Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Další eso letošních Colours: Přijede švédský písničkář José González

Další eso letošních Colours: Přijede švédský písničkář José González

13.1.2015 00:00 Hudba

Jako na běžícím pásu odhaluje festival Colours of Ostrava své hlavní trumfy, kterými se snaží dokázat, že jde o nejdůležitější festival v Česku. V úterý ráno pořadatelé potvrdili, že na festival přijede vynikající švédský písničkář José González, jenž do Ostravy přiveze své nové album Vestiges & Claws. Jak již deník Ostravan.cz informoval v posledních dnech, čtrnáctý ročník Colours nabídne také legendy labelu Ninja Tune a průkopníky nu-jazzu The Cinematic Orchestra a také legendu britského drum´n´bassu Roniho Size se svým projektem Reprazent v kompletní sestavě.

Zvětšit obrázek

Švédský písničkář José Gonzáles.
Foto: Archiv umělce

Písničkář vystoupil před pěti lety na slovenském festivalu Pohoda a letos v březnu bude mít koncert v pražském Lucerna Music Baru. V červenci pak dorazí ještě do Ostravy. „José González se stal světovou písničkářskou hvězdou s téměř nepravděpodobnými předpoklady,” říká ředitelka festivalu Zlata Holušová. „Ztišeně zadumaný hlas a intimně podmanivý, až minimalistický folk s mistrovským doprovodem akustické kytary s nylonovými strunami, které nechává rozeznít fingerpickingem,” charakterizuje jeho styl.

Gonzálezovi rodiče pocházejí z Argentiny, odkud utekli v roce 1976 před vojenskou juntou. Díky domácímu prostředí se dostal k latinskoamerické hudbě, především k brazilské bossa nova, Beatles a Simonu & Garfunkelovi. Gonzálezovy křehké písně našly uplatnění v reklamě, televizních seriálech i ve filmu: pro snímek Walter Mitty a jeho tajný život herce a režiséra Bena Stillera složil s Ryanem Adamsem melancholický song Stay Alive.

Rád se také pouští do coververzí cizích skladeb – například Heartbeats (The Knife), Love Will Tear Us Apart (Joy Division), Teardrop (Massive Attack) nebo Hand on Your Heart (Kylie Minogue). José González vydal zatím dvě alba Veneer (2003) a In Our Nature (2007), to další Vestiges & Claws, které vyjde v únoru, představí právě na Colours of Ostrava.

Kromě Josého Gonzáleze, Cinematic Orchestra a Roniho Size na festival přijedou například Mika, Caribou, Caravan Palace, Swans, Black Strobe, Choir of Young Believers a mnoho dalších zahraničních kapel, z nichž některé zatím ještě nebyly zveřejněny.

Festival Colours of Ostrava nabídne od 16. do 19. července 2015 v unikátním industriálním areálu Dolních Vítkovic čtyři dny plné koncertů hvězd světové i domácí hudby, divadel, diskusí, workshopů, filmů i výtvarných aktivit.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.