Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Senzace world music z Konga, Kasai Allstars, bude letos k vidění na Colours

Senzace world music z Konga, Kasai Allstars, bude letos k vidění na Colours

22.3.2015 18:58 Hudba

Ctitelé moderní africké hudby mají od nedělního večera pořádný důvod k radosti – pořadatelé festivalu Colours of Ostrava zveřejnili, že na letošní ročník dorazí kapela Kasai Allstars, která je považována za jednu z největších senzací world music posledních let.

Zvětšit obrázek

Členové kapely Kasai Allstars.
Foto: Colours of Ostrava

Drtivě tranzovní zvuk nástrojů připomínající třesoucí se náklaďák Kasai Allstars dotáhli do psychedelických výšin extatickým zpěvem: sólovým i sborovým. Od roku 2007, kdy se objevili na veletrhu WOMEX, všude vzbuzují neskrývané nadšení a v tisku o nich s nadsázkou napsali, že znějí jako „zkroucené zombies, přicházející vás pozabíjet“.

Což nebránilo tomu, aby s Kasai Allstars nespolupracovali a nekoncertovali Animal Collective, Deerhoof, Juana Molina nebo Jolie Holland & Glenn Kotche (Wilco).

Nejčastější rada určená rockerům platí také pro dvojalbum Beware The Fetish, považované za jednu z nejlepších afrických nahrávek loňského roku: hlasitost na úplné maximum!

„Strašidelně avantgardní” hudba Kasai Allstars zní totiž až podezřele blízko našemu vnímání rockového experimentu, přesto je od něho dalece vzdálená. Radikální zvuk „trad-modern” podle belgického producenta skupiny Vincenta Kenise nespočívá v ničem jiném než v zapojení akustických nástrojů do obskurních DIY zesilovačů a vědomí faktu, že drnkací skříňka likembe zní jinak než elektrická kytara.

Kasai Allstars zůstávají v souladu s tradiční hudbou svých předků, přizpůsobili ji ale novému městskému prostředí hlavního města Kinshasy a primitivním, zvuk deformujícím PA systémům s nařezanými membránami, přes které znějí dřevěné balafony, likembe, bubny nebo obří basový vak lokombe samozřejmě úplně jinak.

Dvanáct hudebníků a zpěváků pěti etnik pochází z regionu Kasai Demokratické republiky Kongo a Vincent Kenis je objevil na ulici Kinshasy, kde hráli v různých skupinách. O nějaké společné formaci zpočátku nechtěli ani slyšet, tolik se od sebe jazyky, kulturními zvyky a hudebně lišili, vyznávali rozdílné druhy magie a v minulosti proti sobě mnohokrát i válčili.

Kenisem se ale nechali přesvědčit: každá z etnicky rozdílných skupin vyslala do Kasai Allstars své zástupce, čímž vznikl hudební unikát, do něhož vložili svůj díl také kytaristé hrající konžskou rumbu. Na struny kytar přitom drnkají jako na kovové jazýčky likembe.

Kasai Allstars mezinárodní úspěchy i častější konfrontace se Západem na syrovosti vůbec nic neubraly. Texty skladeb oscilují mezi tradičními kmenovými moudry, obřadní rituální magií a aktuálními sociálními komentáři. Na dvojalbum Beware The Fetish lidé z belgického labelu Crammed Disc pro jistotu uvedli: patří pouze otrlým.

A koncerty Kasai Allstars zase jednoznačně fungují jako ideální způsob, jak se alespoň na pár chvil rozloučit s tělem.

(Autor je specialista na world music a spolupracovník Colours of Ostrava)

Jiří Moravčík | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.