Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Výstava Bohumila Kubišty skončila, Zářivý krystal přilákal 22980 návštěvníků

Výstava Bohumila Kubišty skončila, Zářivý krystal přilákal 22980 návštěvníků

4.1.2015 22:16 Obraz & Slovo

Výjimečný výstavní projekt Zářivý krystal zaměřený na tvorbu Bohumila Kubišty a na jeho vliv na celé české moderní umění 20. století v neděli ve 20 hodin v Galerii výtvarného umění v Ostravě definitivně skončil. Více než dvě stovky cenných uměleckých děl se nyní opět vrátí do depozitářů a ke svým majitelům.

Zvětšit obrázek

Bohumil Kubišta: Hypnitizér, 1912 (výřez)
Repro: Galerie výtvarného umění Ostrava

Rozsáhlá expozice byla v Domě umění v Ostravě k vidění od počátku října. Za tu dobu ji navštívilo celkem 22980 návštěvníků a stala se tak jednoznačně nejnavštěvovanější výstavou GVUO v roce 2014.

Tým kurátorů ostravské krajské galerie a Národní galerie v Praze pod vedením historika umění Karla Srpa pracoval na realizaci projektu více než dva roky. Podařilo se vyjednat zapůjčení téměř všech Kubištových děl z galerií i soukromých sbírek celé České republiky, a tak po více než 20 letech od poslední Kubištovy retrospektivy v Národní galerii měla veřejnost opět šanci obdivovat v nebývalé šíři tvorbu malíře, který je označován za Jana Křtitele českého moderního malířství.

Náhled do prostor expozice Zářivý krystal.

Náhled do prostor expozice Zářivý krystal. (Foto: GVU Ostrava)

Expozice nazvaná Zářivý krystal nabídla celkem 223 uměleckých děl 46 autorů, z toho přibližně 130 prací Kubištových, přičemž vystavená díla byla zapůjčena z více než čtyř desítek galerií i od soukromých sběratelů.

„Výstavu doprovodilo značné množství doprovodných programů. Uskutečnilo se celkem 60 komentovaných prohlídek, kterých se zúčastnilo 1431 posluchačů. Ještě vyšší zájem byl o vzdělávací programy pro školy, zapojilo se do nich celkem 2909 dětí či studentů. Celkem se do doprovodných programů k výstavě zapojila téměř pětina všech návštěvníků,“ sdělila mluvčí galerie Kateřina Naarová.

„Velmi mne těší, jak vysoký zájem výstava Zářivý krystal vyvolala a jak velký podíl návštěvníků do Ostravy přicestoval z různých koutů České republiky i ze zahraničí,“ komentoval úspěšný průběh výstavy ředitel galerie Jiří Jůza.

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.