Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Shakespearovské slavnosti nabízejí májový předkrm po japonsku

Shakespearovské slavnosti nabízejí májový předkrm po japonsku

3.5.2015 00:00 Divadlo

Zkrátit si čekání na Letní shakespearovské slavnosti v Ostravě, které se i letos uskuteční v polovině prázdnin na Slezskoostravském hradě, můžou milovníci divadla zhlédnutím výjimečného představení, které se chystá na 13. května v kulturním centru Cooltour. Japonská herečka Aki Isoda sem přijede se dvěma představeními Lady Macbeth a Ofélie. Hrát se sice bude v japonštině, ovšem diváci budou moci sledovat české titulky.

Zvětšit obrázek

Japonská herečka Aki Isoda.
Foto: LSS Ostrava

„Tato dvě představení jsou ve svém pojetí naprosto výjimečná a Ostrava je pouze jedním ze tří evropských měst, kde budou k vidění. Kromě Aki přijede do Ostravy jedna z nejznámějších světových postav současného shakespearovského světa – šéf sekce vzdělávání londýnského divadla Globe Patrick Spottiswoode, který představení uvede,“ sdělil za pořadatele Andrej Harmečko.

Herečka Aki Isoda na svých monodramatech pracuje již od roku 1971. „Univerzálnost Shakespearových dramat a jeho chápání lidské přirozenosti je něco, co je mi dobře známé,“ říká Aki.

Obě představení jsou zakořeněná v japonské dramatické tradici, ale rozdíl v kostýmech odráží jiný přístup ke ztvárněným postavám. V Lady Macbeth vystupuje Aki v kostýmu západního stylu, který je volný a umožňuje pohyb, jehož volnost vyjadřuje sílu postavy. Na druhé straně Ofélie je oblečená v japonském tradičním kimonu, kdy je jako žena svázána okolím. „Můžeme se těšit na tradiční japonské umělecké prvky v obou představeních – zejména ale v představení Ofélie, kde se kromě tradiční japonské hudby shamisen vyskytují prvky tradiční japonské divadelní tradice kabuki,“ dodal Harmečko.

Aki je v Evropě v shakespearovském světě známou osobností. V roce 1980 spolupracovala s BBC, v roce 1990 byla hostem festivalu v Edinburghu. V roce 1996 vystupovala v londýnském Globu. Následovala vystoupení ve Vincenze v Itálii, v Římě a v Paříži. Její originalita a vášeň byly uznány v roce 1991, kdy získala cenu “Shakespeare v Japonsku”, kterou uděluje organizace Shakespeare Globe Trust.

Představení v japonském jazyce a s českými titulky se konají 13. května 2015 v kulturním centru Cooltour na Černé louce. Proběhnou za sebou od 19 hodin. Celková délka představení je 1 hodina 30 minut. Předprodej vstupenek probíhá v síti Ticketportal.

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.