Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Ostrava 2015 – divadelní smršť. Přehled očekávaných událostí nebere konce

Ostrava 2015 – divadelní smršť. Přehled očekávaných událostí nebere konce

6.1.2015 00:53 Divadlo

Pokud budou chtít Ostravané být přítomni u všech divadelních premiér a všech divadelních festivalů, které se chystají na rok 2015, pořádně se naběhají. Deník Ostravan.cz jim pro lepší orientaci přináší chronologický přehled divadelních premiér, které chystají ostravská divadla v právě začínajícím roce, i divadelních festivalů. Zároveň zveřejňujeme i novinky k příští sezóně v Národním divadle moravskoslezském – menší scény zatím předběžné informace neuvolnily.

Zvětšit obrázek

Snímek z baletní inscenace NDM Návraty domů, uváděné od roku 2013.
Foto: Martin Popelář

15. ledna – Barocco & Carmina Burana (Národní divadlo moravskoslezské, balet): Premiéra nové taneční inscenace, která v sobě spojuje dva balety. Pro Barocco si choreograf Jacek Przybylowicz zvolil geniální hudbu Johanna Sebastiana Bacha, na kterou stvořil choreografii inspirovanou duchem barokní doby. Ve druhé polovině večera zazní notoricky známá skladba Carla Orffa Carmina Burana, autorem choreografie k této hudbě je Youri Vámos.

16. ledna – Osiřelý západ (Divadlo Petra Bezruče): Další setkání s irským dramatikem Martinem McDonaghem, kterého ostravští diváci znají již z několika her z několika divadel. Ani tentokrát nepůjde o příliš veselou podívanou. „McDonagh napsal poutavé podobenství dnešního světa. V Osiřelém západu se odkrývají ty nejtemnější kouty lidské duše, to, o čem se nemá mluvit, ale co je,“ uvádí hostující režisérka Janka Ryšánek Schmiedtová.

22. ledna – Odsun !!! (Národní divadlo moravskoslezské, činohra): Název inscenace, který obsahuje tři vykřičníky, snad ani nepotřebuje bližší komentář. Úplně nová hra vznikla speciálně pro ostravské divadlo a završuje se jí trilogie o celospolečenském problému ztráty historické paměti (předchozími částmi volné trilogie byly inscenace Smrtihlav a Za vodou). Inscenaci divadlo představí v roce, ve kterém si svět připomíná 70. výročí konce II. světové války.

23. ledna – Rozhovory s astronauty (Národní divadlo moravskoslezské, činohra): Jedna z nejvýraznějších současných německých dramatiček Felicia Zeller si ve svém textu bere na mušku fenomén au pair. Komorní komedie o výpravě několika žen do kosmu bude uvedena ve zkušebně Divadla Antonína Dvořáka

6. února – O hubaté Doře (Divadlo loutek Ostrava):Pohádkovou komedii na motivy báchorek frenštátského rodáka Františka Horečky ve zpracování a režii Václava Klemense sice divadlo uvedlo poprvé již v roce 2008, tentokrát ovšem půjde o premiéru nové verze této pohádky určenou pro alternativní scénu Divadla loutek.

19. února – Sunset Boulevard (Národní divadlo moravskoslezské, muzikál): Jedna z vrcholných divadelních událostí sezóny. O uvedení jednoho z nejzdařilejších muzikálů Andrewa L. Webera v minulosti marně usilovalo několik českých divadel a nakonec se to podařilo jen Ostravě. NDM bude zároveň jedinou českou scénou, která bude mít na repertoáru hned tři tituly Andrewa L. Webera současně (vedle muzikálů Evita a Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť.

26. února – Ohnivý anděl (Národní divadlo moravskoslezské, opera): Od uvedení operního mystéria o rytíři Ruprechtovi a domény posedlé dívce Renatě si divadlo slibuje mnoho – neskromně ho v programu označuje za „operní událost sezóny.“ Operu Sergeje Prokofjeva hudebně nastuduje Robert Jindra, který se v této sezóně s Ostravou loučí, režisérem bude ředitel divadla Jiří Nekvasil. Dílo bude nastudováno v ruském originále s českými titulky.

28. února – Slyšení (Komorní scéna Aréna): Nová divadelní hra ostravského autora Tomáše Vůjtka, dramaturga Arény, v režii Ivana Krejčího. Text hry získal v roce 2013 třetí místo v Cenách Alfréda Radoka. Další velmi očekávaná událost, už jen proto, že předchozí hra Tomáše Vůjtka S nadějí, i bez ní slavila velké úspěchy u publika i odborné veřejnosti.

6. března – Kazimír a Karolína (Divadlo Petra Bezruče): Inscenace divadelní hry Odona von Horvatha v režii uměleckého šéfa DPB Štěpána Pácla. Na začátku své hry Kazimir und Karoline píše dramatik Odon von Horvath, že se „odehrává na mnichovském Oktoberfestu, a to v současnosti“. Napsal ji v roce 1932. Ostravským divákům ale hra připomene spíše atmosféru nechvalně proslulé Stodolní ulice.

