Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Začíná 4. ročník Templfestu, festivalu židovsko – křesťanského dialogu

Začíná 4. ročník Templfestu, festivalu židovsko – křesťanského dialogu

13.4.2015 00:00 Atd.

Koncert mužského pěveckého sboru Noach v čele s Tomášem Novotným, ukázky sebeobranného izraelského umění Krav Maga, přednášky profesora Jana Sokola či rabína Karola Sidona a nakonec jako třešnička na dortu beznadějně vyprodaný koncert Jaromíra Nohavici. Takový bude čtvrtý ročník Templfestu, který se uskuteční na několika místech v Ostravě od úterý 14. do neděle 19. dubna.

Zvětšit obrázek

Jaromír Nohavica během koncertu v Evangelickém kostele v Ostravě.
Foto: Ivan Korč

„Templfest chce připomínat významnou židovskou stopu v historii Ostravy a ukazovat bohatství židovské kultury. Festival má také další rovinu, připomíná společné duchovní hodnoty židů i křesťanů, chce budovat dobré vztahy k židům i jejich nové domovině – státu Izrael, který vznikl před více než 60 lety ve Svaté zemi, která je tak drahá i křesťanům,“ uvedl zástupce pořadatelů Tomáš Bartonec.

Hudební program bude letos složen z toho nejlepšího, co dokáže Ostrava nabídnout. „Přivítáme mužský pěvecký soubor Noach v čele s Tomášem Novotným. Do světa sefardských židů, ladina a flamenca nás zavede Hana Iridiany a po letech uslyšíme klezmerovou kapelu Mamalör z Vítkovic. Židovskými tanci z celé Evropy nás provede prostějovská taneční skupina Rut s pásmem Jouda a Mordche se vydávají na cestu,“ řekl Bartonec.

Pestrý program, jehož hlavní sobotní část proběhne tradičně v centru současného umění Cooltour na ostravské Černé louce, doplní svými přednáškami řada osobností, k nimž patří rabín Karol Sidon, profesor Jan Sokol nebo religionista Pavel Hošek. „Zazní zde poselství herce a režiséra Luďka Eliáše, bývalého vězně nacistických koncentračních táborů,“ doplnil pořadatel.

Vrcholem festivalu bude nedělní vstoupení ostravské legendy, písničkáře, textaře, překladatele a všestranného hudebníka Jaromíra Nohavici s hostem Robertem Kusmierskim. Koncert je již beznadějně vyprodán.

Templfest v sobě již neodmyslitelně zahrnuje také duchovní rozměr. Proto v rámci festivalu proběhne v obřadní síni Židovského hřbitova tryzna u příležitosti izraelského státního svátku Jom ha-šo’a (Den památky šoa a hrdinství) a také Mše svatá s modlitbou za Svatou Zemi v kostele sv. Václava, celebrovaná biskupem Františkem Václavem Lobkowiczem.

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.