Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Pohádka O hubaté Doře v Divadle loutek pobaví a potěší hlavně hudbou a písničkami

Pohádka O hubaté Doře v Divadle loutek pobaví a potěší hlavně hudbou a písničkami

6.2.2015 21:24 Divadlo

Obnovenou premiéru pohádky O hubaté Doře uvedlo v pátek v podvečer ostravské Divadlo loutek. Scénář na motivy pohádek Františka Horečky napsal umělecký šéf Divadla loutek a zároveň režisér inscenace Václav Klemens. Deník Ostravan.cz přináší dvě hodiny po skončení premiéry první recenzi této nové inscenace.

Zvětšit obrázek

Z inscenace Divadla loutek O hubaté Doře.
Foto: Roman Polášek

Nápaditou scénu, kostýmy i loutky navrhl Tomáš Volkmer. Na hrací ploše alternativní scény Divadla loutek  postavil dřevěnou konstrukci, která umožňuje přestavby nutné pro jednotlivé situace. Hudba a hudební nastudování Tomáše Rossiho patří včetně provedení, na kterém se podílí sám autor hudby coby kytarista a hráč na akordeon a Edita Bandyová jako houslistka,  k tomu nejlepšímu na celé inscenaci. Velké uznání zasluhují i všichni účinkující za pěvecké výkony v řadě písniček, které jsou opravdovou ozdobou této inscenace.

Václav Klemens se rozhodl pro hru s loutkami i jejich přiznanými vodiči – činoherci, neboli jak se v loutkářském slangu říká živáčky. Lenka Pavlíčková hraje roli a vodí loutku hubaté Dory, dívky na vdávání, kterou nikdo nechce pro její nevycválanost, prostořekost a hubatost. Irena Křehlíková vodí loutku Matky, která by Doru ráda provdala, a také její činoherní polohu si jaksepatří užívá. Stejně jako Karel Růžička coby představitel a vodič Čerta, a Martin Legerski, který kromě postavy Ondřeje hraje také psa. Všechny loutkoherecké výkony jsou plné energie, všechny postavy jsou hrány s humorem, elánem a velkou chutí.

dora2

Z inscenace O hubaté Doře. (Foto: Roman Polášek)

Rezervy inscenace jsou ve scénáři. Celek působí spíše jako hravá a zábavná pohádková podívaná, určená jak dětem, tak dospělým, než jako skutečná pohádka, definující nejen dobro i zlo, ale i vzájemné vztahy a motivy jednání. Není tu zcela jasně řečeno, proč si Dora podle jejích slov klidně vezme za muže i čerta, ale Ondřeje do poslední chvíle odmítá. Šťastného konce, tedy kýžené svatby, se všichni dočkají pouze proto, že Ondřejovi hubatost Dory nevadí.

Text k inscenaci Hubatá Dora potvrzuje často zmiňované nebezpečí skryté v textech obsahujících různá témata a motivy z několika původních předloh. Co nejvíce chybí, je jednoduchý a přehledný příběh s logickým vývojem vztahů jednotlivých postav.

I přes jednotlivé výhrady lze představení doporučit pro jeho celkovou nápaditost a muzičnost, i jako inspiraci pro dospělé a rodiče, kteří si občas chtějí se svými dětmi hrát. Právě ukázky možností, jak si lze na základě doma čtených knížek pohádek a pověstí hrát, rozvíjejí fantazii dospělých i dětských diváků. V tom je největší deviza této inscenace.

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.