Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Mezinárodní den tance roztančí centrum Ostravy

Mezinárodní den tance roztančí centrum Ostravy

23.4.2015 23:00 Atd.

Ve středu 29. dubna čeká Ostravany nejenom Majáles, ale také zajímavý taneční program, který roztančí centrum Ostravy v rámci oslavy Mezinárodního dne tance. Ten společně připravily Kulturní centrum Cooltour, MOVE Ostrava a Národní divadlo moravskoslezské za podpory Janáčkovy konzervatoře a Gymnázia v Ostravě pod republikovou záštitou Vize tance.

Zvětšit obrázek

Snímek z minulého ročníku Mezinárodního dne tance v Ostravě.
Archiv NDM

Cílem akce, za kterou stojí občanské sdružení Vize tance, je spojit dohromady různé podoby tance a oslavit tuto divadelní formu. Radovat se z její univerzality rušící veškeré bariéry a spojit lidi dohromady společným jazykem – tancem.

Sraz diváků i tanečníků se uskuteční v 15.30 hodin před Forem Nová Karolina, odkud bude městem pokračovat průvod tanečníků všech žánrů, a to se zastávkami u zajímavých míst centra Ostravy. Na jednotlivých zastávkách se tanečně představí zástupci jednotlivých tanečních stylů – od ukázky z představení NDM Barocco & Carmina Burana přes fragment choreografie studentů JKGO, street dance, hip hop, flamenco, disco až k tango argentino. Jedna zastávka bude také věnována Bílé holubici – občanskému sdružení na podporu umělecké a sociální integrace občanů se zdravotním postižením.

Součástí ostravského Mezinárodního dne tance bude také putovní lekce klasiky – ukázka baletního tréninku, který bude cestovat městem spolu s průvodem. Diváci se tak budou moci podívat, jak vypadá klasika na chodníku.

15.30 PRŮVOD A PUTOVNÍ LEKCE KLASIKY – sraz před Novou Karolinou.

Vyjděte do ulic a ukažte Ostravákům, zač je toho tanec! Poputujeme od Nové Karoliny až do centra města. Na každé zastávce se předvede některá z ostravských tanečních company.

16.30 BATTLE TANEČNÍCH STYLŮ – Kuří rynek

Porazí klasika contemporary? Nebo hip hop lidovky? Bitva bez vítězů a poražených.

17:00 VÝUKA A ODTANČENÍ SPOLEČNÉ TANEČNÍ VAZBY – Kuří rynek

Naučte se a zatančete s námi společnou taneční vazbu. Poprvé má Ostrava svou vlastní, připravenou Jakubem Mazůchem, Michaelou Gatěkovou a Patrikem Ulmanem. Troufneš si? Trsni si!

17:45 VENKOVNÍ TANČÍRNA – před Cooltourem

Swingová tančírna před Cooltourem pod vedením Swing Ostrava

17:45 UKÁZKA TANEČNÍCH LEKCÍ – Cooltour

Jaké je to točit se na hlavě rychlostí zvuku? I to si zkuste na ukázce tanečních lekcí.

19:00 LEKCE SOUČASNÉHO TANCE – Cooltour

Vyzkoušejte si, jak probíhají pravidelné lekce současného tance s choreografkou, performerkou a pedagožkou Janou Ryšlavou

BĚHEM CELÉHO DNE PROMÍTÁNÍ TANEČNÍCH FILMŮ V COOLTOURU

Celý program je přístupný zdarma.

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.