Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Nový klip Endless jde proti stereotypům černobílým příběhem z ponuré Ostravy

Nový klip Endless jde proti stereotypům černobílým příběhem z ponuré Ostravy

16.12.2014 23:19 Hudba

Působivý videoklip s pochmurnými pasážemi, to je pondělní novinka ostravské kapely Endless. Ve videoklipu k písni Black Star Paradox z čerstvě vydaného alba If The Universe Is The Answer účinkuje herec Michal Sedláček, který si před časem zahrál i v klipu Vypsané fixy. Tentokrát je ale jeho role z úplně jiného soudku.

Zvětšit obrázek

Herec Michal Sedláček ve videoklipu kapely Endless.

Manipulace s časem, barvou i jedincem v davu nabízí setkání uprostřed chaosu se surrealistickou oázou v černé Ostravě, která je ikonicky ztvárněna typickými podchody, dopravní změtí, haldou a rákosím v pověstných zónách nikoho.

Kapela rezignuje na jakékoliv vlastní zobrazení na plátně a dává zelenou epickému příběhu, který nepostrádá psychologický ponor do rozervaného nitra jedince.

Hlavní hrdina v podání herce Michala Sedláčka (kdo to neví, tak plakát v jedné sekundě za ním na pozadí napovídá, že patří do Divadla Petra Bezruče) se v úvodních záběrech vyděluje z nalajnované trasy každodenních chodců, kteří kmitají v časové lupě jak na drátkách. Jedinec je opouští, v téměř černobílé kameře s výraznými kontrasty to skoro připomíná českou novou vlnu.

Dlouhovlasý hrdina příběhu Endless se vrhá do zarostlých periferií a v jakoby mýtické krajině s kopcem – haldou, pod kterou se rozprostírá rákosová džungle, si buduje své podivné útočiště. Do delších obrazových pasáží prokmitávají útržky předvídající další vývoj. Hrdina hledá, bloudí, běží, vichr vane, dlouhé vlasy se zmítají jako vysoká stébla a on sám se v této chmurné krajině ztrácí jako postavy z děsivého japonského příběhu Onibaba, kdy živořící ženy v pustině lákají náhodné kolemjdoucí do bezedné propasti.

V našem příběhu od Endless sice chybí žena, ale ta je zastoupena symbolem v podobě torza loutky – manekýny z výlohy. Mladík je celý šťastný, že on vyděděnec objevil v nehostinných končinách aspoň nějakého společníka. Zdá se, že má vystaráno na horší časy, ale zdání klame. Torzo s umělou tváří, na které se prolínají ústa zpěváka Endless, se najednou rozpadá, čí lépe řečeno zmnožuje a proměňuje v další formu davu, hrdina se propadá do amoku a vše rozbíjí, je zase sám.

Jedinec se v nečekanou chvíli může stát jen dalším v davu, to není nic objevného a surrealistická poetika s tímto motivem ráda pracuje, stačí si vzpomenout na podobný šok ze situace, kdy se hrdina mexického filmaře ruského původu Alejandra Jodorowského identifikuje z postavou Ježíše a na druhý den se probouzí na smetišti plném umělých figurín stovek Ježíšů, opět je osamocen a musí se znovu vydat na cestu hledání.

Tady ale náš klip, pod kterým jsou podepsáni David Chuchvalec Najbrt a Romana Chalupová, končí a Endless už v další perspektivě nepokračují, protože vyměřený čas kolem necelých pěti minut se naplnil. Antihrdina se vymanil ze svého dalšího stereotypu a je otázka, co s ním dál?

Nicméně příběh nekončí, kapela své nové album v Ostravě pokřtí v lednu, takže určitě bude i nadále se na co těšit.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.