Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Čtrnáctý ročník Colours zakončí zpěvák Mika, hvězda všech světových hitparád

Čtrnáctý ročník Colours zakončí zpěvák Mika, hvězda všech světových hitparád

17.12.2014 10:02 Hudba

Roztančený britský popový zpěvák Mika, držitel mnoha hudebních cen zakončí čtrnáctý ročník festivalu Colours of Ostrava. Informovali o tom ve středu pořadatelé. Zpěvák vystoupí v ČR poprvé a členové festivalového týmu ho do Ostravy pozvali poté, co viděli na festivalu Sziget jeho loňské strhující vystoupení. Mika zazpívá 19. července a festival zakončí. Kromě toho je potvrzena také účast legendárních amerických Swans, kteří se na festival vracejí po čtyřech letech.

Zvětšit obrázek

Zpěvák Mika bude jednou z hlavích lákadel Colours.
Foto: Archiv

„Obě nově potvrzené hvězdy snad nemohou stát žánrově od sebe dále – Mika a jeho bezstarostný pohodový pop, který strhl k tanci celou naši výpravu loni na festivalu Sziget, a temná hlukově pohlcující kytarová symfonie legendárních Swans. Přesto či právě proto obě jména na Colours of Ostrava patří, oba to budou nezapomenutelné koncerty,” uvádí ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Mika v posledních letech pobral snad všechny nejvýznamnější hudební ceny – Brit Awards, The World Music Awards, The Ivor Novello Award, NJR Music Awards a vedle nominace na Grammy atakoval desítky dalších anket ve třiceti zemích

A anketě BBC Soud se mu dostalo ocenění pro největší talent roku 2007 a jeho infekční popové hymny Grace Kelly, Love Today nebo Relax, Take It Easy vzápětí dobyly snad všechny světové hitparády.

 

„Ve Francii byl Mikovi udělen dokonce prestižní rytířský Řád umění a literatury – snad pro ohromný úspěch francouzsky nazpívané skladby Elle Me Dit s tančící hereckou hvězdou Fanny Ardant,“ říká hudební publicista Jiří Moravčík.

Veškeré naděje do něho vkládané potvrdil bezstarostně zábavný Mika debutovým albem Life in Cartoon Motion, kterého se prodalo šest miliónů a o mnoho méně se neprodalo ani následujícího The Boy Who Knew Too Much s hostujícími Imogen Heap a Owenem Pallettem.

Na rok 2015 Mika chystá nejen novou, dlouho očekávanou desku, jeho management zároveň ohlásil, že připravuje koncertní turné zahrnující ty největší evropské festivaly. Colours of Ostrava mezi nimi tentokrát chybět nebude.

Mika a Swans nejsou jedinými prosincovými přírůstky do programu Colours of Ostrava. Návštěvníci se nově mohou těšit zatím na dalších osm kapel. Přijedou francouzská electroclashová skupina Black Strobe známá z traileru filmu Quentina Tarantina Nespoutaný Django, dánská melancholická formace Choir of Young Believers, jejíž jemná skladba Hollow Talk zní v krimi seriálu Most, britská dvojice úspěšně míchající syrové blues s beatboxem Heymoonshaker, temné garážové bluesrockové trio Johna J Presley, mladá britská indie-rocková kapela The Mispers, pouliční akustická kapela s beatboxerem CoCo & The Butterfields, amsterodamské ska-punk Bazzookas i holandské NO Blues míchající blues s arabskou a africkou hudbou.

Festival Colours of Ostrava 2015 nabídne v unikátních industriálním areálu Dolní oblasti Vítkovic čtyři dny plné koncertů hvězd světové i domácí hudby, divadel, diskusí, workshopů, filmů i výtvarných aktivit. Zatím poslední ročník festivalu navštívilo v červenci 2014 rekordních 40 777 návštěvníků. Hlavními hvězdami byli Robert Plant, ZAZ, The National, John Newman, Bastille, MGMT, John Butler Trio a mnoho dalších. Celkově proběhlo přes 200 programových bodů na 15 open-air i krytých scénách. Festival se letos také probojoval na short-list prestižní ankety Festival Awards Europe v kategorii Best Major European Festival.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.