Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Otec a dcera Polívkovi, Cibulková, Kukura i Plodková. Festival Dream Factory odtajňuje program

Otec a dcera Polívkovi, Cibulková, Kukura i Plodková. Festival Dream Factory odtajňuje program

1.4.2015 16:36 Divadlo

I letos na začátku června budou mít Ostravané jedinečnou příležitost zhlédnout vrcholné inscenace českých divadel, ověnčené těmi nejprestižnějšími cenami. Divadelní festival Dream Factory Ostrava letos nabídne na třicítku představení. Sedmý ročník se uskuteční od 2. do 7. června v ostravských divadlech i kulturních centrech a tradičně vyvrcholí v industriálním prostředí Dolu Hlubina, který přivítá návštěvníky po velké rekonstrukci.

Zvětšit obrázek

Boleslav Polívka v představení DNA, které uvede festival Dream Factory.
Foto: Jiří Salik Sláma

Divadelní přehlídku slavnostně zahájí komedie s mnohoznačným názvem DNA brněnského Divadla Bolka Polívky. Hra je plná gagů, klaunských a divadelních výstupů a efektů, typické improvizace i charakteristického humoru Bolka Polívky a jeho dcery Anny. Otec je v inscenaci chátrajícím, avšak zkušenostmi oplývajícím mužem, který rád poučuje. Dcera se snaží ubránit svou nezávislost a nazývá otce paranoidním šťouralem. „Zásadní životní nedorozumění ovšem nebrání jejich neustále přítomné upřímné lásce. Jedinečnou souhru dvou talentů, která je pádným důkazem zákonů dědičnosti, budou moci ostravští diváci zhlédnout v úterý 2. června v Domě kultury města Ostravy, kde proběhne slavnostní zahájení festivalu,“ prozradila mluvčí přehlídky Michaela Kubicová.

Boleslav Polívka zároveň převzal spolu se svým synem Vladimírem záštitu nad letošním ročníkem. Vladimír Polívka se kromě toho představí divákům v inscenacích Hodní chlapci a Regulace intimity, se kterými bude na festivalu hostovat pražský soubor 11:55.

I letos festival přivítá řadu významných herců. Návštěvníci se mohou těšit například na Vilmu Cibulkovou, Juraje Kukuru, Jiřího, Filipa a Michala Čapkovy nebo Janu Plodkovou. „Z divadel přivítáme legendární Činoherní klub Praha, brněnské HaDivadlo, Spitfire Company, Švandovo divadlo Praha nebo Činoherák Ústí,“ dodala Kubicová.

Hned třemi inscenacemi se na festivalu představí Divadlo Na zábradlí, které do Ostravy přiveze stěžejní hry svého aktuálního repertoáru Doktor Živago, Báby a Požitkáři. „Jestliže si náš festival klade za cíl přivážet do Ostravy to nejlepší, co se na českých jevištích za aktuální sezónu objeví, padla letos volba zcela právem na profil tohoto prvoligového divadla, které čerstvě získalo prestižní titul Divadlo roku 2014,“ říká ředitel festivalu Tomáš Suchánek.

Kromě třiceti divadelních představení letos festival nabídne i filmovou sekci, výstavu, besedy a koncerty. Ve čtvrtek 2. dubna ve 14 hodin bude na oficiálním webu Dream Factory a webu Divadla Petra Bezruče zveřejněn kompletní program festivalu a následně zahájen předprodej.

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.