Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Představujeme další jméno Colours: Zpěvačka Dillon přiveze melancholické písničky

Představujeme další jméno Colours: Zpěvačka Dillon přiveze melancholické písničky

21.1.2015 18:38 Hudba

Svůdná brazilská zpěvačka a klavíristka Dominique Dillon de Byington, která žije v Berlíně, je dalším jménem, které nabídne letošní čtrnáctý ročník festivalu Colours of Ostrava.

Zvětšit obrázek

Zpěvačka brazilského původu přijede na Colours of Ostrava.
Foto: Archiv umělkyně

Zpěvačka v sobě uprostřed Berlína nedokáže popřít tušení napjatosti mezi intimní ženskostí, znepokojivě setmělými náladami a experimentální elektronikou znějící jako tlukot srdce.

Smyslným, emotivně škrábavým a soulem nasáklým hlasem vstupuje do melancholického prostoru sebereflexe s vědomím, že stále není schopná napsat „šťastnou písničku“, ale předpokládá, že k tomu jednou dojde.

Její klavírní elektro-pop zní v souladu s hudební vizí Dillonina současného vydavatelství – berlínského techno labelu BPitch Control, vedeného producentkou Ellen Allien.

Letos šestadvacetiletá Dillon se narodila v brazilském São Paulu, odkud se s rodiči v pěti letech odstěhovala do Německa. První lo-fi nahrávky zavěsila na YouTube a MySpace a na odezvu nemusela dlouho čekat. Debutovým albem This Silence Kills se pak v roce 2011 odhalila jako „šansonová techno svůdnice“ a autorka melodicky silných a působivých skladeb.

S loňským druhým albem The Unknown nadobro padlo její počáteční přirovnávání k Lykke Li nebo Emilianě Torrini, protože smutná dívka za klavírem přesvědčila o své výrazné originalitě.

(Autor je hudební publicista a spolupracovník Colours of Ostrava)

Jiří Moravčík | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.