Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Scénář Jana Balabána Bezruč?! přečtou v PLATO jeho děti a bratr Daniel

Scénář Jana Balabána Bezruč?! přečtou v PLATO jeho děti a bratr Daniel

24.1.2015 18:19 Obraz & Slovo

Kompletní scénář dramatu Bezruč?!, který v roce 2009 sepsali Jan Balabán a Ivan Motýl (spolupracovník kulturního deníku Ostravan), se bude v neděli veřejně předčítat ve vítkovickém Gongu. Mimo jiné vystoupí herečka Divadla Petra Bezruče Sylvie Krupanská, výtvarní umělci Jiří Surůvka a Jan Šnéberger a rodinu Balabánů zastoupí Marie, Lukáš a Daniel Balabánovi. Zapojí se i umělecký manažer PLATO Marek Pokorný.

Zvětšit obrázek

Sylvie Krupanská v inscenaci hry Bezruč?!
Foto: Divadlo Petra Bezruče

Divadelní hra Bezruč?! vznikla na objednávku uměleckého šéfa Divadla Petra Bezruče Martina Františáka již před šesti lety, přičemž divadelní premiéra se odehrála v květnu 2009. Františák vyzval k sepsání dramatu spisovatele Jana Balabána a publicistu Ivana Motýla, s nimiž se seznámil při natáčení pořadu Čtenářský deník pro Českou televizi.

Původní scénář, který autoři předali Františákovi, byl však pro divadlo zkrácen o více než třetinu textu. V inscenovaném představení například scházela pro autory zásadní závěrečná scéna celé hry nazvaná Epilog. Chyběla v něm i předscéna s titulem Divadlo Petra Bezruče, která parodovalo atmosféru v divadle po Bezručově smrti v roce 1958.

Poměrně úspěšné představení bylo staženo z programu krátce před rekonstrukcí divadelní budovy na podzim 2011, Františák pak hru v úsporné padesátiminutové verzi ještě zrealizoval pro vysílání rozhlasové stanice Vltava. Původní text sice vyšel v omezeném nákladu v nakladatelství Větrné mlýny v Brně v edici Současná česká hra, nyní ale bude poprvé veřejně přečten.

Poloscénické čtení proběhne pouhé čtyři dny před nedožitými narozeninami Jana Balabána, 29. ledna by totiž spisovatel oslavil čtyřiapadesátiny. Jak známo, Balabán náhle zemřel v dubnu roku 2010, přesto bude mít nedělní čtení v  PLATO „balabánovského ducha“. Hlavní role totiž přijal spisovatelův bratr a malíř Daniel Balabán (Vladimír Vašek) a jeho děti Lukáš (Petr Bezruč) a Marie (Maryčka Magdónova).

Číst budou i výtvarní umělci Jiří Surůvka a Jan Šnéberger, scénické poznámky a závorky ze scénáře pak bude předčítat umělecký šéf PLATO Marek Pokorný. Kdo se těší na herecké projevy jmenovaných, může být ale zklamán, text totiž nebudou herecky deklamovat, spíše půjde o civilní projevy. Vše nicméně zachrání herecká hvězda Divadla Petra Bezruče Sylvie Krupanská, která se ujme hlavní ženské role – Marie. Krupanská už měla stejnou roli i v divadelní adaptaci Martina Františáka, takže v neděli vytvoří jakýsi symbolický most s tehdejší inscenací.

Na premiéru hry z května 2009 vzpomíná i Lukáš Balabán. „Před pěti lety bylo všechno jinak. Samozřejmě hlavně proto, že otec ještě žil. Do té doby jsem se o Bezruče vůbec nezajímal, a až přes tohle představení jsem si k němu našel cestu,“ říká Balabán. Některé Slezské písně dokonce zhudebnil a třeba Maryčka Magdónova je v jeho podání mučivou a nezapomenutelnou metalovou baladou. „Pamatuji si všudypřítomnou drásavost, která z toho představení šla. Od začátku až do konce,“ vybavuje si. K nedělnímu čtení přistupuje se zvláštním očekáváním. „Vnímám to jako velkou výzvu, nemíním se ale nijak předvádět.“

Spisovatelova dcera Marie Balabánová říká, že z premiéry jí utkvěla v paměti hlavně jedna scéna. „Ten velmi intimní rozhovor Marie s Maryčkou Magdónovou. Takže jsem ráda, že teď budu předčítat zrovna tento part,“ těší se. Význačnou složkou celého čtení bude i autorská muzika Pavla Johančíka, kterou složil přímo pro scénické čtení v PLATO. Zajímavé je, že Johančík se podílel i na hudební složce Bezruče?! v Divadle Petra Bezruče. „Nechtěl jsem se ale znova vracet k tehdejším hudebním motivům,“ říká.

Scénické čtení začíná v neděli 25. ledna už ve 14 hodin v Galerii města Ostravy PLATO (v přízemí vítkovického Gongu) a odehraje se v sále s aktuální bezručovskou výstavou Kdo na moje místo. Organizátoři upozorňují, že čtení bude trvat asi 220 minut, ze sálu lze však odcházet a znova se do něho vracet.

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.