13. až 19. března – Festival Kašparův ostravský týden: Tradiční přehlídka pražského Divadelního spolku Kašpar, kterou spoluorganizuje Divadlo Petra Bezruče v Ostravě. Letos budou k vidění inscenace Detektor lži, Othello, Zrada a Chanson? Šanson.

19. března – Škola pro ženy (Národní divadlo moravskoslezské, činohra): Klasické komedie nejznámějšího francouzského dramatika Moliéra. Arnolf, nelítostný kritik všech manželů a jejich parohaté hlouposti, se na stará kolena rozhodne oženit. Ovšem, aby se nemusel potýkat s rutinou manželských problémů a nedorozumění, která (samozřejmě!) zapříčiňují ženy, pečlivě si vychovává svou nastávající od útlého věku. Představy a záměr se ale minou s realitou a výchovný experiment se stává školou života především pro samotného Arnolfa.

24. až 29. března – Přehlídka Ostravské buchary: Krajská postupová přehlídka amatérských divadelních souborů se letos uskuteční v Kulturním domě Ostrava-Michálkovice. Ostravské buchary jsou začleněny do celorepublikové postupové přehlídky Divadelní piknik Volyně. Program přehlídky zatím není znám.

26. března – Doktor Faustus (Národní divadlo moravskoslezské, činohra): Brilantní tragikomedie Shakespearova současníka Christophera Marlowa o Faustovi, který se upíše ďáblu výměnou za to, že se mu dostane neomezeného vědění. Autor se nechal inspirovat starou německou legendou o muži, který tvrdil, že si osvojil veškeré znalosti lidstva.

12. dubna – Hodina Komenského (Divadlo loutek): Inscenace Víta Peřiny a Martina Tichého, která představí „učitele národů“ trošku v jiném světle. Na odkaz a život Jana Amose Komenského nahlížejí autoři s nadhledem, nadsázkou a hravostí, přitom ale ve vší úctě. Představení bude vhodné pro děti od 8 let i pro dospělé.

23. dubna – Popelka (Národní divadlo moravskoslezské, balet): Nové představení bude určeno pro celou rodinu. Známá pohádka inspirovala skladatele Sergeje Prokofjeva ke vzniku baletního díla plného krásných tanečních scén. V Ostravě balet nastuduje choreograf Paul Chalmer, kanadský tanečník a choreograf, který spolupracoval s významnými baletními soubory v Evropě. Autorkou scény a kostýmů bude Anna Kontek z Finské národní opery.

25. dubna – Baal (Komorní scéna Aréna): Jako třetí premiéru aktuální sezóny uvede Aréna Brechtovu hru Baal. Básník, který se vysmívá společnosti a její morálce, se pro snobskou smetánku stává zprvu velmi žádanou atrakcí, přinejmenším do chvíle, kdy začne svádět svým hostitelům manželky. Autor do Baala postupně soustředil všechny špatné lidské vlastnosti a jeho hrdina se nakonec neštítí ani vraždy. Hru nastuduje mladý český režisér David Šiktanc.

30. dubna – Ptákoviny-podle Aristofana (Národní divadlo moravskoslezské, činohra): Divadlo uvádí nový titul jako politicko-satirický muzikál, ve kterém se pozná každá politická strana. Jde o svérázný přepis Aristofanovy komedie Ptáci z pera Jiřího Žáčka. Při její první divadelní adaptaci se těsně před revolucí poprvé sešli režisér Stanislav Moša a hudební skladatel Zdeněk Merta. V průběhu let se společně k textu Ptákovin několikrát vrátili, aby společně vyvolali ducha lidové taškařice. Inscenace vzniká ve spolupráci s Městským divadlem Brno.

8. května – Tři mušketýři (Divadlo Petra Bezruče): Nová dramatizace nejznámějšího románu Alexandra Dumase staršího v moderní reežii Nikolaje Peneva. Pro všechny muže s klukovskou duši a ženy s romantickým srdcem.

14. května – Filoktétés (Národní divadlo moravskoslezské, opera): Právě dokončená nová opera skladatele Jana Klusáka. Inscenace na motivy Sofoklovy tragédie vzniká v koprodukci s Operou Národního divadla v Praze.

18. až 24. května – Festival Move Ostrava (Cooltour Ostrava): Fandové tanečního umění v Ostravě zhlédnou to nejlepší, co nabízí česká taneční scéna. V loňském ročníku nabídnul taneční festival Move Ostrava například představení Jezdci s Terezou Voříškovou v hlavní roli i oceňované tanečně akrobatické představení Loser(s). Program letošního ročníku bude teprve zveřejněn.

2. až 7. června: Festival Dream Factory: Přehlídka nejlepších divadelních inscenací, kterou si nesmí nechat ujít žádný zájemce o soudobé divadlo, který chce mít přehled. Velká část festivalového programu by se letos měla vrátit do areálu Dolu Hlubina, který stále prochází rozsáhlou revitalizací. Program festivalu se právě nyní rodí, ale po zkušenostech z minulých ročníků deník Ostravan.cz zaručuje, že organizátoři opět do Ostravy dovezou to nejlepší, co bude v jejich možnostech.

