Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Janáčkova filharmonie se vrátila z dalšího velkého turné po Číně

Janáčkova filharmonie se vrátila z dalšího velkého turné po Číně

6.1.2015 22:28 Hudba

Šest koncertů v šesti městech včetně Pekingu a Šanghaje absolvovala Janáčkova filharmonie během desetidenního turné po Číně. Pod vedením dirigenta Stanislava Vavřínka odehrála koncerty pro zhruba pět tisíc posluchačů. Sotva se nejlepší moravskoslezský orchestr vzpamatuje z dlouhé cesty a časového posunu, budou ho moci Ostravané vidět na tradičním novoročním koncertu, na kterém zazní 15. ledna Dvořákovy Slovanské tance.

Zvětšit obrázek

Členové Janáčkovy filharmonie na snímku z čínské Šanghaje.
Foto: Janáčkova filharmonie

Ostravská filharmonie byla v Číně už podruhé, což se předtím podařilo pouze jedinému tuzemskému orchestru, České filharmonii. Postupně odehrála koncerty v největších městech severovýchodní části země – Pekingu, Šanghaji, Quingdau, Hefei, Handanu a také ve Weihai. Dva z koncertů byly zcela vyprodané a také návštěvnost těch ostatních byla velmi slušná.

Orchestr vyrazil do Číny hned po Vánocích a vrátil se v pondělí pozdě večer. Během koncertů se setkal s vřelým přijetím. Protože v Asii byl už poněkolikáté (kromě Číny v posledních letech hrál opakovaně také v Koreji), jeho členové už nebyli tolik překvapeni specifickým chováním tamního publika, které bývá pro evropské hudebníky zvyklé na soustředěné posluchače někdy až šokující.

Během koncertů v Asii je totiž běžné, že návštěvníci si hlasitě povídají, smějí se, fotografují nebo používají mobilní telefony. „V Asii jsme ale nebyli poprvé, a tak jsme na čilý ruch v koncertních sálech byli připraveni,“ řekl manažer filharmonie Oldřich Daněk s tím, že hudebníci chování čínského publika rozhodně nepovažují za výraz neúcty, ale za asijské specifikum.

Na všech koncertech čínského turné filharmonie hrála Mendelssohnův Sen noci svatojánské, Janáčkovy Lašské tance a také Dvořákovu Novosvětskou symfonii. „To je skladba, která je v Asii pro české orchestry téměř povinná,“ dodal Daněk.

Za osm dní Janáčkova filharmonie v Číně urazila přes 4 000 kilometrů, třikrát letěla vnitrostátními linkami, třikrát použila rychlovlak, který dosahuje rychlosti až 300 kilometrů za hodinu, a zbytek trasy urazila převážně rozhrkanými autobusy.

„Tentokrát byl zájezd po organizační stránce mnohem lépe zvládnutý než před dvěma lety, měli jsme perfektní organizační tým. Přesto to bylo hodně náročné, hlavně časové posuny, vstávání a dlouhé cestování,“ řekla deníku Ostravan.cz flétnistka Petra Olajcová. I tentokrát byla podle ní velká čínská města zahalená ve smogu, který dosahoval ve srovnání s Ostravou nesrovnatelné intenzity. „Týká se to hlavně Pekingu a Šanghaje. V přístavních městech na severovýchodním pobřeží Číny to už nebylo tak strašné,“ řekla Olajcová.

Nejhorším zážitkem pro ni nebyl pověstný čínský smog, ale hygienické podmínky zejména na dálničních odpočívadlech. „Na turecké záchody na letištích se dá zvyknout, ale toalety na malinkých odpočívadlech vedle vybydlených čerpacích stanic, ty byly opravdu jen pro velmi otrlé,“ řekla flétnistka.

Janáčkova filharmonie se poprvé po návratu z Číny představí ostravskému publiku na tradičním novoročním koncertu. Ten se uskuteční 15. ledna a zazní na něm Slovanské tance Antonína Dvořáka pod taktovkou Stanislava Vavřínka.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.