Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Začal festival Beats for Love, který proměnil Vítkovice v obří taneční party

Začal festival Beats for Love, který proměnil Vítkovice v obří taneční party

3.7.2015 00:42 Hudba

Přijď a žij, projev svou lásku k hudbě. Pod tímto heslem se do industriálního areálu Dolní oblasti Vítkovice začaly od čtvrtečního odpoledne sjíždět tisíce mladých lidí. Cílem se jim stal největší festival soudobé taneční hudby Beats for Love. „Jsme v historickém srdci samotné Evropy a rozjíždíme největší taneční událost roku. Máme připraveno jedenáct scén s více než třemi stovkami umělců,“ říká za organizátory Kamil Rudolf.

Zvětšit obrázek

Britský DJ A.M.C. během vystoupení v noci na pátek.
Foto: Beats for Love

Čtvrtek je zatím pohodička, z plánovaných desetitisíců účastníků dorazily zatím „jen“ první tisícovky. To, že se něco děje, pozná příchozí nejen díky vibracím ve vzduchu v širém okolí, ale už jen tím, že parkoviště u nedalekého Kauflandu je zaplněné i v době, kdy už skončil jeho provoz. Na zdejších patnících nebo na cestě posedává a polehává mládež.

Sotva začaly prázdniny, přišel jejich den D. Po desáté večer areál u Vysokých pecí, kde se nachází nejzajímavější Drum and Bass Stage, tepe svým jednoduchým, všem srozumitelným rytmem. „Težko říct, kolik tady máme zatím účastníků. Vzhledem k tomu, že se dav rozprostřel po jednou tak větším areálu než loni, je to opravdu obtížné odhadnout,“ vysvětluje ve čtvrtek večer další z organizátorů Matyáš Ožana.

Je na něm vidět únava, v areálu má službu od pondělka a stále aktivní vysílačka na jeho krku signalizuje, že se jen tak nezastaví. „Vzadu můžete vidět jeden z vrcholů dnešního večera, kterým je ohňostroj,“ ukazuje směrem ke Světu techniky, kde na noční obloze kvetou ohnivé růžice.

K povyražení mladých anebo jenom mladých duchem, jsou připraveny kolotoče a různá zábavní hejblata, od stolního fotbálku až po ping pong. Zábava jede v plném proudu, a čím je pozdější hodina, tím počet tanečníků houstne.

Tanec v dnešní době není nic obtížného, vlastně stačí jen tak korzovat. Hlavně, že jídla a pití je všude habaděj, co jiného může nenáročným posluchačům chybět, snad jen větší kontakt s dýdžeji. Ti zpravidla hledí do země před sebe, tedy do všech těch přístrojů, které obsluhují a na publikum nemají moc času. Větší scény tuto libůstku kompenzují spoře oděným dívčím křovím, které se vrtí v jednoduchém a opět všem srozumitelném rytmu. Heslo „přijď – žij“ úplně vystačí. Kdo jde, ten žije, anebo si může v pohodě sednout na lavičky rozeseté po celé ploše areálu.

Kromě velkých scén si korzující mohou vychutnat i speciální menší, na kterých se prohání třeba elektroswingové nebo reggae rytmy. Pravda, rytmus je téměř všude stejný, ale liší se jeho přídavné prvky. Aktivnější dýdžejové občas kontaktují publikum a zanotují nějaký ten jedno nebo dvojslabičný popěvek. S jeho ozvěnou si pak vystačí mnohdy na velmi dlouhý set. V místním betonovém tunelu se usadila psycho scéna se zářivými malbami v jasně žluté nebo oranžové tónině, znázorňující psychedelické kresby připomínající obrazce od mexických indiánů.

Není kam spěchat, noc je ještě mladá a velkolepá pařba pod pecí teprve začíná – konec v nedohlednu. Tato velká taneční párty připomínající přerostlou Stodolní ulici s monumentální ocelářskou kulisou Vysokých pecí a Dolu Hlubina, bude přece vrcholit až v neděli po půlnoci po vystoupení těch hlavních hvězd.

A kdo bude chtít, může z Ostravy vystřelit rovnou do vesmíru díky družici z NASA. V sobotu, půl hodiny po poledni, se budou před vstupem do areálu pouštět tisíce balónků, které se rozletí s napsanými vzkazy.

Jestli to někdo náhodou prošvihne, nemusí věšet hlavu. Naopak, může si provětrat mozek na gyroskopu v nedalekém Světě techniky. Taneční festival totiž nežije jenom tancem, láká i na stálé atrakce v industriálním areálu a Beats for Love jej na začátku prázdnin proměnil v jeden velký zábavní park a našlápnutou party.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.