Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Janáčkovy Hukvaldy zahajují předprodej, letos přijedou Vodička, Dřízgová i Májovák

Janáčkovy Hukvaldy zahajují předprodej, letos přijedou Vodička, Dřízgová i Májovák

2.5.2015 00:35 Hudba

Mezinárodní hudební festival Janáčkovy Hukvaldy, který se letos bude konat už po dvaadvacáté, zahájil předprodej vstupenek. I letos organizátoři připravili na volné dny od 27. června do 12. července sérii pozoruhodných koncertů, které si můžou zájemci vychutnat jak přímo na hukvaldském hradě a v hradní oboře, tak v kostelech a dalších prostorách několika okolních obcí.

Zvětšit obrázek

První dáma ostravské opery Eva Dřízgová-Jirušová.
Foto: Archiv

Zahajovací koncert v sobotu 27. června ve 14 hodin zazní tradičně v prostorách hradní motty a jeho protagonisty budou komorní orchestr Camerata Janáček s uměleckým vedoucím Pavlem Doležalem, jako sólisté vystoupí sopranistka Pavla Flámová a houslistka Martina Bačová.

V programu festivalu Janáčkovy Hukvaldy dále budou k vidění inscenace dvou Janáčkových oper. Operní studio Fakulty umění Ostravské univerzity vystoupí s operou Příhody lišky Bystroušky (v neděli 28. června) a soubor opery Slezského divadla v Opavě uvede svou úspěšnou a oceňovanou inscenaci Její pastorkyňa (v sobotu 4. července.)

Tradičním hostem festivalu bude Janáčkova filharmonie Ostrava pod taktovkou šéfdirigenta H. M. Förstera se sólistou Jiřím Vodičkou (housle). V bazilice P. Marie ve Frýdku vystoupí soubor HradišťanJiřím Pavlicou a jako host tohoto koncertu dětská cimbálová muzika Pramínky z Kopřivnice.

Na dalších festivalových koncertech vystoupí například Kubínovo, Wihanovo a Bendovo kvarteto, sopranistka Eva Dřízgová-Jirušová, tenorista Václav Čížek, klavíristé Lada Valešová, Lukáš Poledna a Miroslav Beinhauer. Na dvou koncertech bude účinkovat soubor Harmoniemusik z Londýna.

Dalším představením v hradní mottě bude muzikál úspěšného ostravského tvůrce Pavla Helebranda Decameron (ve čtvrtek 2. července). Poprvé bude festivalový koncert věnován také velkým dechovým orchestrům a připomene tak významnou mezinárodní tradici – pořádání soutěží velkých dechových orchestrů v Ostravě (v roce 2015 už 17. ročník). 11. července vystoupí v amfiteátru hukvaldské obory dva v minulosti velmi úspěšné soubory tohoto žánru – orchestr Májovák z Karviné a Dechový orchestr mladých ZUŠ Příbor.

Závěrečný koncert v neděli 12. července v sále Základní Školy Leoše Janáčka v Hukvaldech – Sklenově začne v 16 hodin a na něj pořadatelé pozvali tři mladé umělce, kteří výrazně zazářili právě v uplynulém roce. Trio Lobkowicz tvoří klavírista Lukáš Klánský, který na sebe upozornil skvělým způsobem jako sólista na minulém ročníku festivalu na Hukvaldech, houslista Jan Mráček, jehož letošní vítězství v prestižní houslové soutěži Fritze Kreislera ve Vídní vzbudilo v hudebním světě senzaci, a violoncellista Ivan Vokáč, vítěz mezinárodní soutěže L. Janáčka v Brně v roce 2013.

(Tisková zpráva)

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.