Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Cinema Royal se vrací do Ostravy. Filmoví fanoušci zažijí další adrenalin

Cinema Royal se vrací do Ostravy. Filmoví fanoušci zažijí další adrenalin

7.1.2015 14:52 Atd.

Nevědět až do poslední chvíle, na jaký film jdete, kam na něj jdete, a přesto si odnést nezapomenutelný zážitek? To je netradiční promítání filmů v kombinaci s živou performancí pod názvem Cinema Royal. Další pokračování tohoto fenoménu se v lednu vrací do Ostravy a uskuteční se hned ve dvou dnech - 30. a 31. ledna.

Zvětšit obrázek

Součástí první ostravské Cinema Royal byla demonstrace chudiny ve Vítkovicích..
Foto: Petr Kiška

To, že diváci nevědí, o jaký film půjde a kde se bude promítat, je součást jakési hry. Divák se buďto zaregistruje k odebírání informací emailovou formou, nebo sleduje dění na facebooku. V obou případech jsou mu podávány „tajné“ informace, kde si zakoupí vstupenku, následně kam a kdy má přijít a co si vzít na sebe. Ani místo srazu však ještě není místem, kde proběhne promítání.

„Je to nový způsob, jak sledovat kultovní filmy a nemuset tak zůstat sedět na pohovce doma nebo jít do kina. I tyto dva způsoby už mnoho lidí omrzely, a proto slaví ve světě velký úspěch tyhle nové formáty zážitkového kina“, vysvětluje jeden z organizátorů z kulturního centra Cooltour Martin Lindovský.

Cinema Royal se v Ostravě bude konat podruhé a v rámci republikové série se jedná o jubilejní dvacátou akci v pořadí. Minule se projekce konala ve Vítkovických slévárnách za plného provozu, takže více než 500 lidí odcházelo nadšeně domů s nezapomenutelnými zážitky nejenom z Chaplinova z filmu Moderní doba.

„Akci pořádáme společně s organizátory z Prahy, kde proběhlo už 18 promítání. Díky tomu jsme slavili úspěch i v Ostravě. Přijelo více než 100 pražských diváků a z akce odcházeli velmi spokojení“, dodává Martin Lindovský.

Tentokrát se projekce spojená s happeningem koná pod heslem „Spravedlnost“ a organizátoři opět slibují nevšední zážitek plný emocí. Cílem akce je, aby se konala na místech normálně nepřístupných a potenciál prostoru využít tak, aby člověk odcházel plný dojmů a nadšení. Vstupenky jsou v prodeji za cenu 356 korun ve Staré Aréně a v Cooltouru.

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.