Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Jak to slyší pořadatel Irského kulturního festivalu Jason Fitzgerald

Jak to slyší pořadatel Irského kulturního festivalu Jason Fitzgerald

23.2.2015 05:59 Hudba

Dalším hostem rubriky Jak to slyší je Jason Fitzgerald, rodilý Ir, který už mnoho let žije v Ostravě, kde pořádá Irský kulturní festival. Ten letošní se bude konat na konci března a vyvrcholí galakoncertem v Trojhalí Karolina 28. března. K poslechu jsme Jasonu Fitzgeraldovi vybrali jak českou hudbu, tak i písně irských hudebníků.

Zvětšit obrázek

Ostravan s irskými kořeny Jason Fitzgerald.
Foto: Archiv J. Fitzgeralda

Kryštof a Jarek Nohavica – Křídla z mýdla (2012): Tohle je úžasná písnička, kterou mám strašně moc rád. Oba zpěváci mají výborné hlasy a jsou tam fantastické harmonie, spolu jim to zní skvěle. Krása.

 

The Dubliners – Whiskey In The Jar (2007): The Dubliners jsou legendy a Whiskey In The Jar je klasická irská písnička, tato verze je opravdu výborná. Zpěváci kapely mají takové hlasy, jaké nemá snad nikdo z těch, kteří se pokoušeli o cover verzi této písně.

 
Ladislav Křížek a Eva Urbanová – Fantom opery (2011): Musím říct, že když člověk zná originál, žádná cover verze pro něj nemůže být dost dobrá. Eva Urbanová má opravdu nádherný hlas, ale není to Sarah Brightman. Láďa Křížek je možná česká hvězda a český talent, ale ani zdaleka se nepřibližuje Michaelu Crawfordovi.

 
Čechomor – Proměny (2011): Nádherná a nadčasová písnička, která má svého ducha. Ty hlasy spolu zní opravdu výborně. Moc se mi to líbí.

 

Tae Lane: Wait For The Morning (2013): Tahle píseň je důvodem, proč jsem kapelu Tea Lane pozval na letošní Irský kulturní festival. Zpěvák Richie Mooney má úžasný a silný hlas. Těším se na jejich koncert v Ostravě.

 

Midge Ure and Chieftains – All Fall Down (1991): Toto je krásná písnička o míru, ale zpěvák skupiny Ultravox Midge Ure a skupina Chieftains mi spolu dohromady nějak nesedí. Klasické irské podtóny jsou nádherné, ale zpěv Midge Ure mi k tomu není dost dobrý.

 

Ivan Mládek – Jožin z bažin (1977): Tohle je opravdu strašné. Jako malí kluci. Toto pro mne opravdu není, nevidím na této nahrávce vůbec nic pozitivního. Sorry.

 

Clannad – I Will Find You (2014): Co na tohle má člověk říct? Moira Brennan má povznášející duchovní hlas, je to okouzlující a romantické. Kapela Clannad má irské kořeny a opravdu unikátní a nezaměnitelný zvuk. Je krásné tuto hudbu poslouchat.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.