Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Můj romantický příběh opět bodoval. Stal se nejlepší komedií roku

Můj romantický příběh opět bodoval. Stal se nejlepší komedií roku

3.2.2015 00:00 Divadlo

Inscenace Můj romantický příběh ostravského Divadla Petra Bezruče získala další významné ocenění. Z patnáctého ročníku Grand Festivalu smíchu si v pondělí přivezla titul Komedie roku. Inscenace bodovala i v dalších třech kategoriích - získala Cenu studentské poroty, Cenu odborné poroty a Cena za nejlepší ženský herecký výkon pro Terezu Vilišovou.

Zvětšit obrázek

Tereza Vilišová v inscenaci Můj romantický příběh.
Foto: Tomáš Ruta

V pondělí během závěrečného galavečera, který již pojedenácté natáčela Česká televize, byly ve Východočeském divadle slavnostně rozdány ceny za nejlepší komediální inscenace roku 2014. Ostravská inscenace posbírala čtyři festivalové ceny a stala se tak nejlepší komediální inscenací, která v minulém roce na prknech českých divadel vznikla.

Již v minulém roce získala inscenace Můj romantický příběh Cenu Marka Ravenhilla udělovanou za nejlepší tuzemskou inscenaci nového dramatického textu. Tereza Vilišová navíc získala za roli Amy Cenu Alfréda Radoka a Cenu Thálie.

Hra Daniela C. Jacksona v režii Daniela Špinara nabízí zábavný, a přesto nekompromisní pohled na hledání toho pravého partnera dnešními třicátníky. Je to originální vztahová tragikomedie, která ukazuje rozdíl mezi tím, jak vidíme události a lidi kolem sebe my a tím, jak je vidí ostatní. Řada událostí se tak v podání ženy odvíjí poněkud jinak, než jak jsme je viděli z pohledu muže.

Jacksonův „romantický příběh“ je univerzální, klidně by se mohl odehrávat v kterémkoliv českém městě. „Vlastně by naše inscenace měla být jakýmsi ironickým a vtipným návodem, jak se v zamotaném vztahovém bludišti dnešního světa vzájemně najít, propojit a znovu nezabloudit,“ říká dramaturgyně inscenace Ilona Smejkalová.

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.