Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Američtí Swans přijedou po čtyřech letech opět na Colours of Ostrava

Američtí Swans přijedou po čtyřech letech opět na Colours of Ostrava

16.12.2014 00:58 Hudba

Jedna z nejzásadnějších kapel posledních desetiletí, američtí Swans, se po čtyřech letech vrátí na festival Colours of Ostrava. Bude jednou z hlavních hvězd příštího ročníku, který se uskuteční v červenci. V úterý o tom informovali pořadatelé.

Zvětšit obrázek

Michael Gira z kapely Swans na Colours of Ostrava v roce 2011..
Foto: Aleš Honus

Kapela Swans, která patří k nejhlučnějším na světě, vystupovala s velkým úspěchem na festivalu Colours of Ostrava už v roce 2011, tehdy ještě na výstavišti Černá louka. Tentokrát její drsně zneklidňující hudba zaútočí na bubínky návštěvníků Dolní oblasti Vítkovic.

„Američtí Swans přivezou extrémně vtahující rockový rituál, symfonii hluku na prahu bolesti, jejíž děsivá ponurost postupně přejde ve chvalozpěv na lásku a lidskou svobodu. Nepokoušejí se o lobotomii, nenechají vám bez příčiny explodovat mozek, se Swans se dostavuje katarzní restart vnímání zběsilostí současného světa,“ popisuje hudbu americké kapely Jiří Moravčík, přední český hudební publicista a spolupracovník Colours.

Swans se podle něj po třicetileté kariéře prokazatelně nacházejí na vrcholu svých tvůrčích sil a jejich nové album To Be Kind je obecně bráno za mistrovské dílo a jedno z nejlepších za rok 2014 vůbec.

Další velké jméno oznámí pořadatelé festivalu ve středu.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.