Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Slezská lilie nabídne Glenna Kaisera a pomůže matkám s dětmi v tísni

Slezská lilie nabídne Glenna Kaisera a pomůže matkám s dětmi v tísni

8.5.2015 00:00 Hudba

Americký bluesman Glenn Kaiser se svou kapelou, britský písničkář a skladatel John de Jong, zpěvačka Lenka Dusilová, legendární Václav Neckář, ale také Beata Hlavenková, Traband a kapela Svatopluk, která hraje rockové úpravy písní Sváti Karáska. To jsou hlavní hvězdy mezinárodního křesťanského festivalu Slezská lilie, který právě zahájil předprodej a který se uskuteční od 13. do 14. června.

Zvětšit obrázek

Do Ostravy přijede i Glenn Kaiser (uprostřed) s kapelou.
Foto: Archiv

Festival s dobročinným přesahem se uskuteční na dvou pódiích za farním kostelem v Ostravě-Kunčičkách, nedaleko vysokých pecí Nové hutě. Díky spolupořádající Diecézní charitě ostravsko-opavské pomůže výtěžek matkám s dětmi v tísni v Charitním domě blahoslavené Matky Terezy v Novém Jičíně. „Matky s dětmi, které přicházejí do našeho zařízení, se často ocitají bez střechy nad hlavou z důvodu odchodu od nezodpovědného nebo agresivního partnera, který je i děti ohrožoval, nebo psychicky a fyzicky týral. Velká část matek se vlivem těchto okolností dostane do finanční nouze a musí odejít z pronajatého bytu. Charitní dům blahoslavené Matky Terezy není pro ně pouhou alternativou ulice, ale zároveň místem, kde je možné jejich situaci aktivně řešit,“ popisuje službu Marcel Brož, ředitel novojičínské Charity, která domov provozuje.

Služba tohoto domova nebude jediná, se kterou se návštěvníci festivalu setkají. Nedělní část programu bude patřit vyprávění P. Mariana Kuffy, který se věnuje lidem na okraji společnosti. V devadesátých letech získal polorozbořenou faru a z ničeho se mu ji podařilo s bezdomovci a bývalými vězni, včetně těch, kteří si odpykávali tresty za nejtěžší zločiny, zrenovovat. Kromě zrestaurované fary vybudovali několik budov pro přestárlé a postižené a pro opuštěné děti. Bývalí alkoholici, vrazi a asociálové se tu o ně pod vedením P. Marian Kuffy s láskou starají.

„Cílem festivalu je vytvářet klidnou atmosféru lidské sounáležitosti a snažit se pomáhat překonávat bariéry společenských předsudků nejen za pomocí hudby. Návštěvníci, kteří se každý rok vracejí, se shodují, že festivalovému areálu vládne klidná, přátelská a radostná atmosféra, ke které přispívají všichni zúčastnění. Že se zde podařilo vybudovat něco neobvyklého, o tom svědčí i to, že festival je díky satelitnímu vysílání TV Noe vysílán živě hned do několika zemí,“ uvádí zástupce pořadatelů Lukáš Hradil.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.