Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Pořadatel Irského kulturního festivalu: Věřím, že v Trojhalí to bude opravdu dobré

Pořadatel Irského kulturního festivalu: Věřím, že v Trojhalí to bude opravdu dobré

17.3.2015 00:00 Hudba

Pořadatelem Irského kulturního festivalu, jehož hlavním bodem bude 28. března koncert v Trojhalí Karolina, je rodilý Ir Jason Fitzgerald, který žije už jedenáct let v Ostravě. Festival podle svých slov založil proto, že chce mít aspoň jednou za rok doma v Ostravě kousek rodného Irska. U příležitosti Dne svatého Patrika, který připadá na 17. března, poskytl rozhovor deníku Ostravan.cz.

Zvětšit obrázek

Pořadatel Irského kulturního festivalu Jason Fitzgerald.
Foto: Aleš Honus

Náš rozhovor vyjde v den, kdy si Irové připomínají Den svatého Patrika. Budete slavit i vy?

Samozřejmě, ten svátek je pro všechny Iry nejvýznamnější den v celém roce. Já v Ostravě žiju už 11 let a Den svatého Patrika je pro mne vždy příležitostí připomenout si mé kořeny. Těším se, že v úterý večer do mého klubu Baxters na Stodolní ulici, který se až do konce měsíce promění v irský pub, přijde spousta lidí, se kterými to pořádně oslavíme.

Jak je možné, že je ten svátek tak populární a že slaví nejenom v Irsku, ale prakticky po celém světě?

Je to opravdu velká oslava irské kultury. V celé Evropě, v Americe, ale třeba i v Austrálii žije spousta Irů, kteří v ten den chodí do irských pubů, kde pijí irské pivo a whisky a jedí irské jídlo a především poslouchají irskou hudbu. Každý chce v ten den zažít kousek svého domova. Den svatého Patrika je koneckonců i komerční příležitostí pro majitele irských pubů. Vždyť každé dobré město má alespoň jeden irský pub. Svátek je asi nejvíce populární v USA, v některých amerických městech jsou ty oslavy ještě větší a bouřlivější než v samotném Irsku.

Irský kulturní festival pořádáte už od doby, kdy jste se usídlil v Ostravě. Co vás tady vlastně přivedlo?

Byla za tím samozřejmě žena. Svoji dnes již bývalou partnerku jsem potkal v Irsku a pak jsem se přestěhoval k ní do Ostravy, kde jsem se nakonec usídlil natrvalo. Jsem tady doma. Když dnes jedu na návštěvu za svými příbuznými, tak řeknu, že prostě jedu do Irska. Ale když se vracím zpátky, neřeknu, že jedu do Ostravy, ale že jedu domů. Samozřejmě ale mám irské kořeny a právě proto jsem začal pořádat v Ostravě festival. První ročník se konal na Černé louce, poté jsme pokračovali v hale Tatran, kam chodilo každým rokem více a více lidí.

Letos jste po mnoha letech změnili působiště, festival se poprvé bude konat v Trojhalí Karolina. Proč zrovna tam? Nebojíte se toho, že budou návštěvníci znechuceni špatnými akustickými podmínkami, které se projevily už loni během Festivalu v ulicích?

Ohledně změny místa nebylo o čem přemýšlet. Trojhalí je krásně opraveno, ta budova má úžasnou atmosféru a je tam kapacita až pět tisíc lidí. Navíc je Trojhalí výborně dostupné městskou hromadnou dopravou. O špatné akustice jsem mluvil s mnoha lidmi a vůbec se toho nebojím. Jednak mám opravdu profesionální a osvědčené zvukaře, kteří tvrdí, že si s tím poradí, a jednak Trojhalí Karolina slíbilo učinit určitá technická opatření. Kromě toho festival není jen o hudbě, ale o celkové atmosféře, takže věřím, že nebude vůbec žádný problém.

Budou kromě změny místa konání i nějaké novinky v programu koncertu?

Velkou změnou bude to, že letos plánujeme dvě pódia. Jedno bude pouze pro koncerty kapel a na druhém budou ukázky irských tanců. Takže se lidé budou bavit opravdu nepřetržitě a nebudou muset být žádné přestávky mezi jednotlivými koncerty. Navíc bude pro návštěvníky připravena i takzvaná chill-out zóna, kde si budou moci dát občerstvení a jídlo a budou si moci odpočinout. Bude tam připraveno i sezení pro 500 až 600 lidí.

Zkuste představit jednotlivé kapely, které v Trojhalí vystoupí.

Začal bych dvěma českými kapelami. Večer otevře kapela Dálach, která vystupovala na festivalu už loni a byla opravdu vynikající. Byl jsem velmi příjemně překvapen, jakou jsou ti muzikanti dobří a jak mají irský temperament v krvi. Hned po jejich vystoupení jsem se s nimi domluvil, že přijedou i na další ročník. Další českou kapelou budou Cheers, kteří jsou z Plzně a hrají irský punk. A hrají ho hodně dobře. Tato kapela bude hrát až na konec. A mezi nimi vystoupí dvě irské hvězdy. Tou první bude tradiční irská kapela Robbed & Lynched. Její styl bych přirovnal ke kapele Kilkennys, která v minulosti vystupovala v Ostravě. A největší hvězdou letošního ročníku bude kapela z Tullamore, která se jmenuje Tae Lane a která nehraje tradiční irské písničky, ale svoji vlastní hudbu. Používají irské dudy, ale třeba i klarinet a saxofon a jsou schopni ze svých nástrojů vyloudit opravdu neuvěřitelné zvuky. Obě irské kapely nejsou v České republice příliš známé, já ale věřím, že lidé budou spokojeni.

Kromě koncertu v Trojhalí Karolina a Týdne irského jídla, který se bude konat ve dvou ostravských restauracích, budou součástí festivalu i koncerty v klubu Baxters na Stodolní ulici…

Ano, už ve čtvrtek i v pátek tady budou hrát vždy tři kapely. A koncertovat se v Baxters bude i v noci na neděli po skončení hlavního programu v Trojhalí Karolina. Takže komu to bude málo, bude moci z Trojhalí přejít do Baxters, kde se uskuteční jam session členů jednotlivých kapel. První kapela začne hrát už ve 23 hodin. V minulém roce se to tady pořádně rozjelo a členové hvězdné kapely Hermitage Green tady jamovali ještě v šest hodin ráno. Hrálo se na harmoniku i na pivní sklenice a bylo opravdu veselo. Je možné, že podobně festival skončí i letos.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.