Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Ostravské literární dění 2015 přináší zajímavé akce a autory z celé Evropy

Ostravské literární dění 2015 přináší zajímavé akce a autory z celé Evropy

12.1.2015 00:01 Obraz & Slovo

Ostravu v roce 2015 opět čekají literární Paseky, Sprchy, Přeháňky, festivaly Měsíc autorského čtení, ProtimluvFest i Ostravský knižní veletrh. Do města zavítají Jaroslav Rudiš a Petr Král, polský kandidát na Nobelovu cenu za literaturu Adam Zagajewski i ukrajinský básník a performer Serhij Žadan z Luhanské oblasti.

Zvětšit obrázek

Vít Adamus.
Foto: Ivan Mottýl

Měsíc autorského čtení: Jednoznačně nejzajímavějším, nejpestřejším a také nejdelším ostravským literárním svátkem bude opět Měsíc autorského čtení, který se již popáté odehraje v ostravském klubu Atlantik. Letošními čestnými hosty tam budou po celý červenec spisovatelé a spisovatelky z Ukrajiny. Zvyšuje se i počet festivalových měst, k dosavadnímu Brnu, Košicím, Ostravě a polské Vratislavi letos přibude i ukrajinský Lvov. „V Ostravě představíme průřez tím nejlepším, co současná ukrajinská literatura nabízí. Mezi těmi, kteří už pozvání přijali, jsou například představitelé ukrajinského undergroundu 70. a 80. let Juryj Andruchovyč nebo Jurij Vynnyčuk,“ informuje za pořadatele Pavel Řehořík z brněnského nakladatelství Větrné mlýny.

Nastupující generaci ukrajinských spisovatelů zastoupí mimo jiné Les Belej, Sofie Andruchovyčová, nebo Hryhorij Semenčuk. Žijící klasiku reprezentuje například básník Pietro Midanka. „Účast přislíbil také Serhij Žadan, básník, prozaik, performer a organizátor kulturního života, jenž pochází z Luhanské oblasti,“ prozrazuje Řehořík. Každý večer se na Měsíci autorského čtení představí kromě čestných hostů z Ukrajiny i nejlepší čeští autoři a též několik literátů ze Slovenska a Polska. Unikátní prázdninový literární festival, jenž nemá v Evropě obdobu, opět doplní i Kabinet Protimluvu, minifestival jediného nakladatelství, které se v Ostravě se vší vážností zaobírá literaturou.

Novinky z Protimluvu a Protimluvfest: Ediční plán ostravského nakladatelství Protimluv pro rok 2015 je bohatý. „Vybral bych třeba knihu Karla Rady nazvanou Promiskuitní večírek, kterou doprovází skvělé grafiky literáta a výtvarníka Petra Pazdery Payna,“ informuje šéfredaktor Protimluvu Jiří Macháček. Nakladatelství vydá i prózu ostravského autora střední generace – Knihu Ester Marka Piętoně. A také reprezentativní výbor polského básníka Adama Zagajewského v překladu Michaela Alexy. „Básník Adam Zagajewski je pravidelně navrhován na Nobelovu cenu za literaturu. Protimluv připravil básnický výbor ze čtyř jeho sbírek vydaných po roce 2000, kniha vyjde na podzim,“ říká Macháček. Zagajewski žil po roce 1982 v emigraci a pobýval i v Paříži, kde se setkával s českým básníkem Petrem Králem. „Oba zveme u příležitosti uvedení Zagajewského knihy do Ostravy na tradiční literární festival ProtimluvFest, který se bude letos konat ve dnech 14. až 16. října.“

Už příští týden vyjde i nové číslo kulturní revue Protimluv. „Číslo vychází v rozsahu 128 stran a například obsahuje dosud nepublikované texty básníků Josefa Straky, Jakuba Řeháka nebo Martina Skýpaly, poprvé publikujeme tvorbu francouzského básníka Emmanuela Mosese či srbského básníka Duško Novakoviće,“ láká Macháček na známá jména i regionální tvůrce. V čísle se totiž objeví i verše frýdeckého Víta Adamuse či Davida Bátora z Hradce nad Moravicí.

Literární paseky Petra Hrušky: S výjimkou letních prázdnin se v ostravském klubu Les opět každý měsíc odehraje Paseka, což je stále oblíbenější literární talk show básníka Petra Hrušky. „První Paseka se koná už 21. ledna a uvedena tam bude nová sbírka básníka Pavla Petra. Ve stejný večer vystoupí ostravský básník Jan Nemček a zahrají místní romské houslové legendy Koloman Mirga a Emil Holub,“ říká Hruška.

Následující únorová Paseka bude patřit význačným pražským literátům, přijedou Jaroslav Rudiš a Igor Malijevský. „Což jsou renomovaní autoři a také známá dvojice z kabaretu EKG, který pořádá pražské divadlo Archa,“ informuje Hruška. Programy dalších Pasek jsou prý zatím tajemstvím.

Přeháňky, Sprchy a další: Literatuře se stále více daří i v dalších ostravských klubech. V klubu Plan B se například loni uchytilo pravidelné čtení s názvem Literární přeháňka, kterou pořádá mladá básnířka Kristýna Svidroňová. A pokračovat se bude i letos. „Literární přeháňka je spontánní a otevřenou akcí, na které může číst kdokoli, takže budu ráda, když mě letos příjemně překvapí další noví autoři,“ těší se Svidroňová. Čtení v klub Plan B už má ale i okruh pravidelných autorů, k nimž podle Svidroňové patří třeba Alžběta Luňáčková či Jiří Měsíc.

Na Dole Michal budou i v roce 2015 pokračovat Literární sprchy v režii básníka Jana Nemčeka. A v květnu se v klubu Hudební bazar odehraje už čtvrtý ročník minifestivalu Butterfly Effect, na kterém pravidelně vystupují ostravští literární bardi (Jaroslav Žila, Petr Hruška, Milan Krupa aj.) i undergroundová scéna z Brna (Jaroslav Erik Frič, J. H. Krchovský aj.).

Ostravský knižní veletrh: Motto letošního festivalu, který se bude konat od 6. do 8. března v hlavním pavilónu na Černé louce, zní Cesty knih. Na veletrhu se čtenáři tradičně setkávají s místními autory, vlastní stánek tu opět bude mít Arnošt Vašíček či Eva Tvrdá. Letošní novinkou bude zapojení Domu knihy Knihcentrum, které se bude podílet na doprovodném programu veletrhu.

Ivan Mottýl | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.