Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Ostravští studenti chystají unikátní představení na motivy Orffovy hudby

Ostravští studenti chystají unikátní představení na motivy Orffovy hudby

29.5.2015 00:00 Divadlo

Ateliér pro děti a mládež při Národním divadle moravskoslezském představí divákům výsledek celosezónního projektu ORFF – společně k divadelnímu tvaru, který je založen na autorské tvorbě studentské inscenace. Východiskem studentské práce byla hudba Carla Orffa, čímž projekt navazuje na baletní dramaturgii Národního divadla moravskoslezského, konkrétně na inscenaci Barocco & Carmina burana. O výsledku se bude moci veřejnost přesvědčit v polovině června.

Zvětšit obrázek

Z příprav nového projektu Ateliéru pro děti a mládež při NDM.
Foto: NDM

Hlavními cíli projektu bylo především seznámit studenty se zákulisím divadla a přiblížit jim vznik profesionální divadelní inscenace. Národní divadlo moravskoslezské poskytlo studentům místo k vlastní tvorbě a snažilo se představit prostor divadla jako domácí a přátelský, což mělo studenty motivovat k hlubšímu zamyšlení a kreativnímu sebevyjádření k východisku vlastní inscenace.

Pro projekt byla oslovena partnerská škola, a to Matiční gymnázium Ostrava. „Vedení školy pozitivně přijalo naši nabídku účasti v takto výjimečném projektu, svolilo k účasti jedné ze tříd v rámci výuky půlené výtvarné a hudební výchovy,“ uvádí divadelní lektorka Radana Otipková.

Další práce na projektu se odvíjela převážně v režii studentů, kteří pod odborným vedením vytvářeli vlastní choreografii a pohybové ztvárnění. „Podařilo se nám motivovat studenty nejen k přemýšlení a tvůrčímu rozvíjení textů Carminy burany i jejich hudebního zpracování v podání Carla Orffa, ale také k návštěvám divadla mimo povinnou výuku. Poskytli jsme studentům mimořádnou zkušenost nejen s tvorbou divadelní inscenace, ale také přímou zkušenost s divadelním zákulisím,“ pokračuje Otipková.

Výsledkem soustavné tvůrčí práce se studenty a intenzivní spolupráce s jejich pedagogy (kteří na podobě výsledného tvaru díky zkušenostem z výtvarné, hudební i divadelní oblasti měli také velmi výrazný podíl) je studentská autorská inscenace, která bude mít svou premiéru 15. června v 17.30 hodin ve zkušebně  Divadla Antonína Dvořáka. Vstup na akci je volný. Projekt vznikl za podpory nadačního fondu Kousek po kousku.

(Tisková zpráva NDM)

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.