Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Od Viewegha přes Vašíčka po Záchovou a Hrušku aneb Začíná veletrh knih

Od Viewegha přes Vašíčka po Záchovou a Hrušku aneb Začíná veletrh knih

5.3.2015 05:50 Obraz & Slovo

Ostravský knižní veletrh, který v pátek startuje na Černé louce a potrvá až do neděle, slibuje mimo jiné zajímavou konfrontaci dvou ostravských básnických pólů. Diváci uslyší poety publikující už za normalizace, ale i nezávislou básnickou generaci, která se vůči nim vyhraňovala. A přijede mimo jiné Michal Viewegh.

Zvětšit obrázek

Ostravský knižní veletrh - snímek z roku 2014..
Foto: Aleš Honus

Ostravský knižní veletrh se v Ostravě odehraje již popáté. Jediný veletrh tohoto druhu v moravskoslezské metropoli bude ve výstavní hale na Černé louce znova přilepen ke Svatebnímu veletrhu a k výstavě Dovolená, regiony a lázeňství, díky čemuž bude mít prezentace knih opět bizarní sousedství. Literatura bude prostě prošpikována spišskými klobásami, pivními lázněmi, svatebním cukrovím a prstýnky.

Na původně komerční knižní veletrh se nicméně rok od roku vydává i stále více malých nezávislých nakladatelství, kterým o byznys až tolik nejde. Letos se tu dokonce představí domácí nakladatelství Protimluv Jiřího Macháčka, jež je zaměřeno především na vydávání původní české a polské poezie. Přítomny budou i Literární noviny nebo dva nevýznamnější brněnské literární domy, jež se rovněž srdnatě věnují domácí autorské tvorbě: Host a Větrné mlýny. K zásadním autorům nakladatelství Host patří třeba předčasně zesnulý literát Jan Balabán a Host vydal i básnickou sbírku Petra Hrušky Darmata, za kterou autor dostal Státní cenu za literaturu pro rok 2013.

Dramaturgem doprovodného programu a organizátorkou veletrhu je spisovatelka Markéta Hejkalová, která už od roku 1991 pořádá známý Podzimní knižní veletrh v Havlíčkově Brodě. „Česká literatura a knižní trh jsou ve skvělé kondici, jakou by jim mohla řada jiných oblastí života závidět,“ optimisticky říká Hejkalová před ostravským veletrhem. „Čtenářů neubývá, aspoň podle výpůjček v knihovnách. A nedávné snížení DPH za knihy přivádí do obchodů stále víc zájemců o literaturu. O budoucnost tištěných knih se nebojím,“ věří.

Do Ostravy Hejkalová přivádí na čtyřicítku nakladatelů, hvězdou číslo jedna však podle ní bude Michal Viewegh, jehož diváci uslyší v autorském čtení. Novou knihou se pak na veletrhu představí i jeho organizátorka, Hejkalová totiž  nedávno vydala milostný román Rudé paprsky severního slunce,  příběh na pomezí detektivky odehrávající se v Jižní Koreji. „Je to napínavý román, v němž nechybí spiklenecké teorie ani láska,“ říká Hejkalová.

Jak už naznačeno, na Ostravském knižním veletrhu dojde i na zajímavou konfrontaci dvou ostravských básnických pólů. V sobotu diváci uslyší poety publikující už za normalizace, třeba Lydii Romanskou, autorku známé prorežimní ódy Poéma Ostrava z roku 1975. S Romanskou vystoupí třeba Soňa Záchová nebo Miroslav Sehnal, preferovaní autoři ostravského Kulturního měsíčníku, časopisu Severomoravského krajského výboru Komunistické strany Československa.

Zajímavé je, že výše jmenovaní jsou podnes reprezentanty ostravské pobočky Obce spisovatelů ČR, tedy organizace navazující na předrevoluční Svaz českých spisovatelů. Řada nezávislých a především generačně mladších literátů ale právě s touto organizací nechce mít nic společného, přičemž tento druhý pól ostravské poezie se na knižním veletrhu představí v neděli.

Literáti Petr Hruška, Janusz Klimsza, Jakub Chrobák, Roman Polách, Oskar Mainx, David Bátor, Milan Krupa, Vít Adamus, Yveta Ellerová, Lukáš Balabán, Ondřej Hložek a mnozí další se v neděli představí v programu ke knižnímu výboru z ostravské poezie (a poezie o Ostravě) Briketa, který vydalo nakladatelství Větrné mlýny. V koláži sestavené z výstupů živých i dávno zesnulých autorů zazní i písně Marka Pražáka či Lukáše Balabána. „Právě jsme vydali dotisk Brikety, neboť první vydání už bylo rozebráno,“ upozorňuje Pavel Řehořík z nakladatelství Větrné mlýny, že prý „v uhelných skladech je opět dostatek briket“.

Briketa dokumentuje verše z let 1870 až 2013 a představuje tak i ostravské básníky opěvující nacistický či komunistický režim, takže třeba v bloku Pravidla normalizace uvádí i autory otevřeně kolaborující s komunismem a zesměšňující v denním tisku třeba Chartu 77 (celý výbor sestavil spolupracovník deníku Ostravan.cz a autor tohoto textu Ivan Mottýl). Nakladatelství Větrné mlýny ovšem na veletrhu také podá zásadní informace o letošním ročníku Měsíce autorského čtení, který se bude po celý červenec odehrávat v klubu Atlantik a jehož čestnými hosty budou ukrajinští literáti.

A ještě praktický dovětek. Čtenáři Knihovny města Ostravy a Moravskoslezské vědecké knihovny mají na veletrh vstup za polovic, tedy za 40 korun.

