Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Pozdvižení v centru Ostravy: Švihlí chodci se potili v pětistupňovém mrazu

Pozdvižení v centru Ostravy: Švihlí chodci se potili v pětistupňovém mrazu

8.1.2015 00:01 Atd.

Milovníci nezvyklých akcí si přišli na své ve středu odpoledne v Ostravě. Dva tucty nohou rozkročených v širokém záběru ovládly zdejší centrum. Šílená jízda v podobě pocty britskému televiznímu seriálu Monty Pythonův létající cirkus začala u Sýkorova mostu a skončila u Kuřího rynku. První ročník recesistické akce se stal průkopnickým činem, jehož aktéři přinutili zastavit i řidiče automobilů, kteří si zvědavě fotili podivné šílence v buřinkách.

Zvětšit obrázek

Švihlá chůze Ostravou 7. ledna 2015.
Foto: Jakub Řehoř

Oslavy Mezinárodního dne švihlé chůze začaly pečlivou přípravou a výběrem stylových kostýmů, které pak na ulici dokonale vynikly. „Nejtěžší asi bylo sehnat ty správné buřinky, ale díky Béďovi to nebyl až takový problém,“ svěřoval se v úvodu organizátor akce Lukáš Klubko Král. Na sobě měl tmavý oblek, buřinku a v ruce aktovku, stejně jako jeho jedenáct soudruhů. Kromě něj se v čele průvodu ocitl známý herec Josef Kaluža, klíčový aktér populárního seriálu Pečený sněhulák.

„Známe se velmi dlouho a bylo bez debaty, že Lukáše podpořím,“ uvedla televizní hvězda, která v rozhovorech jinak s oblibou tvrdí, že ji spíše než Monty Pythonův létající cirkus inspiruje Vlasta Burian.

Takže slovo dalo slovo a Ostrava se konečně stala součástí světového fenoménu Silly Walk, neboli švihlé chůze. Po celé planetě se 7. ledna nadšenci a obdivovatelé Monty Pythonů scházejí a brázdí ulice bláznivou chůzí, která patří k nezapomenutelným momentům této britské televizní série.

„Tady se asi chystají koulovat,“ říkal si nahlas pro sebe důchodce, směřující napříč Masarykovým náměstím. V zápalu nadšení se někteří angažovaní chodci rozhodli i válet se ve sněhu, který v těch pětistupňových mrazech v ulicích zůstal.

DSC_0072

Švihlá chůze Ostravou pobavila řadu náhodných kolemjdoucích. (Foto: Jakub Řehoř)

 

Nakonec se ale všichni aktivisté pořádně zapotili, přestože mezi nimi nechyběli sportovci, dokonce matka se čtyřletým dítětem ve vaku. Všichni si celosvětový svátek společně užívali a budili nadšení u kolemjdoucích.

Běhali, skákali po lavičkách, protáčeli se kolem stožárů městského osvětlení. „Pojď se přidat k nám,“ vybízeli kolemjdoucí slečny nebo mladíky. A skutečně se někteří jedinci nenechali dvakrát pobízet a už se stali aspoň na chvíli součásti elegantní extravagance v oblecích a buřinkách.

DSC_0087

V průvodu nechyběl ani herec Josef Kaluža. (Foto: Jakub Řehoř)

„My jdeme jinam,“ oponovali kolemjdoucí. „Tam už jsme byli, nic moc,“ kontroval průvod. „Je to příjemné zpestření čekání na trolejbus,“ řekla jedna paní na trolejbusové zastávce.

V Ostravě se setkání švihlých chodců konalo poprvé, a tomu odpovídala i účast, která byla asi čtvrtinová ve srovnání s Brnem, kde má akce o něco delší tradici. Ale nevadí, Ostrava se už teď může těšit na další ročník. 7. ledna 2016 to bude určitě v pestřejším provedení, protože nadšenci už nyní přemýšlejí, čím by originální disciplínu švihlé chůze ještě dále vyšperkovali.

DSC_0075

Aktéři Švihlé chůze Ostravou pózují pro fotografy. (Foto: Jakub Řehoř)

„Nejzajímavější postřeh pro mě byla asi situace, když jsme šli přes přechod. Všiml jsem si, že při té chůzi, která byla pochopitelně delší než obvykle chůze přes přechod v plném provozu bývá, že se řidiči aut začali zastavovat a pobaveně si mě začali fotit,“ popsal své bezprostřední dojmy hlavní organizátor akce a vůdčí švihlý chodec Lukáš Král a dodal: „Myslím, že se nám to povedlo, pár lidí jsme dokonce zlomili, aby se k nám přidali, což je pro nás úspěch.“

Přestože strůjci originální recese měli naplánovanou dvojnásobnou trasu, vlivem okolností a fyzických limitů se ji rozhodli operativně zkrátit. „Na náměstí jsme si teprve uvědomili, jak namáhavá chůze tímto stylem může být. Přestože děláme horské túry nebo mezi námi byli i takoví, co trénují aerobik, tak ve volném terénu bylo delší vypětí nad naše síly,“ přiznal Lukáš Král s tím, že to pro něj i jeho kolegy byla nová zkušenost, takže v příštím roce budou mnohem lépe připraveni.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.