Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. V Opavě začíná festival Další břehy. Přijedou Hybnerová, Strejček i Dusilová

V Opavě začíná festival Další břehy. Přijedou Hybnerová, Strejček i Dusilová

1.4.2015 05:00 Atd.

Tři desítky programových bodů, například divadelních představení, koncertů, výstav či přednášek, zahrnuje devatenáctý ročník kulturního festivalu Další břehy, který je každoročně jednou z nejzajímavějších akcí v Opavě. Letošní ročník je věnován tématům, která jsou blízká každému člověku. Těmito tématy jsou život a smrt.

Zvětšit obrázek

Hostem festivalu bude i zpěvačka Lenka Dusilová.
Foto: Archiv umělkyně

Festival Další břehy se zrodil v roce 1997 v hlavách dvou přátel spolupracujících dříve v oblasti rozhlasové práce – Jana Němečka a Petra Rotrekla. Multižánrový festival je zaměřen především na studenty středních a vysokých škol i všechny nonkonformně naladěné příznivce umění. Festival je monotématický a od jeho prvopočátků se pořadatelé snažili propátrávat různá témata.

Letošní téma, tedy život a smrt, je blízké každému člověku. „Téma, které by mohlo vyznívat pochmurně, by mělo být především oslavou života, výzvou k bohatému a smysluplnému naplnění našich životů, i když povede také k filozofickému přemítání o konečnosti našeho bytí,“ říká dramaturg festivalu Petr Rotrekl.

Programová skladba Dalších břehů zahrnuje 30 samostatných pořadů všech druhů umění – divadla, filmu, hudby, literatury i výtvarného umění.

Například pražské Divadlo Na zábradlí do Opavy přicestuje s představením Požitkáři. Klicperovo divadlo z Hradce Králové zase nabídne autorskou inscenaci režiséra Davida Drábka Jedlíci čokolády. Alternativní přístupy k tématu najdeme v Nebeské klaunerii Angel-y, kterou doveze Studio Alta z Prahy v podání Vandy Hybnerové a Lucie Kašiarové, v pouliční inscenaci Cháronovi blázni v zahradě kostela sv. Václava nebo v jednoaktovce Israela Horovitze v interpretaci studentů Kulturní dramaturgie Slezské univerzity – Bejrútský nářez. Za návštěvu bude jistě stát také skvělé představení Tulák po hvězdách z pera Jacka Londona v podání Alfreda Strejčka a kytaristy Štěpána Raka.

Filmová nabídka festivalu připomene nejen 70. výročí konce druhé světové války v dílech Fénix či Barmská harfa, ale lákavá pozvánka směřuje jistě k filmu Průvodce, který získal v roce 2008 Oscara, kultovnímu opusu Jima Jarmusche s Johnnym Deppem Mrtvý muž nebo unikátnímu setkání s dokumentaristou Viliamem Poltikovičem, který diváky seznámí se svým úspěšným televizním cyklem Brána smrti, vysílaným od ledna do dubna Českou televizí. Rekapitulaci unikátních snímků světové kinematografie můžete vidět zase v kinolektorátu Smrt ve filmu.

Výtvarné umění bude reprezentovat výjimečná fotografická výstava v Galerii Obecního domu „Opava 1945 – Mrtvé město“, výstava opavských fotografů „Mezi životem a smrtí“ v Knihovně Petra Bezruče a dvě výstavy v kostele sv. Václava „Pokorná zátiší uplývajícího času“ od Jiřího Siostrzonka nebo „Otisky duše“ Venduly Kolářové.

Hudební část festivalu naplní výjimečné koncertní počiny – Lenka Dusilová a kapela Baromantika představí nejen své nové album V hodině smrti, ale do Opavy zavítá k jubilejnímu koncertu k 25. výročí existence také kapela České srdce či Krch-off band s J. H. Krchovským se zhudebněnou poezií největšího dekadentního básníka moderní české literatury.

Podrobný program festivalu ZDE.

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.