Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Výtvarné dílo Heleny Salichové připomíná výstava v Chagallu

Výtvarné dílo Heleny Salichové připomíná výstava v Chagallu

8.1.2015 00:00 Obraz & Slovo

Hned dvě kulatá výročí, připomínající na letošní rok, připomíná výstava věnovaná dílu Heleny Salichové, která je od čtvrtku k vidění ve Výtvarném centru Chagall v Ostravě. Letos totiž uplyne 120 let od narození a 40 let od úmrtí této výrazné osobnosti. Jméno výtvarnice a významné folkloristky má ve svém názvu také Slezský soubor písní a tanců z Ostravy – Poruby, jehož členové na vernisáži zazpívali a zatančili.

Zvětšit obrázek

Členové Slezského souboru Heleny Salichové vystoupili na vernisáži.
Foto: Ladislav Vrchovský

Helena Salichová byla malířkou, ilustrátorkou, etnografkou a sběratelkou lidových písní, spisovatelkou a organizátorkou významných kulturních akcí. O jejím životě a díle promluvil na vernisáži majitel Výtvarného centra Chagall Petr Pavliňák. Připomněl, že se narodila se v Klimkovicích a zemřela v Ostravě. V životě se převážně věnovala poznávání a popisování života venkovských lidí žijících ve Slezsku, a částečně i na Valašsku. První umělecké zkušenosti začala Salichová získávat v raném dětství při společném sobotním koncertování na zámku v Kyjovicích, kde prožila své mládí. To se se projevilo v její tvorbě v obrazech nejrůznějších pasaček a venkovských žen.

Ve dvanácti letech začala studovat klimkovickou dívčí školu, posléze nastoupila na opavské gymnázium a po středoškolských studiích začala v roce 1919 jako vůbec první žena ze Slezska studovat pražskou Akademii výtvarných umění. Byla žačkou Vojtěch Hynaise a Maxe Švabinského. V té době už se zabývala sběrem lidové písně a lidové slovesnosti a brzy vydala své první dvě sbírky:  Svatební  písně z Kyjovic a okolí a Národní písně ze Slezska. Ty inspirovaly Leoše Janáčka k napsání deseti klavírních koncertů na motivy z těchto sbírek. Spolupracovala i s Petrem Bezučem, kterému ilustrovala jeho Slezské písně.

Helena Salichová sbírala lidové kroje a drobné předměty ze života venkovského obyvatelstva a napsala celkem jedenáct knih, z těch nejznámějších například Kroniku slezského kraje ze starých časů, vzpomínky pamětníků Stařenčina loktuše a Pohádky slezského lidu.

salichova2

Provozovatel galerie Petr Pavliňák hovoří na vernisáži. (Foto: Ladislav Vrchovský)

Výstava ve Výtvarném centru Chagall je ale věnována především výtvarné tvorbě Heleny Salichové. Vystaveno je celkem 200 děl, 34 olejomaleb, soubory grafických listů, ilustrace ke Slezským písním Petra Bezruče, ilustrace k lidovým písním, kolorované litografie, grafické cykly z doby před 2. světovou válkou i po ukončení války z let 1945 až 1949. Vystavená díla jsou v majetku Výtvarného díla Chagall, jména původních majitelů nejsou uvedena.

Vystaveny jsou i některé knižní publikace  a také doklady o její organizátorské činnosti z doby veřejné sbírky Budujeme Slezsko, kterou zorganizovala v poválečných letech. V této sbírce se podařilo nashromáždit na tu dobu neuvěřitelnou částku 50 milionů korun, které byly vynaloženy na obnovu válkou nejvíce postižených slezských obcí a měst.

Přestože jde ve Výtvarném centru Chagall o prodejní výstavu, lze ji vzhledem k počtu vystavených děl považovat za poctivě zpracovanou retrospektivu. Zároveň je ale potřeba říct, že osobnost i dílo Heleny Salichové by si v jubilejním roce jejího narození i odchodu ze života zasloužily rozsahem i zaměřením mnohem větší výstavu.

Expozice díla Heleny Salichové bude otevřena do 4. března.

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.