Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Čínský dirigent Tao Fan představí s ostravskými filharmoniky své skladby

Čínský dirigent Tao Fan představí s ostravskými filharmoniky své skladby

9.3.2015 00:00 Hudba

Na delší misi přijede do Ostravy přední čínský dirigent Tao Fan. Čeká jej zde společně s Janáčkovou filharmonií náročný program v podobě dvou koncertů a nahrávání.

Zvětšit obrázek

Čínský dirigent Tao Fan.
Foto: Archiv

Vše začne 17. března, kdy se Fan představí i v roli skladatele, protože začne nahrávání jeho vlastních skladeb. „Následovat bude 19. března od 19 hodin v Domě kultury města Ostravy koncert nazvaný Hudební pohlednice z Pekingu. Během večera v nastudování ostravského orchestru a jeho pod taktovkou zazní 12 skladeb pro soprán a orchestr. Při jejich komponování se Fan nechal inspirovat svým rodným městem,“ uvedla mluvčí filharmonie Jana Knižátková.

Součástí koncertu bude také výstava čínských kulturních předmětů. Vstupné na koncert je opravdu lidové, pouhých 50 korun.

V dalším týdnu bude 26. a 27. března tentýž dirigent řídit Janáčkovu filharmonii při koncertu symfonického cyklu.  V programu zazní kromě Lisztova Mefistova Valčíku č. 1 a Čajkovského Čtvrté symfonie Koncert pro violu z díla Miklóse Rózsy. „Sóla se ujme krásná a temperamentní violistka Kristina Fialová. Díky nebývalému talentu a usilovné práci dosáhla navzdory svému mládí řady mezinárodních úspěchů. Hraje na vzácnou italskou violu Carl Giuseppe Testore – Contrada 1745 a její smyčec je z ateliéru mistra Petra Auředníka,“ doplnila mluvčí.

Tao Fan zná ostravský orchestr již poměrně dobře. Počátkem října 2012 dirigoval totiž v Ostravě koncert Velkého symfonického cyklu a na bezprostředně následujícím čínsko-korejském turné řídil koncert ostravské filharmonie v Pekingu. Janáčkova filharmonie zde nadchla publikum Smetanovou Vltavou, Stravinského Ptákem Ohnivákem a celosvětově proslulou Dvořákovou Novosvětskou. V Číně se tehdy ostravský orchestr představil vůbec poprvé a hned s nebývalým úspěchem, což nyní na přelomu roku při dalším zájezdu opětovně potvrdil.

(Tisková zpráva)

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.