Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Fanoušci Kryštofa vzali Novou Karolinu ztečí. Ostrava viděla klip k písni Srdcebeat

Fanoušci Kryštofa vzali Novou Karolinu ztečí. Ostrava viděla klip k písni Srdcebeat

2.3.2015 00:16 Hudba

Ve tři ve Fukušimě! Takový vzkaz vyslala kapela Kryštof v neděli po poledni fanouškům prostřednictvím svých facebookových stránek. Vzkaz to byl ale zbytečný, protože asi jen málokdo si v posledních dnech nevšiml četných billboardů, jež v Ostravě i v blízkém okolí zvaly na premiéru nového videa kapely, která se odehrála v nákupním centru Forum Nová Karolina.

Zvětšit obrázek

Kapela Kryštof při koncertu v obchodním centru Forum Nová Karolina.
Foto: Aleš Honus

Kromě klipu k songu Srdcebeat nadělila havířovská, ale tak trochu i ostravská kapela svým fanouškům jako „překvapení“ i hodinový koncert. Ten byl v rámci možnosti zdařilý, i když ani velmi kvalitní zvuková aparatura si nedokázala náležitě poradit s akusticky zcela nevhodnými prostorami nákupního centra.

Akce kapely Kryštof byla avizovaná jako premiéra nového videoklipu k písni Srdcebeat, jež už několik týdnů rotuje rozhlasovými vlnami. Asi všem ale bylo jasné, že v obřím nákupním centru, které Ostravané spontánně pojmenovali podle problémové japonské elektrárny, se neodehraje jenom promítání jednoho čtyřminutového videa, ale že půjde o koncert. Navíc zdarma! A tak fanoušci vzali obchodní centrum ztečí.

krystof-3

Fanoušci zaplnili schodiště obchodního centra. (Foto: A. Honus)

Dorazilo jich několik tisíc. Ti, kteří přišli s velkým předstihem, usedli na rozlehlé schodiště vedoucí do prvního podlaží, aby měli dobrý výhled na pódium umístěné v přízemí. Ostatní, kteří přišli zhruba patnáct minut před začátkem, už měli smůlu a jen velmi těžko hledali místo, odkud kapelu budou moci pozorovat. Moc možností už bohužel nebylo, naštěstí byla připravena obří obrazovka, na kterou se dění z improvizovaného pódia přenášelo.

Richard Krajčo přišel na pódium téměř na minutu přesně a hned se zeptal fanoušků, jestli si má kapela přinést nástroje. Reakce nemohla přijít jiná než bouřlivá, a tak si Richard zašel pro připravenou kytaru a následně dorazili i ostatní spoluhráči a začali hrát.

krystof-zdalky

Malé pódium bylo v obležení. (Foto: Aleš Honus)

Hodinové vystoupení přineslo podle očekávání přehlídku největších hitů kapely, a to v akustické podobě  – zazněly například písně Rubikon, Tak nějak málo tančím, Křídla z mýdla, Atentát, Svědomí a nemohla chybět ani jedna z nejstarších písní Obchodník s deštěm, která přinesla i velmi působivé sólo kytaristy Evžena Hofmanna.

I přes poněkud sterilní prostředí nákupního centra se podařilo zejména díky velmi kvalitní aparatuře a pozitivnímu charismatu Richarda Krajča vytvořit dobrou koncertní atmosféru. Na rozdíl od koncertů v rámci letního Festivalu v ulicích, který byl pro mnoho milovníků hudby zklamáním, tentokrát zvuk nebyl zejména díky špičkové aparatuře tak špatný, museli jste ale stát na dobrém místě. Jinak se pochopitelně tříštil od prosklených výkladních skříní. Ale s tím se prostě muselo počítat, protože Nová Karolina, z jejíž iniciativy se koncert konal, prostě není koncertní hala. Marná sláva.

krystof-0

Kapela Kryštof prezentovala nový klip. (Foto: Aleš Honus)

Hodinová produkce byla zakončena, jak jinak, písni Cesta, kterou si s Richardem Krajčem zazpívaly stovky fanoušků. V závěru frontman oznámil, že chystané podzimní halové turné Kryštofa už se pomalu blíží k vyprodání – beznadějně vyprodán je koncert v Brně a těsně před vyprodáním jsou také koncerty v Ostravě a v Praze.

Nakonec Richard Krajčo uvedl nový klip k písni Srdcebeat.  „I když to zní jako klišé, ta píseň je o bezpodmínečné lásce. A já jsem ji napsal pro svoje děti, protože jenom děti můžou bezpodmínečně milovat. Znají to všichni rodiče a doufám, že to znají i všechny děti,“ řekl Richard Krajčo.

Pak už přišel na řadu klip, na který všichni čekali. Písnička Srdcebeat rozhodně nepatří v tvorbě kapely k těm nejlepším, je to ale skladba velmi chytlavá a má dokonale nakažlivý refrén, který už při prvním poslechu nedokážete dostat z hlavy. Takže základní předpoklad k tomu, aby ji rádia hrála do zblbnutí, je naplněn.

Ani nový klip není nijak originální – pestrobarevně oblečená kapela v něm koncertuje mezi skupinou křepčících dětí, které jsou kontrastně oblečeny v bílém. Později si začnou házet barevnými balónky a nakonec po sobě v závěru klipu začnou stříkat barvami, až jsou všichni úplně zmalovaní.

U fanoušků bude mít klip, který překypuje pozitivní energií, zcela určitě úspěch a dá se očekávat, že během pár dnů bude mít možná až šestimístný počet zhlédnutí na internetu.

Myslím si ale, že od Kryštofa bychom mohli s ohledem na jeho dosavadní tvorbu čekat ještě něco lepšího. Věřme, že připravované nové album přinese nějaké zajímavější kousky než je pilotní píseň, která má fanouškům čekání zkrátit.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.