*

DOPROVODNÝ PROGRAM VELETRHU  

PÁTEK 6. BŘEZNA

9.00  Vývoj čtenářství v Česku (lektoři doc. PhDr. Květuše Lepilová, CSc. a prof. PhDr. Jiří Trávníček, M. A.).

10.15 Eva Baláková, Ondřej Beseda: Jak cvrček ke své písni přišel (Divadlo loutek Ostrava).

11.00 Vyhlášení vítězů soutěže O nejhezčí básničku na téma: Až jednou budu velká/velký (pořádají Ostravské výstavy, a.s.).

12.00 Kouzelné čtení – Nechte knihy mluvit (pořádá Albi česká republika, a.s.).

12.30 Vynálezce Alva – Přijďte si sestrojit vlastní vynález. Na účastníky čekají nejen autoři knížky, ale také Nobelova cena! Účinkují Klára Smolíková, Luděk Bárta a dobrovolníci z publika, moderuje Klára Smolíková, pořádá Edice ČT.

13.15 Příběh templářů 2 – Zánik řádu templářů a jeho pokračování v tajných organizacích a rytířských řádech. Představení knihy a autogramiáda Bohumila Vurma a Zuzany Foffové. Moderuje Jitka Saturková, pořádá Edice ČT.

14.00 Méďové na cestách… s Václavem Chaloupkem. Svérázný „medvědí“ cestopis pro celou rodinu a dětské obrázkové leporelo představí jeho autor. Moderuje Jitka Saturková, pořádá Edice ČT.

14.45 Naučte se fotografovat… se Zoner Pressem! (lektor Pavel Kristián)

15.30 Jan Čermák: Kalevala Eliase Lönnrota a Josefa Holečka v moderní kritické perspektivě – nové unikátní vydání finského eposu z nakladatelství Academia představí rada Finského velvyslanectví Ari Tasanen.

16.00 Arnošt Vašíček: Tajuplné objevy – představení nové knihy (pořádá nakladatelství Mystery Film).

16.30 Markéta Hejkalová: Rudé paprsky severního slunce – autogramiáda na stánku nakladatelství Hejkal.

17.00 Ivo Macharáček: Petr Bezruč (bez záruky) – dokument ČT Ostrava o autorství Slezských písní, uvede Jolanda Pilařová.

 

SOBOTA 7. BŘEZNA

10.30 Bludišťáci – zábavná soutěž dvou týmů ve znalostech, postřehu a pohotovosti. Moderuje Roman Pastorek, pořádá Edice ČT.

11.00 Arnošt Vašíček: Utajený svět – představení nové knihy (pořádá nakladatelství Mystery Film).

12.00 Vaříme podle Herbáře č. 2 – představení knihy a autogramiáda Kateřiny Winterové a Lindy Rybové. Moderuje Roman Pastorek, pořádá Edice ČT.

12.30 Wifina – představení knihy a jejího autora Martina Poláčka. Autogramiáda autora a dětských moderátorů pořadu. Wifina Jakuba, Kariny, Terezy, Matěje a Veroniky. Moderují wifiňáci, pořádá Edice ČT.

13.00 Petr Vrchlabský: S pamětí v zádech – prezentace kulturního průvodce Ostravou z nakladatelství Protimluv.

13.30 Dora Čechova – autorka oceňované knihy Nechtěl jsem být Leninem čte z připravované knihy povídek Padaná lední jablka.

14.15 Martin Jun přečte ukázku z románu Doživotí, jehož téma na české literární scéně vzbudilo nemalý rozruch a vyznačuje se neotřelou formou i čtivým jazykem.

15.00 Stanley Bradley: Osud – autogramiáda na stánku nakladatelství Brána.

15.00 Ringišpil aneb Těpatdřystyfulatduperele – Kolotoč autorského čtení z novinek členů ostravské pobočky Obce spisovatelů České republiky. Aleš Dostál, Jana Hochmannová, Božena Klímová, Jana RichterováLydie Romanská, Miroslav Sehnal, Jarmila M. Skalná, Miroslav Stoniš, Radana Šatánková, Břetislav Uhlář a Soňa Záchová.

17.00 Setkání s Michalem Vieweghem (pořádá nakladatelství Druhé město).

 

NEDĚLE 8. BŘEZNA

10.30 Autogramiáda Michala Viewegha na stánku nakladatelství Druhé město.

10.30 Draci v hrnci – představení dětské kuchařky a autogramiáda Jany Strýčkové, Kamily Teslíkové a Oskara. Moderuje Jolanda Pilařová, pořádá Edice ČT.

11.15 Kateřina Tomanová: Jahody pro Popelku aneb ON má jinou – autorské čtení.

12.00 Ivana Špičková – beseda a autogramiáda autorky historických románů.

13.00 Ivan Bohuš: Tatranské chaty – majáky v moři skal a sněhu (zajímavou knihu představuje nakladatelství I&B z Tatranské Lomnice).

14.00 Briketa, antologie ostravské poezie, prezentace knihy z nakladatelství Větrné mlýny, vystoupí: Yveta Ellerová, Petr Hruška, Jakub Chrobák, Roman Polách, Jaroslav Žila, Marek Pražák, Janusz Klimsza, Lukáš Balabán, Ondřej Hložek, Vít Adamus, Monika Kubicová, Petr Szyroki, Jan Šnéberger, Milan Krupa, Oskar Mainx, David Bátor a další.

15.00 Měsíc autorského čtení 2015, pozvánka na literární festival, nakladatelé Pavel Řehořík a Petr Minařík.

Ivan Mottýl | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.