Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Na Colours přijedou Roni Size a Reprazent, zásadní postavy elektronické hudby

Na Colours přijedou Roni Size a Reprazent, zásadní postavy elektronické hudby

8.1.2015 18:59 Hudba

Zásadní osobnost v dějinách elektronické hudby, bristolský producent a DJ Ronie Size, je další potvrzenou hvězdou čtrnáctého ročníku festivalu Colours of Ostrava. Na Colours přijede se sestavou dýdžejů, zpěváků a muzikantů Reprazent. Jde o další jména, která budou na billboardech pro letošní festival vytištěno tučným písmem.

Zvětšit obrázek

Bristolský producent a hudebník Roni Size.
Foto: Archiv umělce

Sešikováni do nažhavené úderky – Roni Size, Dynamite MC, Onalee, Si John, Dave Amso, Jay Wilcox a Yuval Gabay – loni znovu na největších festivalech připomněli, že stále patří mezi nejlepší koncertní kapely současnosti. A nadšení nepolevuje – Roni Size & Reprazent totiž oznámili, že v březnu vydají nové album. Věrní vycizelované a prověřené fúzi drum´n´bassu, hip hopu, soulu a jungle a s nezaměnitelným vokálem zpěvačky Onalee a rapem Dynamite MC.

„Miluji kombinaci vysoké energie, elektroniky a živého hraní. Vždycky jsem měl pocit, že to k Roni Size & Reprazent patří a nemám důvod na tom nic měnit. Představa, že by Tiger Woods začal hrát fotbal, je přece také divná,“ říká hudebník.

Bristolská scéna sehrála v dějinách elektronické hudby klíčovou roli: s Portishead, Massive Attack nebo Trickym se jako ústřední a nejvlivnější osobnosti vždy uvádějí právě producent Roni Size a sestava dýdžejů, zpěváků a muzikantů Reprazent. V roce 1997, uprostřed britpopové mánie s přehledem získali Mercury Prize za album New Form, všeobecně považované za jeden z revolučních okamžiků elektronické taneční hudby.

Masivní zájem podtrhla o tři roky později následující deska In the Møde s hosty, mezi kterými se vyjímali Zach de la Rocha (Rage Against The Machine), Method Man a Rahzel (Roots). Zanedlouho se ale Reprazent rozešli – každý se pustil do sólové kariéry. Nyní spolu opět koncertují.

(Autor je hudební publicista a spolupracovník festivalu Colours of Ostrava)

Jiří Moravčík | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.