Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Lepší písně v hippies stylu bychom s Made in 60´s nevymysleli, říká kytarista Evžen Hofmann

Lepší písně v hippies stylu bychom s Made in 60´s nevymysleli, říká kytarista Evžen Hofmann

4.2.2015 00:01 Hudba

Dvorní kytarista kapely Kryštof je muž mnoha hudebních žánrů. Jako ryba ve vodě je nejen v populární hudbě, ale také v klasických bluesrockových skladbách šedesátých let. Jedním z jeho hudebních projektů je kapela Made in 60´s, kde Evžen vzdává této hudební dekádě hold tím nejlepším způsobem. O Made in 60´s jsme si blíže popovídali v rozhovoru pro Ostravan.cz.

Zvětšit obrázek

Evžen Hofmann (vpravo) s kapelou Made In 60´s.
Foto: Archiv kapely

Kdo je autorem názvu Made in 60´s?

Název vznikl při prvních zkouškách, někdy v roce 2009. Dlouho jsme mluvili o vhodném jménu, ale problém paradoxně vyřešil až jeden muzikant z opavského hudebního prostředí. Dotyčného, kamaráda našeho basisty Pepy, napadlo slovní spojení Made in 60´s. Kapele to přišlo jako dobrý nápad, protože hrajeme více písní hippies této dekády, a název projektu byl na světě.

Mohl bys nám představit kapelu?

Kapelu tvoří zpěvačka Simona Pavelková, baskytarista Josef Pácha, bubeník Václav Žůrek a já.

Znamená to, že hrajete jen hudbu šedesátých let?

Ano, je to tak, ale volně ji interpretujeme. To znamená, že se sice držíme nosných motivů a riffů, ale pracujeme s nimi a striktně se nedržíme forem písniček. Dost improvizujeme, takže na pódiu je často i veselo.

Jak kloubíš dohromady práci v tak vytížené kapele jako Kryštof a tímto projektem?

Samozřejmě Kryštof je prioritní, ale právě v tomto roce až do října je prostor i pro boční aktivity. Vystoupení Made in 60´s se plánují v období, kdy Kryštof nehraje.

V čem se liší tvoje práce pro Kryštof a hra v Made in 60´? Respektive, na co chceš v Made přilákat posluchače?

Kryštof je seskupení sedmi hudebníků, kde každý má svoje místo i prostor. Stylově se pohybujeme na pomezí popu a rocku vypracovaném v moderním aranžmá. Je to naprosto autorská kapela. Oproti tomu Made je syrový rock´n´roll s velkým prostorem pro instrumentální show. Pokud milujete kytarová sóla a exhibice, je to ten pravý elixír pro vaše uši!

Co tě na vlastně šedesátých letech tak přitahuje? Vždyť sedmdesátá byla taky fajn. Vyšly v nich stěžejní desky od Párplů, Sabbathů, Zeppelínů, Floydů…

Pro mne je vrcholem až skutečný konec tohoto období, léta 1967-1970. V té době excelovaly osobnosti typu Jimiho Hendrixe, kapela Cream, ale třeba i uvedený Led Zeppelin. Osobně si myslím, že například Led Zeppelin I., tedy jejich debut, je jednou z nejlepších desek, co se kdy udělaly. Později v 70. letech se to pro mne začalo až moc naklánět k heavy metalu, který mě zdaleka tak neoslovil.

Váš repertoár obsahuje klasické songy od Cream, Jimiho Hendrixe, Chucka Berryho a dalších…jedná se hlavně o rychlejší rock´n´rollové vypalovačky, nebo hrajete i pomalejší písně?

Hrajeme rychlé i pomalé. Namátkou od Cream songy Sunshine of Your Love, White Room, od Chucka rychlejší rock´n´rolly Johnny B. Goode, Let It Rock a od Jimiho Hendrixe Foxy Lady anebo klasiku Hey Joe. Kromě uvedených obsahuje playlist i dodnes pouštěné rádiové fláky typu Son of a Preacher Man a Be My Baby. Specialitou programu je pak verze Communication Breakdown od Led Zeppelin, kde se zjeví sám Robert Plant… ovšem v ženské podobě.

Co vlastní tvorba à la 60. léta? O té jsi neuvažoval? Nebylo by to kreativnější?

Plně mi stačí to, co děláme s Made in 60´s. Songy, které hrajeme, nám v kapele poskytují velký prostor pro seberealizaci… a stejně bychom lepší písničky v tomto stylu už nevymysleli.

Kterou skladbu z repertoáru Made in 60´s máš nejraději?

Je jich víc, ale mezi tři oblíbené patří Sunshine of Your Love, Son of a Preacher Man a Foxy Lady.

V současnosti je různých cover bandů hrajících převzaté songy poměrně hodně. Čím novým přispěje do mlýna právě tvoje kapela Made in 60´s? Není to nošení dříví do lesa?

Myslím si, že Made in 60´s se odlišuje. Nehrajeme cover verze jediného interpreta, klademe vysokou úroveň na instrumentální kvalitu kapely a hlavně, a to je to zcela nejdůležitější, nás živé hraní neskutečně baví. Hippies hudba k energickému přednesu přímo vybízí, máme tu show prostě rádi.

Kdy a kde můžou Made in 60´s čtenáři Ostravanu slyšet naživo?

Nejbližší termín koncertu je ve středu 11. února od 20 hodin v ostravském klubu Parník. Pokud máte rádi kytarový rock´n´roll, určitě přijďte. Těšíme se na vás.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.