Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Letošní ročník je tak trochu zlomový, říká dramaturg festivalu Slezská lilie Lukáš Hradil

Letošní ročník je tak trochu zlomový, říká dramaturg festivalu Slezská lilie Lukáš Hradil

9.6.2015 06:46 Hudba

Na dvou venkovních pódiích a v přilehlém kostele sv. Antonína z Padovy v Ostravě – Kunčičkách se bude konat od sobotního poledne dvoudenní festival Slezská lilie. Přijedou Glenn Kaiser Band (USA), Sea+Air (Německo), John de Jong & The Groove Doctors (Anglie/ČR), ale také Richard Čanaky & F.B.I., Lucie Briestenská, Lenka Dusilová, Beata Hlavenková, kapely Noemiracles, Svatopluk, Shirim Ashirim, Safenat Paneach a v neděli dorazí také Václav Neckář a kapela Traband, která celý festival zakončí. O festivalu jsme si povídali s jeho dramaturgem Lukášem Hradilem.

Zvětšit obrázek

Spoluorganizátor festivalu Slezská lilie Lukáš Hradil na snímku z loňského ročníku.
Foto: Adéla Pinknerová

Slezská lilie, která se uskuteční 13. a 14. června, se prezentuje jako „mezinárodní křesťanský festival současné hudby.“ Co bylo impulsem k založení právě takové přehlídky a co se skrývá pod označením křesťanský festival?

Původní myšlenkou bylo uspořádat přehlídku kapel, které obvykle doprovázejí křesťanské bohoslužby hudbou. Přerod v mezinárodní festival se špičkovými interprety trval pět let, nicméně festival se stále snaží zachovat si křesťanského ducha, ať už svým charitativním zaměřením (letošní motto zní Jsme tu pro druhé) či výběrem účinkujících.

Akce se bude i letos konat v Kunčičkách, které jsou většinou Ostravanů vnímány jako periferie. Proč se festival koná právě tam? A necítíte to trošku jako nevýhodu?

Mi osobně to připadá jako výborný nápad, už jen z toho důvodu, že takto postavená událost vždy přináší nutnost začít přemýšlet jinak a dělat věci dříve neprozkoumanými postupy. Takové výzvy jsou pro mne velmi lákavé, neobvyklé věci samy o sobě zaručují to, že budou nesporně zajímavější a tím pádem i v mnohém atraktivnější. Vnímám to tak, že festival si nevybral tuto lokalitu, spíše to území si samo o takovou akci řeklo – a my jsme jen poslechli.

Přinese letošní ročník nějaké novinky organizačního rázu?

Letos má festival Slezská lilie již regulérně tři scény, na každé z nich se samozřejmě odehrává něco jiného. Také je rozšířen dětský koutek a nabídka jednotlivých stánků bude oproti předchozím ročníkům jistě také zajímavější. Z programového hlediska se lehce zvýšil počet zemí, odkud jednotliví účinkující přijíždějí.

Hlavní hvězdou sobotního programu bude bezesporu Glenn Kaiser. Bylo těžké získat tak velké jméno pro festival? A sehrálo roli i to, že tento hudebník vystupoval v minulosti na Colours of Ostrava?

Glenn Kaiser skutečně není v Ostravě poprvé a jistě hraje určitou roli to, že nás spojuje vzájemné přátelství. Stejně jako Glenn v minulosti navštívil Ostravu, i já jsem měl možnost vydat se za ním a dalšími jeho přáteli do Chicaga, což byl pro mne opravdový životní zážitek. Jejich způsob komunitního pojetí života je pro mne v mnohém fascinující. To by ale bylo asi na delší vyprávění. Nicméně Glenn je skutečná legenda a nejinak je tomu i s jeho spoluhráči z kapely Glenn Kaiser Band. Máme zprávy o tom, že se na jejich vystoupení chystají lidé i z větších vzdáleností, neboť v České republice se jedná o jediný koncert v rámci evropského turné.

Zahraničních jmen se v programu objevuje více. Zkus představit ty nejzajímavější z nich…

Vzhledem k tradičnímu zaměření festivalu na rodinu jsme rádi, že můžeme v Ostravě přivítat kromě Glenn Kaiser Bandu také manželský pár, který tvoří alternativní duo Sea+Air z Německa či rodinnou kapelu skvělého polského vibrafonisty Głyk P.I.K. Trio s hostem. Z bratrského Slovenska přijedou do Ostravy zahrát například Richard Čanaky & F.B.I. nebo vycházející hvězda v podobě mladé zpěvačky Lucie Briestenské s kapelou. Velkou Británii zastupuje dnes již u nás zdomácnělý John de Jong & The Groove Doctors. Účinkujících je ale samozřejmě podstatně více.

V neděli na festivalu vystoupí legenda českého popu Václav Neckář. Bude jeho program nějak reflektovat křesťanské zaměření festivalu?

Samotný životní příběh pana Neckáře je velkou lekcí spojení silné vůle s pokorou, což jsou vlastnosti, které by měly být základní pro každého, kdo se chce řídit křesťanskými zásadami. Záměrně zdůrazňuji, že by měly být, jelikož ne vždy tomu tak bývá, a z toho pak vznikají různá nepochopení a bariéry. Jedním z cílů festivalu Slezská lilie je právě tyto hranice, mnohdy třeba v podobě různých předsudků, pomáhat odstranit.

Festival Slezská lilie není jenom o hudbě, ale nabízí zejména v nedělní části i duchovní přesah. Na co se letos mohou návštěvníci těšit?

Kromě hudebního programu, který na festivalu převládá zejména v sobotu, se mohou návštěvníci, kteří dorazí i v neděli, těšit na zajímavou a v mnohém i kontroverzní osobnost slovenského kněze Mariána Kuffy, který je znám především díky působení mezi lidmi na okraji společnosti. Jeho zkušenosti rozhodně stojí za pozornost, a proto kromě dopolední bohoslužby budou mít návštěvníci možnost zúčastnit se také dvou odpoledních přednášek Mariána Kuffy.

Kdo na festival nepřijde, bude ho moci sledovat na televizi Noe. Jak bude přenos vypadat, bude vysílán opravdu celý festival, nebo jen jednotlivé koncerty?

Televize Noe je jedním z organizátorů festivalu a přenáší živě část programu odehrávajícího se na hlavním pódiu. Kromě toho některé koncerty zaznamenává a budou odvysílány později. Ovšem tomu, koho zajímá, co se děje na ostatních scénách, případně si rád vychutná zvláštní rodinnou festivalovou atmosféru, nezbývá než se dostavit osobně. Televize totiž dokáže přiblížit či zprostředkovat jen část těchto zážitků…

Jaké jsou ambice Slezské lilie do dalších let? Zůstane i nadále malým festivalem s rodinnou atmosférou, nebo máte v plánu další růst?

Tento ročník považujeme pro festival tak trochu za zlomový. Ambicí Slezské lilie není ani tak rostoucí počet návštěvníků (i když i to samozřejmě potěší), ale spíše především zachování duchovního potenciálu a zvyšování jeho kvality. Hodně nám záleží také na udržení a dalším budování rodinné atmosféry, o které je řeč i v této otázce. Těmto hodnotám bychom rádi podřídili i budoucí směřování festivalu Slezská lilie, protože právě v nich cítíme největší potenciál.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.