Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Boris Urbánek o festivalu Jazz Open: Letos Věra Špinarová, za rok Blue Effect s orchestrem

Boris Urbánek o festivalu Jazz Open: Letos Věra Špinarová, za rok Blue Effect s orchestrem

4.6.2015 06:11 Hudba

Jen pár dnů dělí jazzové fanoušky od jubilejního desátého ročníku festivalu Jazz Open 2015, který se bude konat v pátek 12. června. Pořadatel jazzového svátku, hudebník Boris Urbánek, v rozhovoru prozrazuje, že je skutečně na co se těšit. Nejen na špičky žánru z Česka i Slovenska, ale také na jazzový koncert Věry Špinarové se saxofonistou Rudou Březinou.

Zvětšit obrázek

Hudebník, skladatel a pořadatel festivalu Jazz Open Boris Urbánek.
Foto: Archiv Borise Urbánka

Jazz Open letos oslaví jubilejní desáté výročí. Když se ohlédnete zpátky, co vám za těch devět let nejvíc utkvělo v paměti?

Na jednu stranu mi těch devět předchozích ročníků uběhlo jako voda, ale na druhou stranu si je všechny vybavím přesně. Každý byl velmi úspěšný a svým způsobem mimořádný. Nezapomenutelný byl v roce 2011 Kenny Garrett Quartet, vlastně úplně první ročník s Věrou Špinarovou, taky moje srdcová záležitost – SBB, nebo vloni Vojta Dyk s B Side Bandem. Ale nejspíš mám nejkrásnější zážitky, když každoročně koukám z pódia na rozesmáté a spokojené tváře na nádvoří.

Kdo se letos představí na Jazz Open?

Myslím si, že i letošní dramaturgie bude opět velmi atraktivní. Ostravskému publiku se představí jedna z nejlepších našich mladých jazzových kapel současnosti – Ostrich Quartet. Poté zahraje trio TOUGH 3 pražského kytaristy Adama Tvrdého s hráčem na Hammondovy varhany Jakubem Zomrem a Jiřím Stivínem mladším na bicí. Já osobně miluju Hammondky, všichni tři jsou skvělými hráči, takže se moc těším.  Mám radost, že můžu ostravskému publiku představit také skvělého slovenského baskytaristu Juraje Grigláka & Company, s mladým rakouským kytaristou Andreasem Erdem. Na Jazz Open také vystoupí už vlastně oficiálně neexistující Jazzový Orchestr Rozhlasu Ostrava (JORO), jehož hosty budou (opět po deseti letech na Jazz Open) Věra Špinarová a saxofonista Rudolf Březina. Tenhle výroční bonbónek si Ostravané bezpochyby náramně užijí.

Dojde na retrospektivní ohlédnutí po úspěšné kariéře, nebo tyto legendy překvapí také něčím zvláštním?

Představovat Věru asi není potřeba, jen prozradím, že jsme repertoár naladili do soulu, funku, jazzu i rocku, prostě tak, abychom si to všichni společně užili. Rudolf Březina je jedním ze zakládajících členů JORO. Bezpochyby legenda, která stála a doprovázela na jednom pódiu Raye Charlese, Shirley Bassey nebo Lizu Minelli. Jeho osobitý zvuk tenorsaxofonu nenajdete nikde na světě. Připravil jsem několik novinek, které budou mít v našem podání premiéru.

Velkým zážitkem bude bezesporu vystoupení špičkového slovenského baskytaristy a skladatele Juraje Grigláka. Kdo se skrývá pod označením Company?

Juraj patří už řadu let k absolutní špičce mezi evropskými baskytaristy. Jeho poslední album Time To Fly mělo skvělé recenze v amerických internetových magazínech All About Jazz a Jazz Corner, bylo nominováno na cenu Radio Head Awards 2014 a před nedávnem bylo poctěno cenou Esprit jako nejlepší album roku 2014 na Slovensku. Vedle Juraje Grigláka se představí mladý a nesmírně talentovaný rakouský kytarista Andreas Erd, klavírista Eugen Vizvári, hráč na vibrafon Štefan Bugala a bubeník David Hodek. Všichni vyjmenovaní hudebníci, kteří dnes patří k evropské extratřídě, spolupracovali s absolutní světovou špičkou jako jsou Poogie Bell, Benito Gonzales, Hiromi atd.

Ostrich kvartet, to je mladá, nadějná jazzová kapela. Když se člověk dívá na jejich vystoupení, klade si otázku, jestli by progresivní jazz neměl mít také poněkud promyšlenější pódiovou prezentaci?

Musím si vzpomenout na již zmíněného Kennyho Garretta, jehož show byla na Jazz Open úžasná. Jsem přesvědčen, že se kluci časem oťukají, zdomácní na pódiu a budou také strhávat posluchače. Rád bych připomněl, že jsou vítězi celostátní soutěže Mladí ladí Jazz a za čtrnáct dní po Jazz Open pojedou do Rotterdamu, kde se jako historicky první česká mladá jazzová kapela probojovala do finále evropské soutěže Jazz Fruit. Vzhledem k tomu, že kluci pocházejí z našeho regionu, je to skvělý úspěch a fakt, že všichni studují na jazzové škole v rakouském Linzi, respektive v polských Katovicích, je do budoucna obrovským příslibem.

Jazz Open proběhne opět v prostředí Slezkoostravského hradu. Je připravena nějaká varianta v případě deštivého počasí?

Jsem věčný, ale i pověrčivý optimista, takže nechci nic zakřiknout, nicméně mokrou variantu máme v rezervě na zastřešené hradní budově…

Určitě už máte v hlavě nápady a jména účinkujících na Jazz Open 2016. Prozradíte o něm již teď něco lákavého?

Před nedávnem jsme si lidově řečeno plácli na spolupráci s Radimem Hladíkem a Blue Effectem. Rádi bychom uvedli Novou syntézu, Radimův přelomový projekt ze 70. let s JOČR, který považuji za natolik nadčasový, že jej stojí za to nastudovat a zahrát. Takže musím postavit big band, neboli rozšířené JORO, které to společně s Blue Effectem zahraje. Moc se na to těším!  Taky bych v Ostravě konečně rád představil mého kamaráda, skvělého tenorsaxofonistu Františka Kopa s Quartetem. Moc bude záležet na tom, kolik budu mít prostředků na případnou zahraniční hvězdu. No a jak je již tradicí, samozřejmě si opět vyhlédnu mladou zajímavou kapelu z regionu, tak to dělám už roky.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.