Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Kašparův ostravský týden se bude konat počtrnácté. Přijede i Jan Potměšil

Kašparův ostravský týden se bude konat počtrnácté. Přijede i Jan Potměšil

2.2.2015 00:00 Divadlo

Pražský divadelní spolek Kašpar se opět vydá do Ostravy s ukázkou části svého repertoáru. Letos Kašpaři přivezou čtyři tituly, které představí od 13. do 19. března na jevišti Divadla Petra Bezruče. Výběr inscenací je pestrý a nabídne od všeho trochu – komedie, tragédie, drama i libozvučný šansonový večírek.

Zvětšit obrázek

Jan Potměšil v inscenaci Othello.
Foto: Divadelní spolek Kašpar.

Divadelní spolek Kašpar je v Ostravě jako doma každý rok vždy jeden týden v březnu, kdy přijíždí ostravskému publiku představit něco málo ze svého repertoáru. Letošní rok bude žánrovým průřezem, který začne zlehka šansonovým večírkem (Chanson? Šanson!), následovat bude částečné uvolnění u komedie (Detektor lži – Vasilij Sigarev), pokračovat se bude v mistrně tragickém duchu (Othello – William Shakespeare) a na závěr nabídnou pražští divadelníci britské drama z pera klasika (Zrada – Harold Pinter).

Kromě žánrové pestrosti nabízí tato přehlídka také jedinečný pohled do hereckých rejstříků některých členů spolku Kašpar. Kde jinde můžete ve sledu několika dnů vidět Adriana Jastrabana jako obyčejného manžela, vychytralého intrikána Jaga a hned další den jako anglického gentlemana, pro kterého je přátelství nade vše? A co takhle Jana Potměšila jako milujícího, leč krutého vojevůdce a zároveň jako sebejistého muže, který léta udržuje poměr se ženou svého nejlepšího kamaráda? Jedině v Ostravě u Bezručů!

„Do Ostravy se rádi vracíme. Při představeních tu bývá skvělá atmosféra, dobré publikum. Přispěla k tomu určitě i kontinuita Kašparova ostravského týdne, jen se podívejte, letos tu budeme již po čtrnácté za sebou a pevně doufám, že ne naposledy,“ říká principál Spolku Kašpar Jakub Špalek.

KAŠPARŮV OSTRAVSKÝ TÝDEN 2015

CHANSON? ŠANSON!
Klavír, bubny a zpěv ve zcela nekoncertním provedení. Zpívají a hrají: Eva Elsnerová, Milena Steinmasslová, Jitka Nerudová a další. Scénář a režie Eliška Mesfin Boušková. (13. a 14. března v Divadle Petra Bezruče)

DETEKTOR LŽI
Aby se Naděžda Petrovna dozvěděla, kde její manžel schoval peníze, pozve domů hypnotizéra. Manžel však v „transu“ sdělí i svá další tajemství a začnou se dít věci… Hrají: Eva Elsnerová, Adrian Jastraban a Matouš Ruml. Režie Jakub Špalek. (14. a 15. března v Divadle Petra Bezruče)

OTHELLO
Maur a Desdemona. Láska je vášeň… a ti dva se tolik milovali! Hrají: Jan Potměšil, Alena Doláková, Adrian Jastraban, Eva Elsnerová, Marek Němec a další. Režie Jakub Špalek. (16. a 17. března v Divadle Petra Bezruče)

ZRADA                                                                                                                      Hra anglického autora o tajemství z dávné minulosti. Když se sejdou tři lidé, jeden vždy přebývá… Jak to vlastně tenkrát bylo? Hrají: Jitka Nerudová, Jan Potměšil a Adrian Jastraban. Režie Filip Nuckolls. (18. a 19. března v Divadle Petra Bezruče)

(Tisková zpráva)

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.