11. června – Velký Gatsby (Národní divadlo moravskoslezské, činohra): Dramatizace klasického románu Francise Scotta Fitzgeralda poprvé na českém jevišti. Podle inscenátorů je přitom příběh i dnes velmi aktuální, protože třicátá léta v Americe, jejich lesk a bída, v mnohém připomínají naši současnost.

12. června: Vlku, dobrou chuť (Divadlo loutek Ostrava): Nová rozpustile hloubavá pohádka o nenasytném vlkovi a naivním zajíčkovi, ze kterých se navzdory všem předpokladům stanou přátelé. Představení pro nejmenší děti od tří let. Pohádka mladé polské autorky Marty Guśniowské, jedné z nejvýraznějších polských dramatiček píšících pro děti, je plná krásných nonsensů, překvapivých nápadů a humoru.

13. června – Divadelník (Komorní scéna Aréna): Sezónu nesoucí jméno Rok neslýchaných zpovědí uzavře v Aréně hra Thomase Bernharda Divadelník. Zápletka představuje komedianta, který chce v hostinci představit svou světodějnou komedii, jejímž vrcholem má být absolutní tma. Jde o komické podobenství o zarputilosti, s jakou musí umělec předstupovat před lhostejné publikum v umění nepřátelském světě. Režie Janusz Klismsza, v hlavní roli zakladatel Arény Pavel Cisovský.

18. června – Andrea Chénier (Národní divadlo moravskoslezské, opera): Příběh nejslavnější opery Umberta Giordana, který se odehrává v době Velké francouzské revoluce, vypráví o romantické lásce mladé šlechtičny Maddaleny a pokrokového básnika Andrého Chéniera. Ten je skutečnou historickou postavou a zemřel v roce 1794 pod gilotinou. Novým titulem NDM naváže na uvedení Giordanovy opery Fedora v roce 2011. Opera bude nastudována v italském originále s českými titulky.

červen – Lot aneb Hledání spravedlivých (Bílé divadlo): Nová inscenace legendárního Bílého divadla, inspirovaná biblickým příběhem, bude k vidění v dosud neupřesněném termínu v měsíci červnu. Bude realizována ve veřejném prostoru města.

20. července až 10. srpna – Festival Letní shakespearovské slavnosti Ostrava: Festival, který představí v amfiteátru na Slezskoostravském hradě inscenace několika her Williama Shakespeara. Diváci se mohou těšit z ostravské produkce po loňské premiéře představení Jak se vám líbí, které sklidilo velký úspěch i u pražského publika. Praha letos představí novou inscenaci tragédie Romeo a Julie, jejíž obsazení bude známo už brzy. A organizátoři naznačují, že ostravské publikum se možná dočká i velkého comebacku Veselých paniček Windsorských.

*
NOVÁ SEZÓNA 2015-2016

Dramaturgie příští divadelní sezóny, jejíž první část spadá ještě do letošního roku, je zatím ve stádiu příprav. První konkrétní informace zatím deníku Ostravan.cz poskytlo pouze Národní divadlo moravskoslezské. Sezóna v NDM začne 8. října premiérou úplně nového českého muzikálu – jméno autora a název muzikálu zatím divadlo nezveřejnilo. Potvrzeny jsou zatím jen následující konkrétní tituly:

15. října – Tři přání (NDM, opera): Nová inscenace opery Bohuslava Martinů.

19. listopadu – Chaplin (NDM, balet): Ostravané budou moci vidět balet Chaplin, jehož autorem je německý choreograf a šéf Baletu Lipsko Marius Schröder.

5. listopadu – Lesík (NDM, činohra): Česká premiéra divadelní hry norského dramatika Jespera Halla vznikne v mezinárodní spolupráci. Bližší informace divadlo zveřejní na jaře.

10. prosince – Roberto Devereux (NDM, opera): Inscenace opery Gaetana Donizettiho.

17. prosince – Ples v opeře (NDM, opereta): Nová inscenace klasické operety Richarda Heubergera.

ATD.

Kromě nových divadelních premiér se v Ostravě od konce letních prázdnin do prosince uskuteční následující akce:

Začátek září – Zahájení nové divadelní sezóny: Akce, která se během posledních let stala tradicí a kterou se nemůže pochlubit žádné jiné město v České republice. Všechna čtyři ostravská kamenná divadla nabídnou během jediného odpoledne a večera ve společném programu ukázky z aktuálních i připravovaných inscenací.

4. až 9. října – Festival Spectaculo Interesse: V Ostravě se letos uskuteční jedenáctý ročník mezinárodního loutkářského festivalu Spectaculo Interesse. Festival pořádá jednou za dva roky Divadlo loutek Ostrava. V současné době je program ve fázi příprav a žádné konkrétní informace zatím nejsou k dispozici.

21. listopadu – Noc divadel: Tradiční akce, do které se i letos zapojí všechna ostravská divadla. Akce se koná každým rokem vždy ve třetí listopadovou sobotu.

prosinec: Festival Ost-ra-var: Přehlídka vybraných divadelních inscenací, kterými se ostravská profesionální divadla budou v jednom týdnu prezentovat zejména před odbornou veřejností, divadelními kritiky i studenty divadelních škol.

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.