Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Festival v ulicích nabídne Hradišťan, Redla, Stivína i zahraniční kapely, které míří i na Colours

Festival v ulicích nabídne Hradišťan, Redla, Stivína i zahraniční kapely, které míří i na Colours

18.6.2015 11:55 Hudba

Ve velkém stylu se letošní Festival v ulicích, který se bude konat dva dny před Colours of Ostrava, vrací do historického centra města a nově obsadí i Černou louku. Z české hudby program nabídne Vlastu Redla, Jiřího Pavlicu s Hradišťanem, Jiřího Stivína, Žambochy , Elis a další interprety, zahraniční scénu bude zastupovat výběr kapel, které budou později k vidění i na Drive scéně festivalu Colours of Ostrava. Součástí Festivalu v ulicích budou i koncerty v kostelech a další malé scény roztroušené po centru města. A doprovodný program mohou zpestřit i další hudebníci, které pořadatelé vyzývají, aby se jim přihlásili.

Zvětšit obrázek

Hlavní protagonista Hradišťanu Jiří Pavlica.
Foto: Ivan Korč

Jak již deník Ostravan.cz informoval v dubnu, letos se Festival v ulicích vrátí na Masarykovo náměstí, Kuří rynek a nově i na Černou louku a samozřejmě do přilehlých ulic. Nyní zveřejňujeme i jména kapel, které přijedou, a další programové body.

„Program nabídne žánrově pestrou směs, od alternativy přes pop music až po world music či klasiku,“ říká ředitelka festivalu Petra Hradilová.

Ve dnech 14. a 15. července na Festivalu v ulicích vystoupí například Vlasta Redl s kapelou a Jiří Pavlica s Hradišťanem, Jiří Stivín, Beata Bocek, Lucie Redlová nebo Žamboši. Představí se ale také vycházející hvězdy české a slovenské popmusic Elis a Martin Harich, těšit se návštěvníci můžou i na moderní reggae v podání Cocomana, balkánskou party Cirkusu problem či špičkovou alternativu formace Dva.

Hlavní hudební scéna se bude nacházet na výstavišti Černá louka, na místě, kde před lety stávala scéna Colours of Ostrava. Další menší pódia pak budou na náměstích v samotném centru města, jedno z nich bude ve spolupráci s Divadlem loutek také v amfiteátru tohoto divadla. „Na Černé louce zahraje mnoho unikátních kapel z celého světa, které se o několik dní později objeví na oblíbené Drive Stage na Colours of Ostrava,“ upřesňuje Petra Hradilová. Návštěvníci tak uvidí britskou dvojici míchající blues s beatboxem Heymoonshaker, Coco and the Butterfields, pohrávající si beatboxem, folkem a hip hopem, australskou hudební smršť The Crooked Fiddle Band, nizozemské rock-punkové Bazzookas nebo vynikajícího izraelského hráče na kamanche Marka Eliyahu.

„Na Masarykově náměstí se objeví také tradiční stan ArcelorMittal Tanec pro život, kde budou moci lidé vytancovat peníze na charitativní účely, nebo stage Hitradia Orion zaměřená na mladé. Zajímavé workshopy tam chystá také Ostravské muzeum,“ dodává Hradilová.

Novinkou se stanou scény v Evangelickém kostele na Českobratrské ulici a v kostele na náměstí Svatopluka Čecha v Ostravě-Přívoze. Ty nabídnou koncerty na pomezí alternativní, meditativní i vážné hudby. Půjde o jedinou zpoplatněnou část festivalu, vstupné však bude jen symbolické a bude v plné výši věnováno na charitu. Zbytek programu je již tradičně díky partnerům festivalu přístupný zdarma.

Na své si přijdou také milovníci divadla, filmu, tance či ohňových show. „Nabídneme třeba strhující představení Alenka, se kterým přijede soubor Amanitas. Jde o vizuálně zajímavou podívanou na motivy Alenky v říši divů, jehož součástí bude i ohňová show,“ upřesňuje Petra Hradilová.

Tradiční hudební uličku letos nahradí hudební náměstíčko, na kterém se bude koncertovat a kde budou probíhat hudební workshopy. Zajímavý program si připravili i studenti Střední umělecké školy Ostrava. U Divadla loutek vznikne Japonská zóna, kde si lidé budou moci seznámit s japonskou kulturou, hudbou, divadlem i bojovým uměním. „Před klubem Cooltour chystáme Cinema stage a promítání animovaných studentských filmů, které jako ohlasy mezinárodního filmového festivalu Opavský páv přivezou studenti audiovizuální tvorby Slezské univerzity,“ doplňuje Petra Hradilová.

V ulicích města se budou pohybovat divadelníci s originálními skeči, umění mikromagie přiblíží přímo v ulicích v bezprostřední blízkosti diváků kouzelníci. Návštěvníci si budou moci také vyzkoušet hru v podobě geocachingu, který je provede po zajímavých ostravských místech.

„Dění ve městě samozřejmě mohou doplnit i lidé sami. Vyzýváme tak všechny buskery, kteří se chtějí zapojit. Vyhrazujeme si pouze právo je odmítnout, pokud by rušili oficiální program,“ uzavírá Petra Hradilová.

Více informací a přesný program je k vidění na webu www.festivalvulicich.cz.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.