Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Konzervatoř hostí interpretační soutěž Pro Bohemia 2015

Konzervatoř hostí interpretační soutěž Pro Bohemia 2015

9.4.2015 00:00 Hudba

Od pátku do neděle se na Janáčkově konzervatoři a Gymnáziu v Ostravě koná 13. ročník soutěže Pro Bohemia Ostrava. Účastníci letos přijedou nejen z České republiky, ale i ze Slovenska, Polska a dokonce z USA. Konzervatoř pro letošní ročník eviduje 221 přihlášek.

Zvětšit obrázek

Janáčkova konzervatoř a Gymnázium v Ostravě.
Foto: Archiv

Pro Bohemia Ostrava 2015 je mezinárodní interpretační soutěží ve hře na klavír, dechové a smyčcové nástroje a ve zpěvu. Je určena pro čtyři věkové kategorie od nejmladších žáků ZUŠ až po studenty konzervatoří do 21 let. Specializuje se na český repertoár a je přístupná veřejnosti. Výkony budou hodnotit čtyři odborné poroty složené z významných pedagogů a koncertních umělců z České republiky, Polska, Rakouska a Slovenska.

Soutěž je volně přístupná pro všechny zájemce z řad veřejnosti. V pátek se začíná od 16 hodin, v sobotu a v neděli již od 8 hodin. „Úroveň soutěže bývá vysoká. A příležitost poslechnout si svébytné interpretace začínajících umělců a možná i budoucích hvězd hudebního se v Ostravě rozhodně nenabízí každý den,“ říká mediální zástupce konzervatoře Petr Bohuš.

Hlavním cílem soutěže Pro Bohemia Ostrava 2015 je propagace české hudby od období klasicismu po současnost. Soutěž klade důraz na soutěžní repertoár a skladby českých autorů, ale tentokrát to není podmínkou. V některých kategoriích jsou skladby povinné, jinde doporučené.

Původně šlo pouze o klavírní soutěž. Janáčkova konzervatoř a Gymnázium v Ostravě, která akci v současnosti pořádá, ji ale před třemi lety rozšířila o zpěv a hru na dechové a smyčcové nástroje. Navázala také spolupráci s konzervatoří v Žilině a hudebním lyceem v Katovicích. Soutěži vtiskla mezinárodní charakter a zpřístupnila ji široké veřejnosti.

„Pro Bohemia je jedinečná nejen zaměřením na skladby, ale i soutěžními kategoriemi, které zahrnují nejmladší žáky ZUŠ i studenty konzervatoří. Tato šíře umožňuje setkání nejmladších talentů se začínajícími profesionály, což může ty mladší vést k inspiraci a zájmu o studium na konzervatořích, které mohou posilovat umělecké zázemí,“ dodal Bohuš.

(Tisková zpráva)

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.