Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Dolní Vítkovice po roce opět hostily studentský Majáles

Dolní Vítkovice po roce opět hostily studentský Majáles

30.4.2015 00:00 Hudba

Poslední dubnová středa byla v Ostravě, jak je již zvykem, svátkem všech studentů. Konal se další ročník Majálesu, který organizuje Stavovská unie studentů, zastupující obě ostravské vysoké školy, tedy Ostravskou univerzitu a VŠB-Technickou univerzitu. Za svou prokázanou profesionalitu byli organizátoři odměněni poměrně hladkým průběhem celé akce a vysokou návštěvností několika tisíc lidí. Jedinou vadou na kráse byly stížnosti na příliš dlouhou dobu čekání u vstupu do areálu.

Zvětšit obrázek

Velký úspěch měla skupina Mig 21 s Jiřím Macháčkem.
Foto: Petra Filipová

Dolní oblast Vítkovice začaly ožívat už po poledni, jakmile zde dorazil průvod majálesových kostýmů, jejichž defilé bylo možné spatřit v centru Ostravy.

majales

Majálesový průvod přešel od Nové radnice přes centrum. (Foto: Aleš Honus)

Po této tradiční ceremonii již nic nebránilo v zahájení připraveného programu, jenž letos skýtal nepřeberné množství hudby a dalších aktivit. Scén bylo celkem sedm, navíc dvě speciální zóny, a to Underground zóna a Chillout zóna Rádia Kolej.

Program na dvou hlavních pódiích přitom neubíral na atraktivitě žánrovým scénám, například elektronicky a hip hopově zaměřeným. Organizátoři dramaturgií přehlídky reagovali na širokou poptávku po moderní electro music. Například vystoupení populárního Bena Cristovaa s jeho mixem hip hopu a R&B přilákalo dostatečné množství obecenstva, které zaplnilo velkorysý prostor před Hip hop scénou podobně jako u koncertu rappera Paulieho Garanda či setu od LA4 & DJ Wich.

Žánrově podobnou hudbu, provedením však daleko promyšlenější, ,přivezli Prago Union, kteří vystoupili na speciální Red Bull Tour Bus scéně s vyvýšeným pódiem na střeše retro autobusu. Kato tak své důvtipné pravdy hlásal z výšin jako kazatel. Ve své kategorii cenění, dnes již legendární rapeři PSH předvedli stejně jako Prago Union poctivý koncert, jak jen to je v rámci festivalových podmínek možné.

punk

Na hlavách některých návštěvníků se objevila punková číra. (Foto: Petra Filipová)

Je třeba vyzdvihnout práci zvukařů, kteří se poměrně zdatně vyrovnali s obrovským vítkovickým prostorem. Napomáhalo jim přitom vhodné rozmístění jednotlivých scén, přesto některé z nich trpěly linoucím se „sousedním“ hlukem, a to kupříkladu výše zmíněná Underground zóna, která svým dramaticko-hudebně literárním zaměřením mohla jen stěží konkurovat punk rocku z druhé největší stage festivalu. Účinkující i diváci si však tímto nedostatkem nelámali hlavu.

Oceňuji rovněž Studentskou stage, neboli prostor k zviditelnění mladých studentských kapel, jejichž koncerty představovaly pestrou žánrovou směs a celkově svěžího ducha majálesového line-upu.

ztraceny

Z koncertu Marka Ztraceného na Majálesu v Ostravě. (Foto: Petra Filipová)

Svěžest ale chyběla bohužel headlinerům, publiku se místo ní dostalo ničím nepřekvapujících vystoupení napříč českou popmusic, ať už to byly líbivé melodie Voxela či Marka Ztraceného nebo projev charismatického Jiřího Macháčka ze skupiny Mig 21, na jehož typické performanci je založena podstatná část image celé kapely. Závěr v tomto duchu pak nemohl patřit nikomu jinému než mainstreamovým Horkýže Slíže, kteří pro značnou část publika představovali vrchol celého dne. Důkazem byl burácející ,,kotel“ během jejich vystoupení.

lidi

Během oslav studentského svátku vládla pohodová atmosféra. (Foto: Petra Filipová)

Výše zmíněná jména netvoří ani třetinu nad míru bohatého programu se škálou rozličných atrakcí, venkovních her a v neposlední řadě velmi úspěšných DJ setů. Šlo o skutečně velkorysou platformu pro vzájemné střetávání, oslavy a zábavu, a pokud bylo cílem nabídnout návštěvníkům co nejvíce zábavy, meta byla daleko překročena.

Celou dobu, kdy bylo možno pozorovat mnohdy bezúčelné procházení či postávání a občasné opilecké excesy mládeže, mi ale v mysli rezonovala myšlenka, že éra vpravdě studentských oslav ve stylu nezávislého večírku na Slezskoostravském hradě je navždy minulostí a že doba zase znatelně pokročila. Jinam.

Petra Filipová | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.