Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Avishai Cohen do Ostravy přece jen přijede, vystoupí na Colours

Avishai Cohen do Ostravy přece jen přijede, vystoupí na Colours

27.1.2015 17:58 Hudba

Izraelský kontrabasista, zpěvák a skladatel Avishai Cohen je další potvrzenou hvězdou festivalu Colours of Ostrava. Hudebník měl v Ostravě vystoupit už loni na podzim, koncert byl ale z technických důvodů zrušen. Ostravané ho přesto nakonec uvidí. Dalším nově potvrzeným účinkujícím je zásadní postava kanadského avantgardního popu Owen Pallett.

Zvětšit obrázek

Avishai Cohen vystoupí v Ostravě.
Foto: Archiv

„Speciálně pro Colours rozšířil Avishai Cohen své trio o další mimořádné instrumentalisty. Klavíristu Nitai Hershkovitse a bubeníka Daniela Dore doprovodí také vynikající americký jazzový kytarista Kurt Rosenwinkel, argentinský trumpetista Diego Urcola a americký trombonista Steve Davis, který hrával mimo jiné s Chickem Coreou,“ uvedl zástupce pořadatelů Jiří Moravčík.

Své příznivce Cohen na festivalu určitě potěší – s excelentní newyorskou sestavou odehraje své známé skladby s důrazem na poslední, nadšeně přijaté album Almah, o kterém řekl: „S každým novým projektem, ale možná nejvíc s tímto albem, si uvědomuji, že se nemohu zbavit sám sebe. A mám dobrý pocit z toho, že v albu, které je tak osobité, jsem nakonec rozpoznal a našel tyto vnitřní ostrovy, kam se uchyluji, abych komponoval. Ti, kteří si už album poslechli, mi neřekli, že má zvuk jako jazzová klasika, ale že zní jako moje hudba. Lepší poklony se mi nemohlo dostat.”

Pětačtyřicetiletý jeruzalémský rodák po přestěhování do Spojených států prošel newyorskou jazzovou scénou. Ke konci 90. let ho oslovil klavírista Chick Corea, s nímž Cohen natáčel i koncertoval po celém světě. Ke spolupráci ho přizvali rovněž Bobby McFerrin, Alicia Keys, Wynton Marsalis nebo Herbie Hancock. Nakonec se ale fenomenální baskytarista a skladatel vrátil domů do Izraele a vydal vlastní cestou. Dodnes natočil mnoho vynikajících, cenami ověnčených alb.

Přijede i Owen Pallett

Dalším nově potvrzeným jménem letošních Colours je také kanadský písničkář, houslista a zpěvák Owen Pallett., klasicky vzdělaný houslový virtuóz, který ovšem propadl avantgardnímu popu, a když zrovna nepíše smyčcové party pro Arcade Fire (s nimiž také často koncertuje), Grizzly Bear, Pet Shop Boys, The National, Beirut nebo R.E.M., skládá filmové soundtracky a hudbu pro videohry.

Jako jeden z mála dokázal Pallett sladit svůj nebývalý talent se světem avantgardního, až barokně rozmáchlého popu. Ať už v minulosti pod značkou Final Fantasy a později pod svým vlastním jménem, vždy uplatňoval klasické vzdělání a než k sobě přibral další spoluhráče, vystačil si na koncertech sám s hlasem a houslemi.

Na Colours vystoupí s dlouholetými spoluhráči: baskytaristou a zpěvákem Mattem Smithem a bubeníkem Robbie Gordonem.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.