Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Legendární Def Leppard ukázal Ostravě svou velikost v plném lesku

Legendární Def Leppard ukázal Ostravě svou velikost v plném lesku

23.5.2015 10:30 Hudba

Velmi povedený koncert odehrála v pátek v ostravské ČEZ Aréně jedna z největších legend světového rocku, britská kapela Def Leppard. Zahrála nejenom řadu podstatných hitů ze své pozoruhodné kariéry, ale především dokázala, že bigbít stále žije. Navíc se ukázala v překvapivě dobré formě.

Zvětšit obrázek

Zpěvák skupiny Def Leppard Joe Eliott během ostravského koncertu.
Foto: Jiří Urban

Příběh této kapely měl být už dávno zfilmován. Nejprve karambol na Silvestra 1984 – bubeník Rick Allen měl na sheffieldském předměstí nehodu. Jeho vůz vyjel z levého pruhu, prorazil zeď a převrátil se na střechu. Rick přišel o levou ruku až k rameni.

Druhá tragédie: 8. ledna 1991 byl kytarista Stephen Maynard „Steve“ Clark nalezen ve svém bytě v Chelsea mrtev. Důvod? Předávkování velkým množstvím alkoholu smíchaného s antidepresivy a prostředky proti bolestem. K tomu valium a morfium. Kapela byla v šoku. Clarkovi bylo teprve třicet, řada písní Def Leppard byla jeho autorskou záležitostí. Nicméně i s tímto šokem se kapela srovnala, a co víc, dokázala udržet vysokou laťku a oblibu v době, kdy dravě vpadl na světovou scénu grunge! Vydání skvělého alba Adrenalize zapadá do jednoleté pomlky mezi prvním a druhým albem Nirvany a Pearl Jam.

Zaplněná ČEZ Aréna přivítala britskou rockovou legendu s nadšením. A Def Leppard předvedli, že rozhodně nepatří do starého železa. Kapela takového formátu nehraje pro peníze, ani ze setrvačnosti, ale proto, že ji to prostě baví.

Večer začal kysele, citrónově, přesto chuť ostravského rocku nebyla nijak proti gustu. Ostravská rocková legenda Citron měla jako předkapela svůj čas značně omezen. Přesto dokázala nakopnout publikum svými peckami Hon na bluda, Revizor, Couvám, Zahradní slavnost a závěrečné Ocelové město. Energický otvírák Citronu byl podpořen projekcí zobrazující kapelu v důležitých momentech své historie. Citron hráli pouhou půlhodinu, ale za tak krátký čas stačili diváky naladit na příchod hlavních hvězd.

DSC_6212

Kytarista Phil Collen během vystoupení v ostravské ČEZ Aréně. (Foto: Jiří Urban)

Def Leppard v Ostravě zahráli velmi zajímavý koncert. Nevsadili na hitovost tří nejslavnějších alb (Pyromania, Hysteria, Adrenalize), ale dokázali, že jsou především rockovou kapelou, která podle slov zpěváka Joe Elliotta chtěla zbourat pár bariér, znít ve dne v rádiu, ale nezanevřít na rokenrol. Přesně v těchto intencích se odehrál koncert, který se nesl ve znamení spolehlivých klenotů z jejich úspěšné trilogie, ale který také dokázali okořenit šťavnatými peckami z nedoceněného skvělého alba High ‚n‚ Dry jako např. Let it go, Bringin‘ On the Heartbreak a dokonce i skvělou instrumentálkou Switch 625.

Def Leppard instrumentálně těží z výborné spolupráce kytaristů Phila Collena a Viviana Campbella. Z obou borců byl podstatně aktivnější „služebně“ starší Collen (v kapele od roku 1982), jehož sóla a neustálý pohyb po pódiu byly vynikající. Čistě instrumentálně však ani Campbell nijak nezaostával – jeho kvalita nebyla ani tak v rychlosti zahraných tónů, jako v tom, co hrál. Zpěvák Joe Eliott odzpíval celý koncert ve vynikající formě. Perfektní a příkladná byla jeho práce s mírně ospalým ostravským publikem. Udržoval komunikaci jak s oběma sedícími polovinami arény tak se stojícími diváky a neustále (přitom naprosto přirozeně) vybízel k aktivitě.

DSC_6215

Zpěvák skupiny Def Leppard v Ostravě. (Foto: Jiří Urban)

Def Leppard se v Ostravě předvedli jako vynikající kapela, jejichž síla rozhodně není v retrospektivní ukázce zašlé slávy (jako tomu bylo na předešlém koncertě Manowaru v Ostravě). Videoprojekce, která provázela celý koncert, nebyla jen o fotkách z minulosti, ale mnohdy perfektně ilustrovala písně a dokázala podtrhnout jejich atmosféru. Pódiová show Def Leppard by mohla sloužit českým kapelám jako vzorové video, jak se má muzikant na pódiu chovat. Typická česká „betonáž“ skutečně nehrozila. Britové byli neustále v pohybu, komunikovali s publikem, házeli úsměvy a skutečně si koncert užívali.

DSC_6238

Kytarista Vivian Campbell během koncertu v Ostravě. (Foto: Jiří Urban)

Perfektní výkon ukázal i bubeník Rick Allen, který od děsivé nehody, během níž přišel o celou levou ruku, dokázal, že bicí nemusí být nutně o rychlosti ani počtu zahraných not. Skvělý koncert Def Leppard provázelo důstojné nazvučení. A slib kapely? Nezapomeňte na nás a my během dalšího turné nezapomeneme na vás! Doufejme, že se tak skutečně stane.

Ostravský koncert dokázal, že glam rocková nálepka rockových hitmakerů nemá trvalou platnost. Síla Def Leppard je v jejich rockové všestrannosti. A to se cení.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.