Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Finále soutěže Radegast Líheň ovládla polská kapela Eleanor Gray

Finále soutěže Radegast Líheň ovládla polská kapela Eleanor Gray

10.5.2015 00:00 Hudba

Vítězem čtrnáctého ročníku největší česko-slovenské vyhledávací soutěže kapel Radegast Líheň se stala polská kapela Eleanor Gray. Rozhodla o tom porota během finálového koncetu, který se konal v sobotu v havířovském klubu Stolárna.

Zvětšit obrázek

Kapela Eleanor Gray při vyhlašování vítězů v roce 2015.
Foto: Veronika Galáčová

Ze základních kol a ze dvou semifinále postoupily do závěrečného klání čtyři kapely – polská kapela Eleanor Gray, španělsky znějící i hrající Los Pardidos, energická pražská kapela složená ze zahraničních muzikantů De ImperFaction a také folkař s přezdívkou Ptakustik. Rozhodnutí porotců o vítězství Poláků bylo téměř jednomyslné.

„Eleanor Gray odehráli jednoznačně nejlepší finálový set, bylo to fakt dobré,“ řekl ředitel soutěže Marek Slonina. „Velkým překvapením bylo, že na druhém místě skončil Ptakustik, který odehrál kompletně celý koncert sám. Ve čtrnáctileté historii soutěže se nám dosud nestalo, že se do finále probojoval někdo, kdo vystupuje bez doprovodných muzikantů,“ řekl Slonina. Podobně komorní bylo i vystoupení kapely De ImperfAction, která přijela ve velmi okleštěné sestavě. „V pondělí jim odešel bubeník a ve středu si zlomil ruku kytarista. A tak přijela jen zpěvačka s basákem, který odehrál finálový koncert na kytaru. Byl to výborný koncert,“ dodal Marek Slonina.

IMG_7935

Vítězové 14. ročníku soutěže Radegast Líheň Eleanor Gray. Pořadatel soutěže Marek Sonina v zeleném tričku. (Foto: Veronika Galáčová)

Letos to není poprvé, kdy soutěž Radegast Líheň vyhráli Poláci. „Poté, co jsme soutěž začali propagovat i na Slovensku, se nám začaly nabízet i polské kapely. Nikdy jsme nepřemýšleli, že bychom se mohli stát mezinárodní nebo středoevropskou soutěží, ale bereme to tak, že každý, kdo se přihlásí, má šanci,“ řekl.

Velké finále se letos po deseti letech nekonalo v Ostravě, ale v havířovském klubu Stolárna. Finále se tak vrátilo do města, kde soutěž vznikla původně jako konkurs na dnes již neexistující festival Inkubátor. „Návrat na domácí půdu soutěže se konal po deseti letech jako poděkování za podporu vedení města Havířov a také všem fanouškům, kteří havířovský klub pasovali na perlu soutěže. Kde se bude konat finále v příštím roce, kdy slavíme patnácté výročí, to bych zatím nespecifikoval. Je to stále otevřené,“ dodal Marek Slonina.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.