Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Na Dole Hlubina chystají nový festival, který propojí hudbu s dalšími formami umění

Na Dole Hlubina chystají nový festival, který propojí hudbu s dalšími formami umění

21.1.2015 00:14 Atd.

První ročník úplně nového festivalu, který ponese název 3ArtBeat Festival, se uskuteční v první srpnový víkend v areálu Dolu Hlubina v Dolních Vítkovicích. Na rozdíl od Colours of Ostrava, Beats for Love nebo Ostravy v plamenech půjde o alternativněji pojatou přehlídku, jejíž hlavní náplní nebude jen hudba. Pořadatelé budou klást stejně důležitý důraz i na výtvarné umění a performanci. Dvoudenní festival se bude konat od 31. července do 1. srpna a bude mít celkem devět scén.

Zvětšit obrázek

Na festival bude přemístěn i drak o váze 250 kg, který nyní zdobí interiér Café del Ostrava na Stodolní ulici.
Foto: Archiv Davida Žyly a Michaely Petrovové

Za festivalem stojí ostravský umělec David Žyla, známý z působení v kapele Evolution Dejavu, a také mladá výtvarná umělkyně Michaela Petrovová. Oba už delší dobu působí na výtvarném poli pod názvem 3ArtBeat ateliér a jejich práce byly k vidění například loni na festivalu Colours of Ostrava.

Takto pojatý festival bude prvním svého druhu v České republice. Žánrově bude festival preferovat především experimentální umění a chce se programově vyhýbat mainstreamu.

„Připadá nám, že všechny festivaly, které se tady konají, se zaměřují výhradně na hudbu. My bychom chtěli po vzoru některých zahraničních festivalů klást důraz i na další formy umění a program postavíme na třech pilířích – kromě hudby to bude také výtvarné umění a performance,“ vysvětluje Michaela Petrovová.

„Chtěli bychom s celým festivalovým areálem pracovat jako s výtvarným celkem, takže na diváka budou čekat kromě hudby nejrůznější dekorace, ať už mechanické, světelné nebo třeba ohnivé. V areálu budou umístěny různé interaktivní objekty a jeho důležitou částí budou i workshopy, do kterých se budou moci návštěvníci zapojit,“ dodává David Žyla.

Pořadatelé chtějí představit netradiční propojování výtvarného umění s moderními technologiemi, chybět nebude například workshop videomappingu. „V současné době také jednáme se studenty Vysoké školy báňské – Technické univerzity a navazujeme spolupráci v různých výtvarných projektech se zapojením robotiky a mechanotroniky,“ říká Petrovová.

V jednom z objektů Dolu Hlubina vznikne i festivalová galerie mladých umělců, která nabídne díla několika desítek vystavovatelů. „Přes den bude festival jakýmsi prostředkem vzdělávání a odpočinku, později v nočních hodinách pak bude atmosféra podstatně intenzivnější,“ říká David Žyla.

Hudební scény se pak rozeběhnou až ve večerních hodinách. Chystají se produkce DJs i kapel. Zatím byly potvrzeny například koncerty kapel Alef Zero, Le Pneumatiq, Song of Satori a Jarabi, což je seskupení inspirované hudbou západoafrických kmenů.

Další jména vystupujících budou pořadatelé zveřejňovat na stránkách festivalu a na Facebooku v následujících týdnech a bude mezi nimi i řada zahraničních jmen. „Protože hlavními tématy prvního ročníku budou zrod, oheň a rytmus, bude tomu odpovídat i hudební dramaturgie. Přestože záměrně nepůjdeme do mainstreamu, objeví se v programu asi tři ve svém žánru velmi známí zahraniční interpreti,“ slibuje David Žyla.

Toho, že 3ArtBeat Festival se uskuteční ve stejném termínu jako metalová Ostrava v plamenech, se David Žyla nebojí. „Oba festivaly jsou určeny úplně jinému publiku, takže s tím vůbec nemáme problém. Navíc areál Dolních Vítkovic je tak obrovský, že se zde mohou konat i dvě velké akce. Předpokládám, že mezi námi proběhne schůzka ohledně koordinace různých věcí, ale vůbec se toho nebojíme,“ řekl Žyla.

„Je to teprve první ročník, takže zůstáváme při zemi, ale doufáme, že se nám podaří oslovit minimálně tisícovku návštěvníků,“ dodala Michaela Petrovová.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.