Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Klarinetista Karel Dohnal představí v Ostravě avantgardní kompozici Harlekýn

Klarinetista Karel Dohnal představí v Ostravě avantgardní kompozici Harlekýn

31.3.2015 00:00 Hudba

Unikátní provedení avantgardní skladby Harlekýn pro sólový klarinet, jejímž autorem je německý skladatel Karlheinz Stockhausen, se chystá na 13. dubna v Domě kultury města Ostravy. Koncert organizuje Janáčkova filharmonie v rámci komorního cyklu a kromě Dohnala v několika dalších skladbách vystoupí i několik dalších členů filharmonie.

Zvětšit obrázek

Karel Dohnal během představení skladby Harlekýn.
Foto: Archiv

Skladbu Harlekýn, kterou jeden z největších skladatelů minulého století Stockhausen napsal jako hudebně-pantomimické číslo, hrají na světě údajně asi jen čtyři interpreti. Je totiž nesmírně náročná na provedení. Je třeba perfektně zvládnout nejen nastudování hudebního zápisu, ale i choreografii a mimiku. Karel Dohnal skladbu nastudoval už před několika lety. Důkazem, že je nejenom skvělým hudebníkem, ale má i komediální a pohybový talent, je následující video.

„Harlekýna jsem vždycky chtěl zkusit. Proto, když jsem dostal nabídku z Pražské komorní filharmonie, abych v jejich cyklu Krása dneška Harlekýna uvedl, neváhal jsem,“ tvrdí Karel Dohnal s tím, že skladbu nastudoval v roce 2010 a veškeré pochyby zmizely tehdy pár dní před premiérou.

„Vzal jsem na jednu z generálek svoji sedmiletou dceru. Ta už sice hudbu znala sama téměř nazpaměť a při svých hrách si ji pobrukovala, jak ji při mém cvičení denně slyšela, ale nikdy neviděla Harlekýna jako celek. Celých padesát minut generálky vydržela bez hnutí a na konci rozesmátá řekla, že to chce vidět ještě jednou. V tu chvíli jsem si uvědomil, že výsledná forma je přitažlivá a zábavná nejen pro hudební fajnšmekry, ale i pro laickou veřejnost, neznalou soudobé hudby,“ říká Karel Dohnal.

Kromě Harlekýna, který program uzavře, zazní během večera ještě Crusellův Kvartet c moll pro klarinet, housle, violu a violoncello a Kókaiovo Quartettino. Společně s Karlem Dohnalem skladby provedou členové Janáčkovy filharmonie – houslista Jakub Černohorský, violista Pavel Vítek a violoncellista Jiří Hanousek.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.