Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Vraždící šílenec zaútočil na hotel Palace: V Cinema Royal se promítal film Sedm

Vraždící šílenec zaútočil na hotel Palace: V Cinema Royal se promítal film Sedm

2.2.2015 00:01 Atd.

Zločin v hlavní roli ovládl po dva víkendové večery centrum Ostravy. Stovky kriminalistů prohledávaly opuštěný hotel Palace a po hodinovém pátrání, ohledávání mrtvol a kontaktování podsvětí se všichni společně podívali na kultovní americkou kriminálku Sedm. V dominantě Smetanova náměstí, v dnes již chátrajícím hotelu Palace, se totiž odehrála historicky druhá ostravská projekce v rámci Cinema Royal - tedy promítání filmu provázené stylovou dobrodružnou předehrou.

Zvětšit obrázek

Foto: Petr Kiška

Co se bude tentokrát promítat? To ani tentokrát nikdo z diváků až do poslední chvíle netušil. Jedinou indicií byl doporučený vhodný oděv – trenčkot (nepromokavý plášt, pozn. red.), rukavice a klobouk. Ale i tak nebylo jednoduché americký hit z 90. let uhádnout, protože řada informací odkazovala spíše k poetice 30. let, k žánru noir a také se dalo uvažovat o „vypuštění“ Divoké svině, která zde díky filmařům řádila o pár desítek metrů dál v dnes již neexistujícím železobetonovém torzu Karolíny, a to už koncem 80. let minulého století.

Kdepak, mladé publikum velebí americké ikony v čele s hezounem Bradem Pittem, a tak se centrum Ostravy stalo na pár hodin obávaným doupětem vraždícího šílence někde v New Yorku nebo Los Angeles na sklonku minulého století.

Na rozdíl od předchozí projekce Cinema Royal, uspořádané loni v létě ve Vítkovicích, se zimní pátrání po sériovém vrahovi stalo komornější záležitostí a bylo rozloženo do dvou dní a scénář neobsahoval tolik manévrování davem. Přesto si příznivci labyrintů a dlouhých chodeb přišli na své.

Vyznat se, ve které části komplexu hotelu Palace se zrovna kdo nachází, nebylo lehké, a tak se téměř hodinový doprovodný program stal opět intenzivním zážitkem.

IMG_6466

V centru Ostravy se scházejí diváci, akce může začít. (Foto: Petr Kiška)

Sraz diváků v trenčkotech byl nedaleko multižánrového centra Cooltour, které celou akci pořádalo a kde stál pod Laserovým centrem plastické chirurgie pojízdný kiosek s horkými nápoji. Obávaný zabiják Urban řečený Kráječ sice z lékařské kliniky nevyběhl, ale nahradily ho šarvátky najatých dívek oblečených jako lehké dámy čtvrté cenové skupiny. Ty pochopitelně spustily poprask, když se pak kolem prošla prostitutka lepší kategorie v rudých šatech, mířící mezi domy až ke kašně na Smetanově náměstí.

IMG_7016

Dav míří k bývalému hotelu Palace. (Foto: Petr Kiška)

Tady už čekal další kompars včetně šílence s potetovanou hlavou, který s knihou v ruce hulákal něco o boží pomstě. V myslích účastníků začalo svítat, zatímco okolí přidusila poklička noci a smogu.

IMG_7039

Příchod diváků do chátrajícího hotelu Palace. (Foto: Petr Kiška)

Boční vchod do hotelu Palace v pravidelných intervalech a za patřičné kontroly policejních zřízenců pohlcoval skupinky platících. Uvnitř to bylo najednou v jak jiném světě, po zemi pohozená torza naaranžovaných mrtvol, místo činu obehnané známou policejní páskou žluté barvy a vyšetřovatelé nořící se do oblaků umělé mlhy.

IMG_6620

Detektivové ohledávají místo činu. (Foto: Petr Kiška)

Organizátoři z Cooltouru obsadili skutečně téměř celý rozsáhlý objekt, a ačkoliv se promítalo v klaustrofobickém sálku pro 250 hlav, než se k němu diváci dostali, museli absolvovat detailní prohlídku místa činu.

Spektakulární bylo využití zimní zahrady, kde v oknech tančily polonahé dívky. Efekt byl pak dvojnásobně silný při pohledu z chodníku před budovou, kde se zdálo, že se ruina hotelu proměnila na strašidelný palác.

IMG_6676

Polonahé dívky v oknech hotelu Palace. (Foto: Petr Kiška)

Všichni příchozí byli počastování kapalinou ve zkumavkách od nejmenovaného sponzora, a tak se posilněni už tolik nebáli zdivočelé smečky pochybných existencí.

IMG_6833

Předehra k filmu Sedm nabídla hrůzostrašné scény. (Foto: Petr Kiška)

Mladí herci z okruhu Cooltouru a Staré Arény se věrohodně vypořádali se zřízením vyšetřovatelského oddělení, kde se stále, stejně jako v samotném filmu z 90. let, píše na klasických psacích strojích a zvedají se pevné linky.

IMG_6717

Diváci uvnitř bývalého hotelu Palace. (Foto: Petr Kiška)

V dalších místnostech se pak na postupném „tour de Palace“ diváci kontaktovali s nekalými živly, transvestitou, feťáckými dorostenci, hubatými děvkami a dlouhovláskou přivázanou ke štokrli. V jednom kamrlíku byl provizorně zřízený oltář s rituálním knihou, z níž se ale po bližším ohledání stalo Panstvo v taláru od Jaroslava Marii.

IMG_6850

Tento pohled se naskytl divákům v jedné z místností. (Foto: P. Kiška)

Nic proti přehnaně vyzdvihovanému kultu kriminálky Sedm, ale nebýt skvělé lokace torza hotelu Palace, kam většina diváků asi zavítala poprvé a naposledy v životě, stal by se Cinema Royal jenom průměrnou kratochvíli.

IMG_7364

Projekce filmu Sedm v ostravském hotelu Palace. (Foto: Petr Kiška)

 

A je fakt, že někteří diváci si samotného filmu neužili tolik jako právě doprovodného programu.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.