Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Barrákem se prohnala bouře, hostil kapelu Rotten Sound i domácí Malignant Tumour

Barrákem se prohnala bouře, hostil kapelu Rotten Sound i domácí Malignant Tumour

29.3.2015 13:35 Hudba

Již při ohlášení „double headliner“ koncertu Rotten Sound a Malignant Tumour v ostravském Barráku to začalo mezi metalovými fanoušky vřít a očekávání rostlo až do sobotního večera. Příznivci zmíněných kapel se sešli v hojném počtu a v zaplněném klubu vytvořili atmosféru skutečného grindcore/metalového svátku.

Zvětšit obrázek

Kapela Malignant Tumour během sobotního koncertu v Barráku.
Foto: Kristýna Trochtová

Role lokálního supportu se ujaly hned dvě kapely – Greedhale z Českého Těšína a Primary Resistence z ocelové Ostravy. Žánrově poměrně odlišné formace sobotní akci důstojně zahájily a stihly přitom roztříštit i několik rozšířených klišé o (ne)kvalitě tuzemské tvrdé scény.

Grindoví Greedhale, donedávna vystupující pod jménem Devastathor, publikum dostatečně zahřáli a připravili na smršť dalších tří kapel. Přestože v Barráku ještě nezavládly spontánní moshe, diváci si set této kapely užívali. Výborná souhra i dynamičnost projevu, ovšem mírně zastřená nepříliš nápaditou tvorbou. Řemeslně precizní grindcore bez větší míry vlastní invence – asi takto by se dala charakterizovat tvorba českotěšínských Greedhale. Zde zatím bez přídavku, ale s úsměvem na tváři. Slušný start.

foto01

Jednou z předkapel byli Primary Resistance. (Foto: K. Trochtová)

S nástupem kapely Primary Resistance se nálada publika již naplno uvolnila. Ostravská „all star group“ složená ze členů kapel Deaf1CultO, Disfigured Corpse či Awrizis si přítomné okamžitě získala, s čímž pak dokázala výborně naložit při vyvolávání circle pitů. Velmi zajímavá kapela žánrově oscilující mezi klasickým death metalem a newyorským HC. Pro mě osobně velmi příjemné překvapení.

První headliner večera přichází na scénu. Je všeobecně známo, že Malignant Tumour vystupují ve své domovině v průměru pouze jednou ročně, tudíž velká část publika dorazila hlavně na tuto ostravskou legendu. Je důležité dodat, že kromě typického průřezu tvorbou se tentokrát fanoušci dočkali i jednoho překvapení – asi po první třetině koncertu se na pódiu objevil dvorní režisér klipů Malignant Tumour Martin Ferko, který posluchače obeznámil s faktem, že se koncert natáčí za účelem vydání DVD k 25 letům kapely. Jestli jste viděli některý z oněch videoklipů, jistě je vám jasné, že se zde nebude jednat o obyčejný záznam z obyčejného koncertu (připustíme-li, že Malignant Tumour mají i obyčejné koncerty). V zájmu kapely už prozradím jen to, že DVD vyjde příští rok. A pokud jde o samotné vystoupení ostravských mohykánů, nezbývá než konstatovat, že se jednalo o poctivou nálož pro ně tak typického crust’n’rollu.

foto03

Z vystoupení finské kapely Rotten Sound. (Foto: Kristýna Trochtová)

Vrchol večera přichází s finskými Rotten Sound, kteří v Ostravě zakončili své miniturné po České republice. V momentě, kdy poprvé nastupují na pódium, se Barrákem začíná prohánět opravdová bouře. Energický grindcore pohlcuje všechny a všechno. Finové na jevišti předvádějí show, jakou Barrák už dlouho nezažil, a strhávají s sebou i ty nejzazší posluchače u baru.

Vokalista Keijo Niinimaa vzorově pracuje s publikem a nikoho nenechává na pochybách, že je tahounem jedné z nejlepších grindcorových kapel v Evropě. Bicí a basa jsou zajedno, kytarista předvádí nestravitelně zběsilé riffy. Souhra jako z učebnice, intenzivní zážitek. Z Barráku v sobotu létaly třísky.

Kristýna Trochtová | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.