Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Slovenský umělec Stano Filko představí v Ostravě svoji pátou dimenzi

Slovenský umělec Stano Filko představí v Ostravě svoji pátou dimenzi

20.5.2015 00:00 Obraz & Slovo

Galerie města Ostravy PLATO zahájí v úterý 26. května ve Dvoraně Multifunkční auly Gong výstavu Stana Filka s názvem 5.D. Stejnojmenná instalace z roku 2005, doplněná o sérii unikátních kreseb a další objekty, se vztahuje k úrovni takzvané páté dimenze, symbolizující – dle autorových slov – kromě jiného „čistou transcendenci, absolutní nadnefyzikální danost“.

Zvětšit obrázek

Z díla slovenského umělce Stana Filka.
Foto: PLATO

Stano Filko patří k nejvýznamnějším představitelům slovenského poválečného umění. Od 60. let byl spolu s Júliusem Kollerem a Alexem Mlynárčikem průkopníkem neoavantgardy. Dnes má za sebou komplexní dílo zahrnující vedle malby, objektů a instalací rovněž happeningy, environmenty a konceptuálně zaměřené projekty. Vystavoval v roce 1969 na Pařížském bienále a v roce 1982 byl (dosud jako jeden z mála českých a slovenských umělců) pozván na Documenta 7 v německém Kasselu. V roce 2005 spolu s Jánem Mančuškou, Borisem Ondreičkou a kurátorem Markem Pokorným připravil pod názvem Quadrophonia projekt pro Česko-Slovenský pavilon na Bienále v Benátkách.

Představení instalace 5.D. je první ze série  výstav, které chce PLATO věnovat rozsáhlé a dosud ne zcela doceněné tvorbě Stana Filka. „Filkovo dílo fascinuje nejen nastupující generace umělců, ale také kurátory a historiky umění, kteří se ho tak trochu obávají. Klade totiž mimořádné nároky na jejich intelekt a vyžaduje přístup prostý předsudků. Navíc autor měl vždycky při svých výstavách hlavní slovo v tom, jak mají vypadat,“ říká Marek Pokorný. „Vzhledem k dlouhodobé fyzické indispozici umělce jsme však v situaci, kdy každý kurátor bude muset jít s kůží na trh a svůj pohled na Filkovu tvorbu neschovávat ve stínu jeho osobnosti,“ dodává.

Zkratka 5.D. označuje ve výtvarníkově řádu kvalit takzvanou pátou dimenzi – Filko ji kromě jiného považuje za „danost, kterou objevujeme“, a právě ona je tím, co považuje za čisté umění – nadosobní, nadčasové, nefilozofické, absolutní. Jeho komplexní prostorové kreaci dominují bílá a stříbrná barva, jež v umělcově složitém a propracovaném individuálním systému označování vztahů mezi subjektem a skutečností zastupují aktivity, hodnoty a imperativy vyjadřující absolutní duchovnost. Autorská varianta instalace 5.D. byla poprvé představena na třetím Pražském bienále v roce 2007. Základem ostravské prezentace bude jádro původní expozice, které se dnes nachází v bratislavské Galerii Linea, doplněné o související artefakty ze sbírek Slovenské národní galerie. Instalace variuje základní formy a symboly Filkovy tvůrčí imaginace – vertikální strukturu navazující na jeho zřejmě nejznámější umělecký počin Bílý prostor (z roku 1974, spolu s Milošem Lakym a Jánem Zavarským), model rakety (objevuje se už v polovině 60. let minulého století), zrcadlo, pyramidu či balón plněný vzduchem. Vybraný soubor unikátních kreseb a diagramů vztahujících se k tématu páté dimenze pak dokládá nejen preciznost a soudržnost autorského systému, ale také jedinečnou schopnost Stana Filka ovládnout svým gestem rozlehlé prostory i působit na diváka prostřednictvím malého formátu a náčrtu.

K výstavě vychází katalog s texty Lucie Gregorové Stachové a Marka Pokorného. Výstava potrvá od 28. května do 30. srpna 2015.

(Tisková zpráva)

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.