Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Galerie PLATO zve na Hlavní děj, událost na pomezí projekce a koncertu

Galerie PLATO zve na Hlavní děj, událost na pomezí projekce a koncertu

7.5.2015 00:00 Obraz & Slovo

Propojení vizuálního umění a experimentální hudby nabídne výjimečný program, který se bude konat v úterý 12. května od 19 hodin v Galerii Plato. Uvedeno zde bude dílo s názvem Hlavní děj (Master process), jehož autory jsou skladatel Petr Bakla a fotografka Markéta Othová, velmi respektovaná umělkyně a nositelka Ceny Jindřicha Chalupeckého.

Zvětšit obrázek

Fotografka Markéta Othová na archivním snímku.
Foto: PLATO

Říká se, že hudba je časové umění – ale už se vám někdy podařilo prohlédnout si fotografickou sérii v nulovém čase? Právě možnost koexistence obrazu a hudby je jádrem projektu Hlavní děj Markéty Othové a Petra Bakly. Ani jeden z autorů se přitom nestará o obsahy a sdělení, nevypráví příběh, neevokuje náladu, fotografie nereagují na hudbu ani hudba na ně. Absence záměrných, předem připravených interakcí otevírá prostor pro interakce neplánované, pro vznik nečekaných obsahů a nálad.

Výsledkem je u Markéty Othové zrcadlová projekce, která obklopuje hudebníky. „Nijak monumentálně – přiměřeně velký obraz vlevo a stejně velký vpravo, takže projekce je při poslouchání hudby vnímána jen periferně, ale její zrcadlové zdvojení drží posluchače příjemně zatlačeného v židli, žene ho do sebe,“ říká fotografka.

Na otázku, jak probíhala spolupráce obou umělců, odpovídá: „Nejprve to byla radost z možnosti pracovat s někým, kdo píše svou vlastní hudbu, ale dostavily se také obavy, aby promítání fotografií v kombinaci s hudbou neevokovalo dojem televizní přestávky. Nicméně mne opravdu překvapilo, jak jsme si s Petrem Baklou porozuměli – společné procházky po Letné, překvapivě společné strachy a zároveň společné odhodlání to udělat dobře.“

Skladatel Petr Bakla nabídku přijal i přesto, že považuje spojování hudby a vizuálního umění za něco neodůvodněného a nepatřičného, co zpravidla vede k výsledkům, jež ho osobně nezajímají. „Markéta Othová, která mi byla iniciátory přidělena (stejně jako já jí, mi povahou své práce připadala pro zadaný úkol stejně nezpůsobilá jako já, a tím to začalo být hodně zajímavé. Nejprve se chvíli zdálo, že společné dílo nepůjde vytvořit vůbec, pak to dlouho vypadalo, že to půjde snadno, následoval okamžik, kdy se vše zhroutilo, a nakonec jsme nalezli docela jednoduché řešení, tedy standardní průběh.“

Hlavní děj (Master process) je součástí projektu Nahlížet nasloucháním ( Listening Eyes). Autorem projektu je Didier Montagne společně s ansámblem Prague Modern.

Během večera zazní po přestávce ještě skladba P. Bakly Smyčcový kvartet (2012).

(Tisková zpráva)

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.