Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Kristina Fialová v Ostravě zahraje na violu z osmnáctého století

Kristina Fialová v Ostravě zahraje na violu z osmnáctého století

24.3.2015 00:00 Hudba

Na koncertech v Domě kultury města Ostravy ve čtvrtek 26. a v pátek 27. března vystoupí s Janáčkovou filharmonií Ostrava krásná a temperamentní violistka s příhodným jménem Kristina Fialová. S ostravským orchestrem se poprvé sejde na středeční zkoušce.

Zvětšit obrázek

Kristina Fialová se svým nástrojem.
Foto: Archiv umělkyně

Díky nebývalému talentu a usilovné práci dosáhla Kristina Fialová navzdory svému mládí mezinárodních úspěchů. „Hraje na vzácnou italskou violu Carl Giuseppe Testore – Contrada 1745 a její smyčec je z ateliéru mistra Petra Auředníka. Momentálně studuje HAMU v Praze, paralelně také Dánskou královskou vysokou hudební školu v Kodani a od loňského října ještě i Hochschule für Musik v Drážďanech,“ říká o sólistce koncertu mluvčí ostravské filharmonie Jana Knižátková.

V Ostravě uvede společně s Janáčkovci a čínským dirigentem Tao Fanem Violový koncert Miklóse Rózsy. Ten se v tomto roce chystá nahrát i na CD. Budapešťský rodák Rózsa proslul zejména jako skladatel filmové hudby k hollywoodským snímkům. Napsal hudbu k více než stovce filmových titulů a za hudbu ke třem snímkům obdržel Oscara: Rozdvojená duše (1945), Dvojí život (1948) a Ben Hur (1959).

Kromě skladby Miklóse Rózsy zazní ještě během koncertů Mefistův valčík F. Liszta a Čajkovského Symfonie č. 4.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.