Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Film Cesta ven, který se natáčel v Ostravě, ovládl Ceny české filmové kritiky

Film Cesta ven, který se natáčel v Ostravě, ovládl Ceny české filmové kritiky

24.1.2015 21:38 Atd.

Suverénním vítězem Cen české filmové kritiky, které se v sobotu večer předávaly v pražském divadle Archa, se stal film režiséra Petra Václava Cesta ven, který se z velké části natáčel v Ostravě, například i v nechvalně proslulém Přednádraží. Snímek získal ocenění jako nejlepší film a také ceny za nejlepší režii a scénář. Cenu za herecký výkon získala i představitelka hlavní role Klaudia Dudová.

Zvětšit obrázek

Ve filmu Cesta ven účinkují především romští neherci.
Foto: Česká televize

Ceny české filmové kritiky se letos udělovaly popáté a přenášela je Česká televize na programu ČT2. Filmoví publicisté posuzovali celkem 30 hraných filmů a 23 celovečerních dokumentů, které měly premiéru v minulém roce.

Vítězství filmu Cesta ven bylo očekávané, snímek měl totiž nejvyšší počet nominací. Film má také naději získal ocenění v konkurenčních cenách Český lev, které se budou udělovat 21. února. Cesta ven je nominovaná v hlavních kategoriích spolu s filmy Díra u Hanušovic, Fair Play, Tři bratři a Pojedeme k moři.

Cesta ven vypráví současný příběh mladé romské ženy, která se snaží vést obyčejný a poctivý život. Naráží při tom ale na dluhy, nemožnost získat legální práci, na komplikovanou komunikaci s úřady a předsudky většinové společnosti.

Exteriéry i interiéry se zčásti natáčely v Ostravě. Režisér do filmu vybral prostřednictvím konkurzů převážně neherce z řad Romů. Jediným profesionálním hercem, který ve filmu získal roli, je Ostravák Přemysl Bureš, herec Divadla Petra Bezruče a provozovatel klubu Les.

Režisér Petr Václav působí v posledních letech ve Francii. V Česku se naposledy jako tvůrce představil v roce 2001 Paralelními světy, psychologickou studií vztahu s Karlem Rodenem a Lenkou Vlasákovou v hlavních rolích.

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.