Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Hudební konference Czech Music Crossroads se stěhuje na Důl Hlubina a bude dvoudenní

Hudební konference Czech Music Crossroads se stěhuje na Důl Hlubina a bude dvoudenní

13.5.2015 09:59 Hudba

Už druhý ročník hudební konference Czech Music Crossroads bude letos provázet festival Colours of Ostrava. Tentokrát bude akce dvoudenní, kromě českých kapel nabídne i kapely ze Slovenska a Polska a konat se bude v nově zrekonstruovaných prostorách Dolu Hlubina.

Zvětšit obrázek

Dámské violoncellové duo Tara Fuki.
Foto: Tara Fuki

Setkání zahraničních i domácích hudebních profesionálů, publicistů, promotérů i veřejnosti letos proběhne 14. a 15. července, tedy těsně před Colours of Ostrava. Pro zájemce z řad veřejnosti a profesionálů z hudební branže je již nyní možné se zaregistrovat na dopolední panelové diskuse i na odpolední showcasové koncerty kapel a hudebníků, které vybrali odborníci a publicisté ze tří zemí.

Z České republiky zahrají Ida Kelarová, Tara Fuki, Kalle, Ladě, Musica Folklorica & Veronika Malatincová, Beata Hlavenková a kapela Muff. Ze Slovenska dle doporučení týmu odborníků přijedou Banda, Talent Transport a Walter Schnitzelsson, z Polska pak Qferau+Zora, hipiersoniK a Gooral.

„Letošní novinkou je vyhlášení dvou cen. Czech Music Crossroads Award udělí nejlepší kapele zahraniční a domácí odborníci, zatímco o Ceně publika Czech Music Crossroads rozhodnou svými hlasy návštěvníci,“ uvedl zástupce pořadatelů Jiří Sedlák.

Druhý ročník Czech Music Crossroads má podtitul SilesianRoots: Music from Czech, Polish and Slovakian border regions. „Není malých hudebních národů, někdy je ale ku prospěchu věci, když své prezentační síly směrem do zahraničí spojí. Letošní mezinárodní charakter vychází z plánované východoevropské hudební platformy, která by měla vyvrcholit společnou prezentací hudby těchto zemí na podzimním veletrhu Womex v Budapešti,” uvádí ředitelka pořádajícího festivalu Colours of Ostrava Zlata Holušová.

V panelových diskusích se opět představí zahraniční osobnosti a odborníci zastupující prestižní festivaly, významná média a booking agentury – budou to například bývalý dlouholetý ředitel veletrhu Womex Gerald Seligman nebo šéfredaktor vlivného britského magazínu Songlines Simon Broughton. Pozváni jsou rovněž domácí organizátoři, publicisté a zástupci médií. Panelové diskuse jsou přístupné rovněž široké veřejnosti.

Garantem hudebního výběru Polska se stala Martyna Markowska z Instytucji Kultury Katowice. Hudební výběr Slovenska koordinovala Shina ze skupiny Longital se svým týmem tvořených z hudebních publicistů a pořadatelů festivalů. Za Českou republiku je to pak stejně jako loni porota Sedmi statečných – Zlata Holušová, Petr Dorůžka, Josef Ostřanský, Ondřej Bezr, Michal Schmidt, Maxim Horovic a Tomáš Kočko.

Loňský první ročník Czech Music Crossroads se setkal s pozitivní odezvou, zúčastnilo se ho asi 50 světových profesionálů v oblasti hudby a stovky diváků při showcasových koncertech. Některé ze zúčastněných českých kapel dostaly velmi zajímavé nabídky ke koncertům v zahraničí.

Britský publicista a hudebník Andrew Cronshaw například organizátorům řekl: „Byl to dobrý začátek. Řada zemí a oblastí nyní organizuje prodejní veletrhy své hudby. Je dobré vidět, že se k nim přidává i Česká republika. Tyto akce představují domácí hudbu, navíc ale vytvářejí v zemi prostředí, v němž hudebníci vidí možnost dostat se se svou hudbou do světa a dál rozvíjet to, čemu se věnují. Výběr pozvaných zástupců byl dostatečně široký a dobrý, zúčastnila se řada hlavních postav současného hudebního dění ze světa, a to jak aktéři, tak žurnalisté.“

Význam a podstatu Czech Music Crossroads do budoucna shrnul také Petr Dorůžka: „První ročník Crossroads byl pro naši scénu mezníkem. Druhý je výzvou udělat vše ještě lépe, na úspěšný formát loňského roku navázat, aniž bychom jej opakovali.“

A ještě jedna zajímavá informace na závěr – pro studenty, kteří se předem akreditují na konferenci (a přijdou na ni) i na showcase (a prokážou se studentskou kartou ISIC) je konference a showcase zdarma.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.